Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο έτους γεμάτο αισιοδοξία για τη συνέχεια

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο έτους γεμάτο αισιοδοξία για τη συνέχεια

Με μειωμένη συναλλακτική δραστηριότητα 26 εκατ. ευρώ έκλεισε σήμερα και η τελευταία συνεδρίαση του 2021, ενός έτους που επιφύλαξε πολλές εκπλήξεις στους επενδυτές με το γενικό πρόσταγμα να το δίνει η πανδημική κρίση και το τελικό πρόσημο να είναι θετικό, όχι μόνο σε ποσοτικούς όρους.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα στις 893,34 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,29 % και κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα ετήσια κέρδη άγγιξαν το 10,43%, με μέση αξία συναλλαγών τα 71 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 10% σε σχέση με την περυσινή, κυρίως λόγω των πολλών ΑΜΚ που έλαβαν χώρα (ΔΕΗ, Πειραιώς, Alpha Bank, Attica Bank, Τζιρακιάν, Ellaktor, Premia κ.α.).

Οι 930 μονάδες παραμένουν το άνω όριο της μεσοπρόθεσμης ατασικής φάσης, με τον στόχο στις 1.040 να είναι ανοιχτός και τη βάση των 858-860 μονάδων να στέκει το σημαντικότερο οχυρό μας.

Τα δύο βασικά χαρακτηριστικά του έτους ήταν η εκτενέστατη συσσώρευση 43 (!) εβδομάδων σε ένα στενό εύρος 100 μονάδων του ΓΔ και η τεραστίων διαστάσεων εισροή ποιοτικών κεφαλαίων στο οικονομικό σύστημα.

Όσον αφορά στο πρώτο, και αναγνωρίζοντας ότι οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες αφενός υπεραπέδωσαν (λ.χ S&P 500 +27%, Dow Jones +19%, DAX 40 +16%), αφετέρου κινήθηκαν επίμονα σε νέα ιστορικά επίπεδα, ο Δείκτης μας επιβαρύνθηκε από την άστατη συμπεριφορά κάποιων δεικτοβαρών εισηγμένων. Οι περισσότερες όμως, όχι μόνο έκλεισαν θετικές (115 έναντι μόλις 35 πτωτικών) αλλά και υπεραπέδωσαν σημαντικά καταγράφοντας μάλιστα ιστορικά ή πολυετή υψηλά.

Ωστόσο, ακόμα σημαντικότερο παραμένει το γεγονός ότι έχει στηθεί ένα σκηνικό που οδηγεί σε πολύ υψηλότερες αποτιμήσεις, με την ελληνική οικονομία να έχει ισχυρές προοπτικές για περαιτέρω μεγέθυνση, αν και όχι τόσο επιθετική όπως η φετινή. Σε αυτό συνεπικουρεί η αθρόα συμμετοχή ξένων και ελληνικών κεφαλαίων σε κάθε χρηματιστηριακό γεγονός (ΑΜΚ, ομολογιακές εκδόσεις κ.α.).

Υπενθυμίζουμε ότι αντλήθηκαν συνολικά 7,9 δισεκατομμύρια ευρώ από τις εισηγμένες, ένα μέγεθος που παράλληλα με την ανοδική κίνηση του 2021 εκτόξευσε την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ στα 66 δισ. δηλαδή το 37% του ΑΕΠ της χώρας, όπως υπολογίζεται με τα δεδομένα της 30ης Δεκεμβρίου (δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί τα αποτελέσματα, πέριξ των 180 δισεκατομμυρίων). Και μάλιστα, η υπερκάλυψη σημάδεψε όλα τα γεγονότα αυτά, ώστε να αναδεικνύεται και το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών.

Για τη συνέχεια, οι τέσσερις παράγοντες που επιβαρύνουν το ανοδικό σενάριο είναι η εξέλιξη στο μέτωπο του κορονοϊού και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, η επίδραση που θα έχουν τα μέτρα της Fed στον εγχώριο πληθωρισμό, η αβεβαιότητα ως προς την επερχόμενη ενεργειακή κρίση και σε γεωστρατηγικό επίπεδο, η κατάληξη του σήριαλ Ερντογάν.

Κατά τα λοιπά, φαίνεται ότι τα περιθώρια υπερκερδών στο ΧΑ, αν όχι από όλες, από κάποιες επιλογές, είναι μεγάλα. Επιμένουμε ότι η επιλογή του χρόνου επένδυσης και των επενδυτικών μας οχημάτων, βάσει του προφίλ κινδύνου του καθενός και του μοντέλου διαχείρισης του κεφαλαίου είναι κρίσιμα συστατικά της επιτυχίας (ή αποτυχίας).

Γενικός Δείκτης Ημερήσιο

Γενικός Δείκτης Εβδομαδιαίο

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.