Από υποθέσεις φοροδιαφυγής, οικονομικά σκάνδαλα με στήριξη Αφρικανών δικτατόρων, μέχρι και ξέπλυμα χρήματος για την ιαπωνική Μαφία, η ιστορία της Credit Suisse βρίθει σκοτεινών γεγονότων και δραστηριοτήτων, όπου ο όρος «εγκληματικές» μάλλον υστερεί νοήματος ως προς τον χαρακτηρισμό τους.
Η «αμαρτωλή» ιστορία της Credit Suisse από το 1986 μέχρι σήμερα
Shutterstock
Shutterstock

Η «αμαρτωλή» ιστορία της Credit Suisse από το 1986 μέχρι σήμερα

Από υποθέσεις φοροδιαφυγής, οικονομικά σκάνδαλα με στήριξη Αφρικανών δικτατόρων, μέχρι και ξέπλυμα χρήματος για την ιαπωνική Μαφία, η ιστορία της Credit Suisse βρίθει σκοτεινών γεγονότων και δραστηριοτήτων, όπου ο όρος «εγκληματικές» μάλλον υστερεί νοήματος ως προς τον χαρακτηρισμό τους.

Η κατάρρευση της Credit Suisse και οι δυσμενείς συνέπειες που προκάλεσε στην παγκόσμια οικονομία δεν συνιστά ένα γεγονός που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «κεραυνός εν αιθρία». Είναι το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά ζοφερής αλληλουχίας γεγονότων που εκτυλίσσεται σε βάθος περίπου 40 ετών.

Από υποθέσεις φοροδιαφυγής, οικονομικά σκάνδαλα με στήριξη Αφρικανών δικτατόρων, μέχρι και ξέπλυμα χρήματος για την ιαπωνική Μαφία, η ιστορία της Credit Suisse βρίθει σκοτεινών γεγονότων και δραστηριοτήτων, όπου ο όρος «εγκληματικές» μάλλον υστερεί νοήματος ως προς τον χαρακτηρισμό τους.

Πιάνοντας το νήμα της ιστορίας από το τέλος

Είναι γεγονός ότι η Credit Suisse βρίσκεται εν μέσω μιας περίπλοκης αναδιάρθρωσης, σε μία συγκυρία που φέρνει ένα ευρύ sell off στον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και ανησυχίες για την οικονομική ευρωστία των τραπεζών παγκοσμίως, μετά την κατάρρευση των Silvergate Capital, Silicon Valley Bank και Signature Bank.

Στα τέλη του 2022 η τράπεζα γνωστοποίησε ότι παρατηρούσε «σημαντικά υψηλότερες αναλήψεις καταθέσεων μετρητών, μη ανανέωση προθεσμιακών καταθέσεων που λήγουν και καθαρές εκροές περιουσιακών στοιχείων σε επίπεδα που ξεπερνούσαν σημαντικά τα ποσοστά που σημειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2022».

Στην ετήσια έκθεσή της, η Credit Suisse αποκάλυψε ότι είχε εντοπίσει «ορισμένες ουσιώδεις αδυναμίες στον εσωτερικό έλεγχο της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης» για τα έτη 2021 και 2022.

Η μετοχή της ελβετικής τράπεζας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση με βουτιά που αγγίζει το 20%.

Κίνδυνος ρευστότητας

Η Credit Suisse είδε πελάτες να αποσύρουν περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα το τέταρτο τρίμηνο, καθώς μια σειρά από σκάνδαλα, κινδύνους κληρονομιάς και αποτυχίες συμμόρφωσης συνέχισαν να την ταλαιπωρούν.

«Οι εκροές αυτές σταθεροποιήθηκαν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, αλλά δεν είχαν ακόμη αντιστραφεί κατά την ημερομηνία της παρούσας έκθεσης. Αυτές οι εκροές μας οδήγησαν στη μερική χρήση των αποθεμάτων ρευστότητας σε επίπεδο ομίλου και νομικών οντοτήτων και πέσαμε κάτω από ορισμένες κανονιστικές απαιτήσεις σε επίπεδο νομικών οντοτήτων» ανακοίνωσε η τράπεζα.

Η Credit Suisse αναγνώρισε ότι οι συνθήκες αυτές «επιδείνωσαν και ενδέχεται να συνεχίσουν να επιδεινώνουν» τους κινδύνους ρευστότητας. Η μείωση των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους και των επαναλαμβανόμενων προμηθειών και αμοιβών, επηρεάζοντας με τη σειρά της τους στόχους της τράπεζας για την κεφαλαιακή της θέση.

«Η αποτυχία να αντιστρέψουμε αυτές τις εκροές και να αποκαταστήσουμε τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία και τις καταθέσεις μας θα μπορούσε να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα των εργασιών και την οικονομική μας κατάσταση», αναφέρεται στην έκθεση.

Απορρίπτει σχέδια κρατικής βοήθειας

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Credit Suisse, Axel Lehmann, ανέφερε ότι πιθανή κρατική στήριξη στην τράπεζα «δε συζητείται καν», παρά τα πρόσφατα προβλήματα που έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών στον όμιλο.

«Έχουμε ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες, ισχυρό ισολογισμό», δήλωσε ο Lehmann σε συνέδριο του χρηματοοικονομικού τομέα στη Σαουδική Αραβία. Και πρόσθεσε ότι δεν θα είναι σωστό να συγκρίνουμε τα τρέχοντα προβλήματα της Credit Suisse με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Την ίδια στιγμή πάντως, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse απέκλεισε την παροχή μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας στην ελβετική τράπεζα που βρίσκεται σε άκρως δυσχερή θέση, επικαλούμενος ρυθμιστικά ζητήματα.

"Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι, για πολλούς λόγους εκτός του απλούστερου, που είναι ρυθμιστικός και καταστατικός", δήλωσε ο πρόεδρος της Saudi National Bank, Ammar Al Khudairy σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg την Τετάρτη, όταν ρωτήθηκε αν ήταν πρόθυμος να βοηθήσει την Credit Suisse εάν υπάρξει νέα πρόσκληση για πρόσθετη ρευστότητα.

Η Saudi National Bank, η οποία ανήκει κατά 37% στο κρατικό επενδυτικό ταμείο του βασιλείου, έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse στα τέλη του περασμένου έτους, αφού απέκτησε μερίδιο 9,9%.

2023: «Βουτιά» για τη μετοχή λόγω αδυναμιών πληροφόρησης

Οι «ουσιώδεις αδυναμίες» στις διαδικασίες χρηματοοικονομικής πληροφόρησης για το 2022 και το 2021 από την Credit Suisse οδήγησαν την Τρίτη σε ισχυρή πτώση της τιμής της μετοχής.

Η τράπεζα δήλωσε ότι οι καθαρές εκροές περιουσιακών στοιχείων της μειώθηκαν αλλά «δεν έχουν ακόμη αντιστραφεί», δημοσιεύοντας την ετήσια έκθεση που ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Πέμπτη, η οποία καθυστέρησε λόγω καθυστερημένης κλήσης από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC).

Στην ετήσια έκθεση, η Credit Suisse αποκάλυψε ότι είχε εντοπίσει «ορισμένες ουσιώδεις αδυναμίες στον εσωτερικό έλεγχο της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης» για τα έτη 2021 και 2022.

Τα ζητήματα αυτά αφορούσαν την «αποτυχία σχεδιασμού και διατήρησης μιας αποτελεσματικής διαδικασίας εκτίμησης κινδύνου για τον εντοπισμό και την ανάλυση του κινδύνου ουσιωδών ανακριβειών» και διάφορες αδυναμίες στον εσωτερικό έλεγχο και την επικοινωνία.

Παρόλα αυτά, η τράπεζα δήλωσε ότι ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι οι οικονομικές καταστάσεις της για τα εν λόγω έτη «παρουσιάζουν εύλογα, από κάθε ουσιώδη άποψη, την ενοποιημένη οικονομική κατάσταση [της]».

Η Credit Suisse επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα του 2022 που ανακοίνωσε στις 9 Φεβρουαρίου, τα οποία έδειξαν καθαρή ζημία 7,3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (8 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για το σύνολο του έτους.

Η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε κατά 5% σε νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ το τελευταίο πενθήμερο κατέγραψε συνολική βουτιά της τάξεως του 19,45%.

Η μετοχή της Credit Suisse κατέγραψε την Τετάρτη (15/03) «βουτιά» μέχρι και 30% στη Ζυρίχη.

Το χρονικό της κρίσης με αντίστροφη χρονολογική σειρά

2022: Παραιτείται ο πρόεδρος της Credit Suisse

Ο Αντόνιο Χόρτα Οζόριο παραιτήθηκε από πρόεδρος της Credit Suisse στις 17 Ιανουαρίου, αφού παραβίασε δύο φορές τους κανόνες καραντίνας της Covid στην Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων για να παρακολουθήσει αγώνες ποδοσφαίρου και τένις στο Λονδίνο.

«Λυπάμαι που ορισμένες προσωπικές μου ενέργειες οδήγησαν σε δυσκολίες για την τράπεζα και έθεσαν σε κίνδυνο την ικανότητά μου να εκπροσωπώ την τράπεζα εσωτερικά και εξωτερικά», δήλωσε.

Η Credit Suisse διόρισε αμέσως το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Axel Lehmann ως πρόεδρό της. Ο Lehmann βρισκόταν στο τιμόνι για μόλις πέντε εβδομάδες πριν από τη δημοσίευση της διαρροής των μυστικών της Suisse.

2021: Το σκάνδαλο με τα «ομόλογα τόνου» στη Μοζαμβίκη

Το 2021, οι ρυθμιστικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο ύψους 350 εκατ. λιρών στην Credit Suisse για να διευθετηθεί ο ρόλος της τράπεζας στο μακροχρόνιο σκάνδαλο δωροδοκίας δανείων «ομόλογα τόνου» της Μοζαμβίκης, το οποίο ώθησε τη χώρα σε οικονομική κρίση από το 2016.

Η Credit Suisse εμπλέκεται σε μίζες αξίας 50 εκατ. δολαρίων που ένας κυβερνητικός εργολάβος έδωσε στους τραπεζίτες της σε αντάλλαγμα για καλύτερους όρους σε δάνεια αξίας σχεδόν 1,3 δισ. δολαρίων που χορηγήθηκαν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Μοζαμβίκης μεταξύ 2012 και 2016.

Η τράπεζα δήλωσε ότι «καταδικάζει κάθε αδικαιολόγητη παρατήρηση και έχει ήδη λάβει αποφασιστικά μέτρα για την ενίσχυση της σχετικής διακυβέρνησης και των διαδικασιών της».

Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν καλεί το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ να αρνηθεί στην Credit Suisse τη δυνατότητα να διαχειρίζεται τα συνταξιοδοτικά ταμεία των εργαζομένων ως αποτέλεσμα του διακανονισμού της δωροδοκίας.

2021: To σκάνδαλο Greensill

Η Credit Suisse αναγκάστηκε να αναστείλει κεφάλαια επενδυτών ύψους 10 δισ. δολαρίων μετά την κατάρρευση της Greensill Capital, δανείστριας της αλυσίδας εφοδιασμού, της οποίας τα δάνεια είχαν πωληθεί σε πελάτες της Credit Suisse.

Το σκάνδαλο της Greensill, το οποίο προήλθε από επικίνδυνα δάνεια που χορήγησε σε εταιρείες που ανήκαν στον μεγιστάνα των μετάλλων Sanjeev Gupta, διογκώθηκε αφού αποκαλύφθηκε ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου David Cameron άσκησε πιέσεις σε υπουργούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους για λογαριασμό της.

Η τράπεζα εξακολουθεί να προσπαθεί να πάρει πίσω χρήματα για τους πελάτες της και δήλωσε ότι «έχουν ληφθεί μέτρα κατά ορισμένων ατόμων» σε σχέση με την υπόθεση.

2021: Η κατάρρευση του hedge fund Archegos

Η Credit Suisse κατέγραψε ζημίες ύψους 5,5 δισ. δολαρίων λόγω της επικίνδυνης έκθεσής της στο αμερικανικό hedge fund Archegos Capital Management, το οποίο κατέρρευσε στις αρχές του 2021.

Η ελβετική τράπεζα δήλωσε ότι έλαβε μέτρα κατά 23 υπαλλήλων και απέλυσε εννέα, ενώ στη συνέχεια υποσχέθηκε να θέσει τη διαχείριση του κινδύνου «στο επίκεντρο» της λήψης αποφάσεων.

2020: Διακίνηση ναρκωτικών στη Βουλγαρία

Οι ελβετικές εισαγγελικές αρχές απήγγειλαν κατηγορητήριο κατά της Credit Suisse, επειδή φέρεται να μην πραγματοποίησε τους κατάλληλους ελέγχους σε πελάτες και να μην διερεύνησε την πηγή των κεφαλαίων που συνδέονταν με βουλγαρικό κύκλωμα ναρκωτικών, το οποίο φέρεται να ξέπλυνε τουλάχιστον 146 εκατ. δολάρια μέσω λογαριασμών μεταξύ 2004 και 2008.

Η ποινική δίκη, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, είναι η πρώτη εναντίον ελβετικής τράπεζας στην ιστορία της χώρας.

Η Credit Suisse δήλωσε ότι θα «υπερασπιστεί τον εαυτό της σθεναρά» και «απορρίπτει ανεπιφύλακτα ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς σε αυτό το κληρονομικό θέμα που εγείρονται εναντίον της».

2019: Μια σοβαρή υπόθεση εταιρικής κατασκοπείας

Το 2019, η Credit Suisse ενεπλάκη σε σκάνδαλο εταιρικής κατασκοπείας και τελικά παραδέχθηκε ότι προσέλαβε ιδιωτικούς ντετέκτιβ για να παρακολουθήσει δύο απερχόμενα στελέχη. Αυτό προκάλεσε ρυθμιστική έρευνα και κατέληξε στην αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της, Τιτζάνε Τιάμ, το 2020.

Αργότερα διαπιστώθηκε ότι μια ομάδα στελεχών διέταξε παρακολούθηση σε πέντε ακόμη περιπτώσεις μεταξύ 2016 και 2019. Η Credit Suisse δήλωσε ότι είχε απαγορεύσει την παρακολούθηση «εκτός εάν απαιτείται για επιτακτικούς λόγους, όπως απειλές για τη σωματική ασφάλεια των εργαζομένων».

2018: Το σκάνδαλο διαφθοράς στο Χονγκ Κονγκ

Το 2018, η Credit Suisse συμφώνησε να καταβάλει 47 εκατ. δολάρια στις αμερικανικές αρχές για ένα «σύστημα διαφθοράς» στο πλαίσιο του οποίου προσπάθησε να κερδίσει επιχειρήσεις προσφέροντας θέσεις εργασίας σε συγγενείς και φίλους Κινέζων αξιωματούχων μεταξύ 2007 και 2013.

Εκπρόσωπος της τράπεζας δήλωσε ότι είχε βελτιώσει τις διαδικασίες συμμόρφωσής της.

2018: Η καταδίκη για απάτη του τραπεζίτη Λεκοντρόν

Την ίδια χρονιά, ένας πρώην τραπεζίτης της Credit Suisse, ο Πατρίς Λεκοντρόν, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης αφού παραδέχθηκε ότι πλαστογράφησε τις υπογραφές πελατών για να εκτρέψει χρήματα και να κάνει στοιχήματα σε μετοχές χωρίς να το γνωρίζουν, προκαλώντας ζημίες άνω των 150 εκατ. δολαρίων. Μεταξύ των πελατών του ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός της Γεωργίας Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ο οποίος προσπαθεί ακόμη να ανακτήσει τα χρήματά του.

Η Credit Suisse δήλωσε ότι ο Λεκοντρόν «δεν υποστηρίχθηκε από κανέναν άλλο υπάλληλο της Credit Suisse στις εγκληματικές του δραστηριότητες».

Ο Λεκοντρόν αυτοκτόνησε το 2020.

2018: Πλημμελείς έλεγχοι που συνδέονται με συναλλαγές των Petrobras, PDVSA και FIFA

Η ελβετική ρυθμιστική αρχή διέταξε την Credit Suisse να βελτιώσει τους ελέγχους της κατά του ξεπλύματος χρήματος, αφού εντόπισε ελλείψεις στις συναλλαγές της με την FIFA, τη βραζιλιάνικη πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras και την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας, PDVSA.

Η τράπεζα δήλωσε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ευθύνες της για τη συμμόρφωση απέναντι στις αποφάσεις της ελβετικής ρυθμιστικής αρχής.

2017: Φοροδιαφυγή επί ευρωπαϊκού εδάφους

Οι Αρχές πραγματοποίησαν εφόδους σε σπίτια και γραφεία στην Ολλανδία και τη Γαλλία και ξεκίνησαν έρευνες σε υπαλλήλους της Credit Suisse στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Αυστραλία, σε σχέση με υποψίες για φοροδιαφυγή που αφορούσαν 55.000 λογαριασμούς.

Η Credit Suisse δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις αρχές και αργότερα δημοσίευσε μια σειρά διαφημίσεων σε βρετανικές εφημερίδες δηλώνοντας ότι «εφαρμόζει αυστηρή πολιτική μηδενικής ανοχής» απέναντι στη φοροδιαφυγή.

2017 - Μαλαισία: Πρόστιμο κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σχετικά με την 1MDB

Η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Σιγκαπούρης επέβαλε πρόστιμο 700.000 δολαρίων στην Credit Suisse για παραβίαση των κανόνων για το ξέπλυμα χρήματος σε συναλλαγές που συνδέονται με το 1MDB, το μαλαισιανό hedge fund που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου διαφθοράς ύψους 4,5 δισ. δολαρίων.

Η Credit Suisse δήλωσε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις υποχρεώσεις της για το ξέπλυμα χρήματος και ότι είναι «σταθερά προσηλωμένη στην τήρηση των υψηλών προτύπων του χρηματοπιστωτικού κέντρου της Σιγκαπούρης».

2016: Πρόστιμο για ξέπλυμα χρήματος στις ΗΠΑ

Η αμερικανική ρυθμιστική αρχή επέβαλε πρόστιμο ύψους 16,5 εκατ. δολαρίων στην Credit Suisse μετά τον εντοπισμό «σημαντικών ελλείψεων» στο πρόγραμμα της τράπεζας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.

2016: Υπόθεση φοροδιαφυγής στην Ιταλία

Η Credit Suisse κατέληξε σε διακανονισμό ύψους 109,5 εκατ. ευρώ με τις ιταλικές αρχές σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι βοήθησε τους πελάτες της να κρύψουν κεφάλαια και να αποφύγουν φόρους μέσω πολύπλοκων ασφαλιστικών συμβολαίων, τα οποία φέρεται να δρομολογήθηκαν μέσω των θυγατρικών της στο Λιχτενστάιν και τις Βερμούδες.

Η Credit Suisse δήλωσε ότι καλωσόρισε τη συμφωνία.

2014: Υπόθεση Μπίρκενφελντ - Ένα σκάνδαλο φοροδιαφυγής στις ΗΠΑ ύψους 2,6 δισ. δολαρίων

Στην Credit Suisse επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 2,6 δισ. δολαρίων και ομολόγησε την ενοχή της ότι βοήθησε Αμερικανούς να φοροδιαφεύγουν επί δεκαετίες σε ένα από τα πιο εκρηκτικά σκάνδαλα της τράπεζας μέχρι σήμερα.

Η έρευνα ξεκίνησε όταν ο πρώην τραπεζίτης της UBS Μπράντλεϊ Μπίρκενφελντ έδωσε πληροφορίες στις αμερικανικές αρχές το 2007.

Η έρευνα της Γερουσίας αποκάλυψε επιθετικές τακτικές που χρησιμοποιούσαν οι ελβετικές τράπεζες, με την Credit Suisse να έχει στρατολογήσει πελάτες σε εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, να έχει «φλερτάρει» έναν δυνητικό πελάτη παρέχοντάς του δωρεάν ράβδους χρυσού και να έχει παραδώσει ακόμη και ευαίσθητες τραπεζικές καταστάσεις κρυμμένες στις σελίδες ενός περιοδικού Sports Illustrated.

Οι αρχές πίεσαν τελικά την Ελβετία να αποκαλύψει μονομερώς πληροφορίες λογαριασμών για Αμερικανούς φορολογούμενους από το 2014. 

«Λυπούμαστε βαθύτατα για την παρελθούσα παραβατική συμπεριφορά που οδήγησε σε αυτόν τον διακανονισμό», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της η ελβετική τράπεζα.

2012 - ΗΠΑ: Απάτη με ομόλογα sub-prime 

Οι αμερικανικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε τέσσερις πρώην τραπεζίτες της Credit Suisse για δόλια υπερεκτίμηση της τιμής ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης ύψους 3 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης του 2007.

Ένας πρώην διευθύνων σύμβουλος, ο Καρίμ Σεραγκελντίν, ήταν το μόνο άτομο που φυλακίστηκε σε σχέση με την αμερικανική χρηματοπιστωτική κρίση.

2011: Υπόθεση φοροδιαφυγής στη Γερμανία

Η Credit Suisse συμφώνησε να καταβάλει 150 εκατ. ευρώ για να διευθετήσει έρευνα σχετικά με φοροδιαφυγή από περίπου 1.100 Γερμανούς πελάτες της.

«Μια πολύπλοκη και παρατεταμένη νομική διαμάχη αποφεύχθηκε, με μια συμφωνημένη λύση που παρέχει ασφάλεια δικαίου», δήλωσε η τράπεζα.

2009: Παραβιάσεις των αμερικανικών κυρώσεων

Στην Credit Suisse επιβλήθηκε πρόστιμο 536 εκατ. δολαρίων για εσκεμμένη καταστρατήγηση των αμερικανικών κυρώσεων κατά χωρών όπως το Ιράν και το Σουδάν μεταξύ 1995 και 2007.

Η τράπεζα δήλωσε ότι είχε «ενισχύσει» τις διαδικασίες της και ότι «αναλαμβάνει δράση εσωτερικά».

2004: Ξέπλυμα χρήματος για την ιαπωνική μαφία (Γιακούζα)

Ένας τραπεζίτης της Credit Suisse συνελήφθη επειδή φέρεται να βοήθησε στο ξέπλυμα τουλάχιστον 5 δισ. γεν που συνδέονται με τη μεγαλύτερη συμμορία της ιαπωνικής Γιακούζα.

Ο τραπεζίτης αθωώθηκε με την αιτιολογία ότι δεν γνώριζε την πηγή των κεφαλαίων.

2000: Τραπεζικά κεφάλαια που συνδέονται με δικτάτορα της Νιγηρίας

Η Ομοσπονδιακή Τραπεζική Επιτροπή της Ελβετίας επέπληξε την Credit Suisse για την αποδοχή κεφαλαίων αξίας περίπου 214 εκατ. δολαρίων που συνδέονταν με τη διαφθορά του Νιγηριανού στρατιωτικού δικτάτορα Σάνι Αμπάτσα τη δεκαετία του 1990.

Ο δανειστής επικρίθηκε επειδή δεν αναγνώρισε ότι οι δύο γιοι του ήταν πολιτικά εκτεθειμένοι. Η Credit Suisse δήλωσε ότι είχε βελτιώσει τις διαδικασίες ελέγχου της και ότι το προσωπικό που ασχολήθηκε με το καθεστώς του Αμπάτσα είχε εγκαταλείψει την τράπεζα.

1999: Το ιαπωνικό «πάρτι καταστροφής»

Οι ιαπωνικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο στην Credit Suisse και ανακάλεσαν την άδειά της για ένα «πάρτι καταστροφής», κατά το οποίο τραπεζίτες κατέστρεψαν στοιχεία που σχετίζονταν με έρευνα για το αν βοηθούσε εταιρείες να αποκρύψουν τις ζημίες τους.

Εκπρόσωπος της τράπεζας δήλωσε: «Η Credit Suisse δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση: Έχουν αντληθεί σοβαρά διδάγματα, έχουν δρομολογηθεί διορθωτικές ενέργειες και έχουν ολοκληρωθεί τα πειθαρχικά μέτρα».

1986: Ψεύτικα ονόματα για τον Φερντινάντο και την Ιμέλντα Μάρκος

Η Credit Suisse εμπλέκεται στην αποθήκευση μέρους των περίπου 5-10 δισ. δολαρίων που ο δικτάτορας των Φιλιππίνων Φερντινάντο Μάρκος και η σύζυγός του Ιμέλντα έκλεψαν από τη χώρα κατά τη διάρκεια των τριών θητειών του ως πρόεδρος.

Αργότερα προέκυψε ότι η Credit Suisse άνοιξε λογαριασμούς για το ζεύγος με τα ψεύτικα ονόματα "William Saunders" και "Jane Ryan", βοηθώντας να προστατευθούν τα κεφάλαιά τους από τον έλεγχο.


Το 1995, δικαστήριο της Ζυρίχης διέταξε τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Credit Suisse, να επιστρέψουν 500 εκατ. δολάρια κλεμμένων κεφαλαίων στις Φιλιππίνες.

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters, Associated Press και AFP

Διαβάστε επίσης:

Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας: Θα στηρίξουμε με ρευστότητα την Credit Suisse

Credit Suisse: Φόβοι σε ΗΠΑ και Ευρώπη για μετάδοση της κρίσης

«Βουτιά» έως 7% στο πετρέλαιο με φόντο την τραπεζική κρίση