Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας στον τομέα της βιομηχανίας θεωρείται πλέον όχι μόνο ως πηγή παγκόσμιου αποπληθωρισμού, αλλά και ως αυξανόμενη γεωπολιτική απειλή, σύμφωνα με την Capital Economics.
Ενώ τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι δασμοί υπό την προεδρία του Τραμπ αρχίζουν να ανεβάζουν τις τιμές (η Capital Economics αναμένει ότι ο πληθωρισμός των βασικών αγαθών θα φτάσει το 4,4% μέχρι το τέλος του έτους), η πολύ πιο σημαντική εξέλιξη έρχεται από την Κίνα.
«Η πραγματική δράση στον αποπληθωρισμό δεν εκτυλίσσεται στην Αμερική, αλλά στην Κίνα», έγραψαν οι αναλυτές.
Η Capital Economics εξήγησε ότι οι τιμές των εξαγωγών της Κίνας έχουν πέσει πάνω από 20% από το υψηλότερο σημείο που έφτασαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μειώνοντας τις τιμές των αγαθών στις ανεπτυγμένες οικονομίες κατά περίπου 0,4 ποσοστιαίες μονάδες.
Πρόσθεσαν ότι οι τιμές εκ του εργοστασίου για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά πέφτουν με τον ταχύτερο ρυθμό από την οικονομική κρίση του 2009. Ωστόσο, αυτό δεν οφείλεται σε αύξηση της παραγωγικότητας.
«Στην κινεζική βιομηχανία μαίνεται ένας σκληρός πόλεμος τιμών, καθώς οι εταιρείες αγωνίζονται να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς τους και να απαλλαγούν από την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα», εξήγησε η Capital Economics.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το Πεκίνο προσπαθεί να τερματίσει αυτό που αποκαλεί «ατάκτο ανταγωνισμό», αλλά το πρόβλημα θεωρείται δομικό.
Η Capital Economics αναφέρει ότι το επενδυτικό μοντέλο ανάπτυξης της Κίνας, όπου οι επενδύσεις εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% του ΑΕΠ, οδηγεί σε «χρόνια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, ελάχιστα περιθώρια κέρδους και συνεχώς μειούμενες αποδόσεις».
Με την κατανάλωση σε χαμηλά επίπεδα και τον κλάδο των ακινήτων σε ύφεση, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα κυριαρχεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τις παγκός.
«Μια εκτίμηση δείχνει ότι έως και το 30% των κατασκευαστών της Κίνας χάνουν χρήματα», υποστηριζόμενοι μόνο από την κυβέρνηση και τα ευνοϊκά δάνεια, σχολίασε η Capital Economics.
Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία όχι μόνο στην Ουάσινγκτον, αλλά και στις Βρυξέλλες, το Τόκιο και τις αναδυόμενες αγορές, δήλωσε η εταιρεία.
«Αυτό που κάποτε ήταν κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης, γρήγορα μετατρέπεται σε πηγή γεωπολιτικών τριβών», κατέληξε η Capital Economics, προειδοποιώντας ότι το τρέχον μοντέλο της Κίνας απειλεί πλέον την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα και τάξη.