Γιατί ο επίμονος πληθωρισμός «χτυπά» τα ομόλογα

Γιατί ο επίμονος πληθωρισμός «χτυπά» τα ομόλογα

Κάπως απότομα ξεθώριασε η ευφορία στις μεγάλες αγορές ομολόγων του κόσμου. Τα σημάδια ότι ο πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει τόσο γρήγορα όσο ήλπιζαν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι κεντρικές τράπεζες θα χρειαστεί να κρατήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων για διετή ομόλογα, παραδοσιακά ευαίσθητα στις μεταβολές των επιτοκίων, έχει πάρει και πάλι την ανιούσα μετά την πτωτική του πορεία από τον Οκτώβριο.

Οι επενδυτές δεν ποντάρουν πλέον στ' ότι η υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων θα οδηγήσει σύντομα στην παύση του πιο επιθετικού κύκλου επιτοκιακών αυξήσεων των τελευταίων δεκαετιών.

Στο 4,67%, η απόδοση των διετών ομολόγων ΗΠΑ έχει αυξηθεί 45 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο. Στο 2,92%, η απόδοση στα αντίστοιχα γερμανικά είναι κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη, το κόστος δανεισμού για μεγαλύτερη διάρκεια έχει επίσης αυξηθεί, αντιστρέφοντας την φετινή του υποχώρηση. Η απόδοση στα 10ετή γερμανικά ομόλογα βρίσκεται στο 2,5%, ενώ των αντίστοιχων αμερικανικών στο 3,87%.

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που έδειξαν μικρότερη επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο απ' ό,τι αναμενόταν και τη δυναμική της αγοράς εργασίας να εκπλήσσει αναζωπύρωσαν τις προσδοκίες ότι η Fed θα χρειαστεί να ανεβάσει τα επιτόκια περισσότερο για να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Η Deutsche Bank αναθεώρησε την πρόβλεψη για το πού θα κορυφωθεί το παρεμβατικό επιτόκιο της Fed στο 5,6% από 5,1%. Και στην ευρωζώνη, οι εκτιμήσεις για το πού θα καταλήξουν τα επιτόκια έχουν αυξηθεί πάνω από το 3,6%, υψηλότερα από εκεί που τα έβλεπαν οι επενδυτές τον Δεκέμβριο.

Το πόρισμα είναι ότι τα χέρια των κεντρικών τραπεζών θα είναι δεμένα για μεγαλύτερο διάστημα απ' ό,τι εκτιμούσαν οι αγορές προηγουμένως καθώς η ταχεία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα είναι πρόκληση. Αυτό οδηγεί σε ανατιμολόγηση των επιτοκίων και του πόσο θα κρατηθούν σε υψηλά επίπεδα.

Στη Βρετανία ο πληθωρισμός υποχώρησε περισσότερο από τις εκτιμήσεις τον Ιανουάριο, αλλά παραμένει διψήφιος στο 10,1%. Η απόδοση στα διετή gilts είναι στο 3,8%,κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, όταν απογειώθηκαν λόγω της κρίσης με τον προϋπολογισμό που είχε παρουσιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Το διακύβευμα είναι το ράλι των αγορών που ξεκίνησε τον Οκτώβριο με βάση τις προσδοκίες ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις των κεντρικών τραπεζών θα αποθέρμαιναν την παγκόσμια οικονομία αρκετά ώστε να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός και η νομισματική πολιτική να ξαναγίνει υποστηρικτική της ανάπτυξης και των αγορών.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI που αυξήθηκε 7% τον Ιανουάριο κερδίζει μόλις 0,5% τον Φεβρουάριο, καθώς η βεβαιότητα ότι η κατάσταση θα εξελιχθεί με βάση το ευνοϊκό σενάριο έχει εξανεμιστεί.

Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της Saxo Bank, είναι πιθανότερο ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα αποφύγουν την ύφεση αλλά αυτό θα κρατήσει τον πληθωρισμό υψηλότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το επόμενο πεδίο μάχης θα είναι οι μειώσεις επιτοκίων που είχαν προεξοφλήσει οι αγορές ότι θα ακολουθήσουν την κορύφωση των επιτοκίων. Η ανατροπή του σεναρίου αυτού πιθανότατα θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των αποδόσεων στα βραχυπρόθεσμης διάρκειας ομόλογα.