Απόλυτα εναρμονισμένο με τα “κελεύσματα” των κυριότερων ευρωπαϊκών αγορών, το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε στη σημερινή προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, όμως δεν έδειξε τις διαθέσεις υπεραπόδοσης των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, ενώ ερωτηματικά προκάλεσε και η αισθητή υποχώρηση του τζίρου.
Ακόμα περισσότερα ερωτηματικά δημιούργησε η αδύναμη εικόνα που επέδειξαν, προς το τέλος των συναλλαγών, οι τραπεζικές μετοχές, με αποτέλεσμα ο ΔΤΡ να χάσει όλα τα ενδοσυνεδριακά κέρδη και να ολοκληρώσει τις συναλλαγές με αρνητικό πρόσημο και πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας.
Να σημειωθεί ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην ομιλία της στο Αμβούργο, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Πέτερ Τσέντσερ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο “να υπάρξει αύξηση των κατευθυντήριων επιτοκίων του θεσμού μέσα στο καλοκαίρι, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλό επίπεδο”.
Από την άλλη, απρόσμενη συρρίκνωση εμφάνισε το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους υποχώρησε κατά 1,4%, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας, την ώρα που οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση κατά 1%.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση, ανεξάρτητα από την σημερινή προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, είναι περισσότερο από εμφανές ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι τάξεις των συγκρατημένα αισιόδοξων και όλο και περισσότεροι των αναλυτών, εγκαταλείπουν απόψεις και επιχειρήματα που συντηρούσαν τις θετικές προσδοκίες. Αντίθετα, έχουν στρέψει την προσοχή τους στο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον, εντοπίζοντας τα αυξανόμενα μέτωπα ανησυχιών.
Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως «την επιδείνωση του διεθνούς κλίματος, κατά τις αργίες του ορθόδοξου Πάσχα, το ελληνικό χρηματιστήριο κλήθηκε να την ‘πληρώσει’ σε δεύτερο χρόνο».
Η επιφυλακτική διάθεση των ξένων αγορών, επιβάλλει την αναπροσαρμογή των αποτιμήσεων στις μετοχές που ενδιαφέρουν τους ξένους θεσμικούς, ενώ την πτωτική κίνηση ακολούθησαν και οι υπόλοιποι τίτλοι, από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.
«Στο εσωτερικό, η εικόνα δεν έχει ουσιαστικά διαφοροποιηθεί, ενώ η μεταβλητότητα δείχνει ότι θα παραμείνει σε αυξημένα επίπεδα και λόγω της επικείμενης αναδιάρθρωσης δεικτών MSCI», σύμφωνα με την άποψη της Leon Depolas Sec.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πιθανότατα, η μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση να έχουν μείνει πίσω, καθώς στην παρούσα φάση δραστηριοποιούνται στο Χ.Α., κατά κύριο λόγο, ξένα κεφάλαια, που επικεντρώνονται σε εισηγμένες – σηματωρούς των κλάδων.
Δεδομένου ότι αύριο είναι η τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου, πιθανότατα οι διαχειριστές να επιδιώξουν να «κάνουν ταμείο», για τα χαρτοφυλάκιά τους και για τα Αμοιβαία Κεφάλαια, πάντα με πιο «ευαίσθητο» κλάδο τον τραπεζικό.
Παράλληλα, μέχρι αύριο ολοκληρώνεται και τυπικά το διάστημα «ενδεικτικής τιμοληψίας» της MSCI για τη διαμόρφωση των τελικών επιλογών του οίκου, που θα συνεκτιμηθούν στην επικείμενη αναδιάρθρωση των δεικτών. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την αναθεωρημένη ανάλυση της Société Générale, Εθνική, Μυτιληναίος, Jumbo και Ελ. Πετρέλαια, αποτελούν τα «χαρτιά» ενδιαφέροντος όσων προσβλέπουν - προεξοφλούν σε ενδεχόμενη είσοδο - έξοδο από τον MSCI Greece Standard.
Η απόφαση θα ανακοινωθεί στις 12 Μαΐου. Το βασικό κριτήριο είναι η κεφαλαιοποίηση και συγκεκριμένα αυτή χωρίς τα ποσοστά βασικού μετόχου. Να σημειωθεί πως έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αναδιάρθρωση που θα ανακοινωθεί στις 12 Μαΐου, καθώς έχουν αφαιρεθεί οι ρωσικές μετοχές, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Έτσι, μπορεί να εισρεύσουν περισσότερα κεφάλαια στην ελληνική αγορά, μέσω μίας αύξησης του βάρους των ελληνικών μετοχών. Υπενθυμίζεται πως στον MSCI Greece Standard περιλαμβάνονται σήμερα 6 μετοχές και συγκεκριμένα οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank και Alpha Bank.
Ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 672,12 (+2,60%) και 652,05 μονάδων (-0,47%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 652,27 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,43%.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο ΓΔΧΑ, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 932,99 μονάδες (+1,57%), όμως η λήξη των συναλλαγών τον βρήκε στις 925,07 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,71%.Ο τζίρος υποχώρησε στα 72 εκατ., από τα οποία τα 1,9 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,58%), ΕΕΕ (+1,59%), ΕΛΧΑ (+1,19%), ΜΟΗ (+1,81%), ΜΥΤΙΛ (+1,07%), ΟΠΑΠ (+1,36%), ΟΤΕ (+1,67%), ΣΑΡ (+2,10%) και ΤΕΝΕΡΓ (+3,21%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για ΕΤΕ (-1,65%).
Συνέχισαν την επιφυλακτική στάση μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου ξεχώρισαν θετικά, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, οι ΦΒΜΕΖΖ (+7,12%), ΕΛΣΤΡ (+7,11%) και ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+4,29%). Καλύτερη της χθεσινής η τελική εικόνα με 75 ανοδικές μετοχές, έναντι 46 πτωτικών, ενώ 9 μετοχές έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.