Το χρηματιστήριο δείχνει την.... αλήθεια

Το χρηματιστήριο δείχνει την.... αλήθεια

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Πτωτικά για 7η φορά στις οκτώ τελευταίες συνεδριάσεις κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο μαρτυρά ξεκάθαρα την... αλήθεια για την κατάσταση στην οικονομία, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις, αλλά και την πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Η αγορά κινείται σε νέα χαμηλά περίπου εφτά μηνών με τον τραπεζικό κλάδο να έχει βυθιστεί σε νέα χαμηλά 52 εβδομάδων, με κάποιες μετοχές του κλάδου να χάνουν έως και 55% το τελευταίο τρίμηνο. Και όλα αυτά σε μια χρονιά που ο κλάδος έφτασε να κερδίζει άνω του 20%, ειδικά μετά το momentum με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ασχέτως με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί επενδυτικής... επανάστασης και στήριξης της της επιχειρηματικότητας ειδικά στην επαρχία και τις ακριτικές περιοχές, η αλήθεια είναι σκληρή και πολύ διαφορετική. Εταιρείες και εργοστάσια κλείνουν, παραγωγικές μονάδες μεταφέρονται αλλού, επενδύσεις αναβάλλονται ή αναστέλλονται, γενικώς υπάρχει μια... άρση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στη χώρα.

Ασφαλώς, το γεγονός ότι οι παραγωγικές μονάδες – όπως αυτή της Μαΐλης στον Έβρο – κλείνουν, δεν είναι απόρροια πολιτικών ενός ή δύο έτους, ούτε είναι κάτι που οφείλεται αποκλειστικά στην υπερφορολόγηση και στο αφιλόξενο για τις επενδύσεις κλίμα. Η (πικρή) αλήθεια είναι ότι ότι το παγκόσμιο κέντρο βάρους στην παραγωγή, στη βιομηχανία, τις πρώτες ύλες και το κόστος εργατικών, έχει μετατοπιστεί προς τις... τρίτες χώρες και αυτό είναι μια αμετάκλητη αλήθεια.

Από εκεί και πέρα, επίσης αμετάκλητη αλήθεια είναι ότι η τωρινή κυβέρνηση - εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες και στα «θρησκεύματα» του παρελθόντος που αποτελούν θεωρίες επί χάρτου σε... αμφιθέατρα αλλά δεν χρησιμεύουν στην πραγματική ζωή – είναι εχθρική προς τις επενδύσεις.

Οι περιπτώσεις της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική και το... στοιχειωμένο Ελληνικό είναι απολύτως χαρακτηριστικές. Και αν η εξόρυξη χρυσού έχει ορισμένες «γκρίζες» περιοχές που χρειάζονται δεύτερη και τρίτη ανάγνωση, η υπόθεση του Ελληνικού είναι αδικαιολόγητη. Μια κορυφαία σε αξία και τοποθεσία έκταση, ερημώνει, ενώ θα μπορούσε να αναβαθμίσει όλη την Αττική και να δώσει δουλειά σε 50.000 άτομα.

Κάτι... παρόμοιο έγινε με με την επένδυση στο Βοτανικό, προ μερικών ετών, όταν η τωρινή κυβέρνηση ήταν στην αντιπολίτευση και οδήγησε στη ματαίωση ένα μεγάλο project, όπως το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, για να μη διαταραχτεί το (φυσικό;) περιβάλλον των... κορμοράνων. Το project ματαιώθηκε, η διπλή ανάπλαση στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας δεν έγινε, αυτή (η... πήχτρα στο τσιμέντο) περιοχή δεν αναβαθμίστηκε, εταιρείες χρεοκόπησαν (Βωβός), οικογένειες καταστράφηκαν.

Μικρή λεπτομέρεια είναι ότι η έκταση στο Βοτανικό, έχει γίνει ένας απέραντος σκουπιδότοπος από εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, άχρηστα εργαλεία και λάστιχα.

Στη χώρα, μετά από εφτά χρόνια χρεοκοπίας και καταστροφής, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έφυγαν στο εξωτερικό, χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν, οικογένειες καταστράφηκαν, χρειάζεται μια πραγματική επενδυτική επανάσταση.

Απαιτείται μια επενδυτική επανάσταση, μια έκρηξη εισροής νέων κεφαλαίων, και όμως – αντ' αυτού – κυριαρχεί η πολεμική και ο ακτιβισμός κατά των επενδύσεων, με πολλά projects να λιμνάζουν επί χρόνια, εξουθενώνοντας κάθε διάθεση φυγής προς τα εμπρός, άρα και δημιουργίας θέσεων εργασίας, πλούτου και νέων ευκαιριών.

Μέσα σ'' αυτό το τοπίο, το χρηματιστήριο δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για την επόμενη ημέρα στη χώρα.

Μοιραία, ο Γενικός Δείκτης έχει κατέλθει στις 713 μονάδες με πτώση 0,93%, επίπεδα που είχε ξανά στα τέλη του περασμένου Απριλίου. Σχεδόν σύσσωμος ο FTSE 25 κινείται πτωτικά καθώς μόνο ο ΟΠΑΠ (εξαιρετικά αποτελέσματα) και Aegean Airlines κινούνται σε θετικό έδαφος, ενώ τράπεζες και blue chips βυθίζονται εκ νέου.

Το... κακό με την αγορά, είναι ότι μέσα σε τέτοιο κλίμα «καίει» και τις καλές ειδήσεις, όπως είναι τα εξαιρετικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν αρκετοί όμιλοι όπως Μυτιληναίος, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Aegean Airlines, ή το χαμηλό επιτόκιο που έβγαλε ομόλογο η Τιτάν.

Η αλήθεια είναι ότι η κυρίαρχη αιτία του... κακού για την αγορά είναι οι τράπεζες, καθώς εδώ και κάποιο καιρό βγήκαν στην επιφάνεια οι ανησυχίες για τα εγχώρια... τοξικά, τα οποία κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα όλη την προσπάθεια που έχει γίνει και να επηρεάσουν δυσμενώς και την αξιολόγηση.

Και μιλάμε για έναν κλάδο που έχει δει τις μετοχές να ισοπεδώνονται με πτώση έως και 99% τα τελευταία χρόνια, ενώ χωρίς τα δύο reverse split που έχουν λάβει χώρα στον τραπεζικό δείκτη (για να μη μηδενίσει), ο κλάδος θα ευρίσκονταν αισίως στις... 6,6 μονάδες! Πρόκειται για ένα ιστορικό ολοκαύτωμα, άνευ προηγουμένου σ'' όλη την ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου!

Το... δυστύχημα είναι ότι πλέον επηρεάζονται από την «αρρώστια» των τραπεζών και πολλά κορυφαία blue chips που και σήμερα σημειώνουν απώλειες. Παράλληλα, μια άλλη παράμετρος που απειλεί με νέα πτώση την ελληνική αγορά, είναι να υπάρξει αλλαγή σκηνικού διεθνώς και το Χ.Α. να δει την... άλλη πλευρά του νομίσματος του mometnum των ξένων χρηματιστηρίων!

Κανείς δεν ξέρει τις αντοχές και τις άμυνες της ελληνικής αγοράς, αν «γυρίσει» (για τα καλά) προς τα κάτω το παγκόσμιο momentum των χρηματιστηριακών αγορών.