Γ. Στουρνάρας: Νωρίς για να διακοπεί η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ

Γ. Στουρνάρας: Νωρίς για να διακοπεί η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κρατήσει ανοιχτές τις «κάνουλες ρευστότητας», καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να δοκιμάζεται από την πανδημία του κορoνοϊού παρά την πρόοδο των εμβολιασμών, δήλωσε o διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Reuters.

Οι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα επανεξετάσουν τον ρυθμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) στη συνεδρίασή τους στις 10 Ιουνίου σε μια περίοδο που η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη σημειώνει εμφανή βελτίωση.

Παρ’ όλα αυτά, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Reuters, ο Στουρνάρας είπε ότι η οικονομική ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και, ελλείψει ενδείξεων για είσοδο σε περίοδο υψηλού πληθωρισμού στο άμεσο μέλλον, είναι πολύ νωρίς να επιβραδύνει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων η ΕΚΤ.

Με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό να παραμένουν κάτω του στόχου της ΕΚΤ για 2% στα επόμενα χρόνια, ο Στουρνάρας υποστήριξε την συνέχιση του προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP ύψους 1,85 τρισ. ευρώ.

«Πραγματοποιήθηκε επιτάχυνση στους εμβολιασμούς ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί στα ταξίδια, επομένως δεν μπορώ να πω πως είμαστε εκτός κινδύνου»  δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας. «Δεν βλέπω κανένα λόγο για να κάνουμε κάποια αλλαγή (στον ρυθμό του PEPP) αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε τονίζοντας ότι το πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

Στα μέσα Μαρτίου οι αγορές αυξήθηκαν και έφτασαν τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα από τότε και ενώ η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε την κατάργηση έκτακτων μέτρων, ορισμένα συντηρητικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ θέλουν να μειωθούν. 

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, Κλας Νοτ, δήλωσε στο Reuters τον προηγούμενο μήνα πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να συνεχίζει να παρέχει ενίσχυση στην οικονομία μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων της, ΑPP.

O Γιάννης Στουρνάρας απέρριψε τη συζήτηση στην αγορά για μια μακρόχρονη επιστροφή του πληθωρισμού, λόγω της χωρίς προηγούμενο ενίσχυσης της οικονομίας ως απάντηση στην πανδημία, και μιας πιο ανεκτικής νομισματικής στάσης από την Fed. Ο διοικητής της ΤτΕ δήλωσε πως η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να αλλάξει τον στόχο στα 2% φέτος, αν και οι επικεφαλής θα πρέπει να συμφωνήσουν αν θα ακολουθήσουν την Fed, η οποία αποφάσισε πέρυσι πως θα στοχεύσει σε ένα μέσο επίπεδο πληθωρισμού 2% σε βάθος χρόνου.