Χρηματιστήριο Αθηνών: Με κέρδη 3,78% ο Οκτώβριος - Απόρθητο κάστρο οι 900 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με κέρδη 3,78% ο Οκτώβριος - Απόρθητο κάστρο οι 900 μονάδες

Για έναν ακόμη μήνα το Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν κατάφερε να κλείσει υψηλότερα των 900 μονάδων παρά τη σημαντική άνοδο κατά 3,78% που κατέγραψε με μπροστάρη τον τραπεζικό κλάδο ο οποίος ενισχύθηκε κατά 6,95%.

Παρά το γεγονός ότι η αγορά της Αθήνας βρέθηκε στις αρχές της εβδομάδας να δοκιμάζει τιμές μέχρι τις 911 μονάδες διατηρώντας κλεισίματα πάνω από το ψυχολογικό φράγμα, εντούτοις οι δυνάμεις των αγοραστών αποδείχθηκαν υποδεέστερες του εγχειρήματος με αποτέλεσμα ο πολύ σημαντικός από πλευράς εξελίξεων Νοέμβριος (αύξηση κεφαλαίου ΔΕΗ, αξιολόγηση Moodys, αναθεωρήσεις δεικτών MSCI και FTSE Russell) να έχει ως γραμμή αφετηρίας χαμηλότερες τιμές.

Οι πωλήσεις κατά τη σημερινή συνεδρίαση είχαν ως αφορμή την αρνητική τροχιά των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και εν συνεχεία της Wall Street η οποία κατέγραφε όλη την εβδομάδα διαρκή ιστορικά υψηλά, ωστόσο μέρος τους θα μπορούσε να αποδοθεί στις ρευστοποιήσεις μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης από επενδυτές προς απόκτηση ρευστότητας η οποία θα διοχετευθεί για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά 1,1 έως 1,3 δισ. ευρώ που αναμένεται να ξεκινήσει την προσεχή Τρίτη.

Από τη σημερινή συνεδρίαση ξεχώρισαν από πλευράς απωλειών και υψηλότερου τζίρου οι μετοχές του ΟΠΑΠ (-2.39% με 7,99 εκατ. ευρώ), της Eurobank (-1,29% με 11,79 εκατ. ευρώ), της Alpha Bank (-0,86% με 7,68 εκατ. ευρώ), του ΟΤΕ (-1,29% με 12,52 εκατ. ευρώ), της Lamda (-2,41% με 31,52 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των πακέτων) και της Jumbo (-2,21% με 2,97 εκατ. ευρώ), ενώ οι μόνες εισηγμένες του FTSE 25 με εμφανή ανθεκτικότητα στο ταμπλό ήταν οι μετοχές της Μυτιληναίος (+1,02%) που ολοκλήρωσε με άνοδο τη συνεδρίαση, της Εθνικής (αμετ.) και της Ελβάλ Χαλκόρ (+0,11%).

Στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση το αρνητικό κλίμα δεν έγινε καθόλου αισθητό σε μετοχές με στόρι, όπως στην προκειμένη περίπτωση ο Κέκροπας που κατέγραψε άνοδο 10,26% με αυξημένες συναλλαγές 7 φορές πάνω από το μεσοσταθμικό, η Πετρόπουλος (+3,63%), αλλά και οι Intrakat, Centric, Ideal, Πλαστικά Θράκης, Ικτίνος κ.α. Εξάλλου, από τους 10 πρωταθλητές σε μηνιαία απόδοση, οι 7 ήταν «μικρές» (Infoquest, motodynamiki, Κεκροπας, Πετρόπουλος, Ideal, Real consulting και Φιερατέξ).

Στις ενδιαφέρουσες εξελίξεις της συνεδρίασης η μεταβίβαση μεγάλου πακέτου 3,8 μετοχών για το 2,2% της Lamda Development που έγινε στην τιμή των 7 ευρώ, με μικρό discount έναντι του χθεσινού κλεισίματος (7,27 ευρώ). Με τη συμβολή προσυμφωνημένων συναλλαγών αξίας 32,8 εκατ. ευρώ, ο συνολικός τζίρος ξεπέρασε τα 104,2 εκατ. ευρώ.

Η ανοδική μεσοπρόθεσμη τάση δεν έχει αλλάξει, με τον στόχο να βρίσκεται στις 940 μονάδες που συνιστά και τα ψυχολογικής σημασίας προ πανδημίας υψηλά επίπεδα.

Παρεμφερή εικόνα βλέπουμε και σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, και παρά το ότι η συμπεριφορά κουράζει με το στενό εύρος διακύμανσης, ωστόσο ο δρόμος για τις 1040 μονάδες φαίνεται ανοιχτός.

Αντανακλαστικά και από τους επενδυτές στη μετοχή της ΔΕΗ η οποία περιόρισε δραστικά τις αρχικές της απώλειες (έως 2,34%) κλείνοντας με οριακή μεταβολή κατά 0,16% στα 9,3750 ευρώ ενώ η αγορά τελούσε εν αναμονή των ανακοινώσεων από το διοικητικό συμβούλιο.

Το τελευταίο επιρρωννύεται από πολλές μεταβλητές, όπως η εξαιρετική συμπεριφορά μέρους των εισηγμένων μας, το πελώριο κύμα φρέσκου χρήματος που εισήλθε, εισέρχεται και αναμένεται να εισέλθει στο οικονομικό σύστημα (με ομολογίες, ΑΜΚ, προγράμματα στήριξης κ.λπ), η επαναλαμβανόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, κ.α. Η αλήθεια είναι ότι όσο πλησιάζουμε στην ώρα της αύξησης επιτοκίων, είτε της ΕΚΤ είτε της Fed, τόσο οι επενδυτές αποκτούν μια νευρικότητα και κυρίως μια άρνηση να (επανα)τοποθετηθούν σε οχήματα μεσο-μακροπρόθεσμου χαρακτήρα με μεταβαλλόμενο κίνδυνο, και όχι άδικα. Πάντως, προς το παρόν η μακρόχρονη ανοδική τάση στις ΗΠΑ συνεχίζεται, με τον S&P 500 να ετοιμάζεται να δώσει την μόλις 3η στις τελευταίες 13 συνεδριάσεις, όντας και πάλι στα ιστορικά του υψηλά.