Του Απόστολου Σκουμπούρη
Αιφνιδιάζοντας θετικά τους επενδυτές, οι ευρωπαϊκές αγορές βγάζουν αντίδραση άνω του 1% σήμερα, «ρεφάροντας» τις χθεσινές απώλειες, με το Χ.Α. να ακολουθεί την άνοδο, έστω και με μικρότερη δυναμική.
Η θετική αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών έρχεται με φόντο τις πληροφορίες ότι θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το εμπορικό status quo που θα ισχύσει, με τους επενδυτές να ελπίζουν στην εξεύρεση χρυσής τομής ως προς τους δασμούς.
Για το λόγο αυτό, αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα βρίσκονται στο Πεκίνο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, για την πρώτη συνάντηση με ομολόγους τους της Κίνας μετά τη συμφωνία των δύο προέδρων στις αρχές του Δεκέμβρη για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα και παρ' ότι έχουν γίνει δεκάδες… παλινδρομήσεις στο εν λόγω κορυφαίο ζήτημα, οι ευρωπαϊκές αγορές – που έτσι κι αλλιώς αναζητούν αφορμές αποσυμπίεσης – κινούνται ανοδικά, με τους περισσότερους δείκτες να κερδίζουν από 1,10% έως 1,95%, ενώ και οι αγορές του ευρωπαϊκού νότου, ενισχύονται έως 1,50%.
Αντίδραση είχαμε και στις ασιατικές αγορές, πλην του Ιαπωνικού Nikkei 225 που απώλεσε το 2,26% της αξίας τους.
Θυμίζουμε πως όλα αυτά, λαμβάνουν χώρα παρ' ότι χθες είχαμε νέα ισοπεδωτική πτώση και στους τρεις δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να χάνει 660 μονάδες ή ποσοστό 2,83%, ευρισκόμενος πλέον 4.000 χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του!
Σ' ό,τι αφορά το ρηχό, περιφερειακό ελληνικό χρηματιστήριο, η εικόνα που παρουσιάζει δε διαφέρει σε πολλά απ' όλες τις πρόσφατες – διαδικαστικού τύπου – συνεδριάσεις, που ούτε momentum έχουν, ούτε «νεύρο», ούτε καταλύτες, ούτε ψυχολογία.
Η αγορά άγεται και φέρεται ανάλογα με τις επιταγές ολίγων traders ημερήσιας ή διήμερης λογικής, «πασχίζοντας» να κρατηθεί πάνω από τις 600 μονάδες, με τα χαμηλά τριετίας και τις 592,70 μονάδες να μην απέχουν πολύ.
Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 611 μονάδες με άνοδο 0,72%, με την αξία των συναλλαγών μόλις στα 8 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε ηπιότερο τέμπο έναντι της χθεσινής ημέρας όπου διαμορφώθηκε στα 30,31 εκατ. ευρώ.
Η άνοδος της αγοράς σήμερα έρχεται λόγω της απόσυρσης των πωλητών και όχι λόγω ισχυρών αγορών, κάτι που μαρτυράται από τους εξαιρετικά μικρούς όγκους, ακόμη και στον Large Cap.
Οι τράπεζες ενισχύονται έως 1,92% (Alpha Bank), ενώ στα μη τραπεζικά blue chips, βιομηχανικές και άλλες μετοχές συνεχίζουν την αντίδραση που ξεκίνησαν από χθες. Κέρδη άνω του 2% έχουν μετοχές όπως Motor Oil, Μυτιληναίος, Jumbo και Aegean Airlines, ενώ πλέον του 1% ενισχύονται οι ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Lamda Development και Fourlis.
Αρκετά blue chips της πραγματικής οικονομίας είχαν πέσει σε χαμηλά 52 εβδομάδων ή πλησίον αυτών στα τέλη του 2018, οπότε στις αρχές του 2019 βγάζουν κάποια αντίδραση αποσυμπίεσης.
Χθες, στήριγμα στο Γ.Δ. έδωσαν μετοχές όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Viohalco, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή, υποσκελίζοντας τη νέα πτώση έως 5,06% των τραπεζών.
Στο χώρο του Mid Cap σήμερα, αντίδραση άνω του 2% βγάζουν τίτλοι όπως Intralot, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Intracom Κατασκευές και AS Company, ενώ ηπιότερη άνοδο σημειώνουν οι Πλαστικά Θράκης και Πλαίσιο.
Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα καταγράφεται σε μετοχές όπως Σελόντα (+6,47% με ισχυρό όγκο 160.750 τεμάχια) και Αλουμύλ, ενώ υποχωρούν τίτλοι όπως Forthnet, Newsphone, Attica Συμμετοχών, Reds, ΕΚΤΕΡ, Κέκροπας, ΙΑΣΩ και ΕΥΑΘ.
Στο σύνολο της αγοράς, 44 μετοχές ενισχύονται έναντι 29 που υποχωρούν.