Γιατί το Χρηματιστήριο «φωτίζει» τις μετοχές μεσαίας αποτίμησης

Γιατί το Χρηματιστήριο «φωτίζει» τις μετοχές μεσαίας αποτίμησης

Με επιτυχία – τηρουμένων των αναλογιών και των ιδιαίτερων συνθηκών της αγοράς - ολοκληρώθηκε χθες το 3ο Αthex Mid Cap Conference, η ημερίδα παρουσίασης εννέα εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης που διοργάνωσε διαδικτυακά ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Το παρόν έδωσαν εννέα εισηγμένες, συμμετείχαν 119 επαγγελματίες (διαχειριστές και αναλυτές) της αγοράς από 46 εταιρείες, ενώ έγιναν 385 συναντήσεις – διαδικτυακές παρουσιάσεις. Από πλευράς εισηγμένων, συμμετείχαν οι εταιρείες ΑΔΜΗΕ, Cenergy Holdings, ElvalHalcor, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΕΧΑΕ, ΕΥΑΘ, Κρι-Κρι, ΟΛΠ, και Quest Συμμετοχών.

Οι εισηγμένες εταιρείες εκπροσωπήθηκαν σε επίπεδο κορυφής, είτε CEO είτε CFO, όπου είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν εγχώριους αλλά και ξένους θεσμικούς επενδυτές και να τους ενημερώσουν για την πορεία των εταιρειών τους καθώς και για τον στρατηγικό σχεδιασμό και τις προοπτικές τους όπως αυτές διαγράφονται μέσα σ’ αυτή την πρωτοφανή συγκυρία.

Το συνέδριο εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του Ομίλου ΕΧΑΕ για την ενίσχυση της προβολής εισηγμένων που δεν ανήκουν στον FTSE 25 (πλην των ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ), ενώ είναι εταιρείες με καλά μεγέθη, εξωστρέφεια και ορισμένες εξ αυτών εν δυνάμει μέλη του Large Cap τα προσεχή χρόνια.

Άλλωστε, υπάρχουν πλείστες περιπτώσεις εταιρειών που ξεκίνησαν από τα Small και Mid Caps και ανελίχθηκαν στον FTSE 25. Θυμίζουμε η Μυτιληναίος εισήχθη το 1995 στην Παράλληλη Αγορά όμως πλέον είναι επιφανές μέλος του Large Cap, η Σαράντης το ίδιο, όπως και η Fourlis, η Jumbo, η Aegean Airlines κ.λπ. Συνάμα, στόχος της διοίκησης του Χ.Α. είναι συνδυαστικά με την προβολή μεσαίας αποτίμησης εταιρειών, να αυξηθεί και η κάλυψη αυτών των μετοχών από χρηματιστηριακούς αναλυτές, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ρευστότητας των μετοχών τους.

Η «κηδεμονία» των ξένων και η επανέλκυση ιδιωτών επενδυτών

Συνδυαστικά με όλα τα παραπάνω, στόχος της διοίκησης του Χρηματιστηρίου είναι να επανελκύσει στην αγορά Έλληνες ιδιώτες επενδυτές. Την τελευταία 20ετία με την απομάκρυνση των μικρών ιδιωτών επενδυτών από την αγορά, οι (υπερ)εξουσίες πέρασαν στους ξένους, οπότε σταδιακά υπήρξε μια μονοδιάστατη ροή ρευστότητας προς τις μετοχές που ήταν στο target group αυτών, δηλαδή στις τράπεζες και τα blue chips.

Με τον καιρό, όλη η ρευστότητα κατευθύνθηκε και σχεδόν «κλειδώθηκε» εν μέσω ενός ανακυκλούμενου σκηνικού στις μετοχές του FTSE και σε ελάχιστες άλλες, με παράλληλη απαξίωση (όλων) των υπολοίπων μετοχών. Έτσι, «αφυδατώθηκε» από ρευστότητα, εμπορευσιμότητα και κεφάλαια ολόκληρη η μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Μοιραία, εδώ και χρόνια, έχει παγιωθεί μια κατάσταση όπου περίπου το 1/3 των μετοχών του Χ.Α. είναι ωσεί παρών στο ταμπλό, με πενιχρούς όγκους και τζίρους. Ακόμη και μετοχές εξαιρετικών εταιρειών, με καλά μεγέθη και συνεπές management, βλέπουν τις μετοχές τους πλήρως απαξιωμένες, με μηδενική εμπορευσιμότητα…