ΕΤΕ: Γιατί η Citi ανέβασε ψηλά τον πήχη για κέρδη, μέρισμα και μείωση κόκκινων δανείων

ΕΤΕ: Γιατί η Citi ανέβασε ψηλά τον πήχη για κέρδη, μέρισμα και μείωση κόκκινων δανείων

Οι προοπτικές της Εθνικής Τράπεζας και η εμπιστοσύνη των επενδυτών που αγοράζουν τη μετοχή της, υποχρέωσαν το Citigroup, όχι απλά σε μια μεγάλη αναβάθμιση της τιμής στόχου (σχεδόν 47,5% μεγαλύτερου βασικού στόχου από πριν) αλλά σε καθολική αναθεώρηση του μοντέλου αποτίμησης της Τράπεζας. Πλέον το Citi βλέπει περιθώρια ανόδου από 5% έως και πάνω από 26% με τις τρέχουσες τιμές, θέτοντας βασικό στόχο τα 4 ευρώ και αισιόδοξο στόχο τα 4,80 ευρώ, ενώ προβλέπει διανομή μερίσματος για τα κέρδη του 2022.

Ειδικότερα το Citi προβλέπει ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Εθνικής θα μειωθούν στο 6% φέτος, ότι η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων θα αυξηθεί σημαντικά στο 8,4% (έναντι διψήφιας απόδοσης που εκτιμά η ίδια η τράπεζα), ενώ δίνει στοιχεία από τα οποία προκύπτει σαφώς, ότι η μετοχή της Εθνικής είναι υποτιμημένη διεθνώς. Συγκεκριμένα, η Citi υπολογίζει:

  • Τον προσαρμοσμένο πολλαπλασιαστή κερδών (P/E) στο 4,2 με βάση τις εκτιμήσεις αποτελεσμάτων του 2021.
  • Τον προσαρμοσμένο πολλαπλασιαστή κερδών (P/E) για το 2022 στο 6,2.
  • Το δείκτη τιμής προς λογιστική αξία στο 0,5 για το 2021 και στο 0,6 για το 2022.
  • Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή (EPS) του 2021 στα 0,87 ευρώ.
  • Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή του 2022 στα 0,51 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Citigroup είχε πολύ συγκρατημένη και συντηρητική εκτίμηση για τη μετοχή της Εθνικής, με αποτέλεσμα η εμπιστοσύνη των μετόχων και οι αγορές τους να θέσουν την πρόβλεψή του εκτός. Συγκεκριμένα η Citi είχε τιμή- στόχο τα 2,70 ευρώ κι αυτή τη στιγμή η τιμή της μετοχής είναι στα 3,80 ευρώ!

Υποχρεώθηκε λοιπόν να αναθεωρήσει ακόμα και το μοντέλο αποτίμησης, αλλά και πάλι έχοντας δώσει τόσο χαμηλή τιμή στα 2,70, έβαλε τιμή στο βασικό του σενάριο τα 4 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 50% μεγαλύτερη. Έχοντας όμως πλέον τη γνώση όσων προηγήθηκαν οι αναλυτές του οίκου έθεσαν στόχο στο αισιόδοξο σενάριο για την μετοχή, τα 4,80 ευρώ.

Τα κλειδιά της ανόδου

Οι λόγοι που η Citigroup είναι τόσο θετικοί για την Εθνική Τράπεζα εντοπίζονται στα σημεία κλειδιά της ανόδου. Καταλύτες λοιπόν είναι, η άνοδος των επιτοκίων (όπου αν τα επιτόκια καταθέσεων της ΕΚΤ φθάσουν στο 1% η απόδοση στα ενσώματα κεφάλαια της ΕΤΕ θα αυξηθεί κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες), η άνοδος του ΑΕΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης, (η Citi αναμένει 1,5 δισ. ευρώ ετησίως καθαρή πιστωτική επέκταση έως το 2023) και το μέρισμα που θα είναι 30% των κερδών του 2022).

Αναλυτικά, οι 4 καταλύτες για την πορεία της ΕΤΕ είναι οι εξής:

  • Τα υψηλότερα επιτόκια. Ο οίκος περιμένει πρώτη άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ το Δεκέμβριο του 2022 και μετά άνοδο 0,25% κάθε έξι μήνες, μέχρι το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ να φθάσει στο 1%. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση 1,2 ποσοστιαίων μονάδων στην απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων.
  • Το Ταμείο Ανάκαμψης. Η πρώτη δόση περίπου 4 δισ. ευρώ και 13% του συνόλου εκταμιεύθηκε τον Αύγουστο του 2021. Οι επόμενες δόσεις περίπου 5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν το 2022. Η διοίκηση της Εθνικής περιμένει καθαρή πιστωτική επέκταση 1,5 δισ. ευρώ ετησίως που μεταφράζεται σε περίπου 5% των ακαθάριστων συνολικών δανείων που είχαν δοθεί στο εννεάμηνο του 2021. Στο μεταξύ, τα εγχώρια υγιή δάνεια είναι ήδη 12% υψηλότερα από του 2019.
  • Η Εθνική περιμένει ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι 4% τη διετία 2022-2024 υποστηριζόμενη από τις καλές προοπτικές για τις ελληνικές εξαγωγές που αυξήθηκαν κατά 25% ετησίως στο εννεάμηνο του 2021 και είναι σε ιστορικά υψηλά. Επίσης, από την αισιοδοξία κινούμενη από ανάκαμψη των επενδύσεων, στην κερδοφορία και τις ταμειακές ροές και την αναμενόμενη ισχυρή ανάκαμψη στον τουρισμό, όπου στο εννεάμηνο ανακτήθηκαν το 55% των αντίστοιχων εσόδων του 2019.
  • Η Citi υπολογίζει ότι η Εθνική θα δώσει γενναίο μέρισμα. Περιμένει ότι ο δείκτης κεφαλαίων CET1 και ο δείκτης των συνολικών κεφαλαίων θα φθάσει στο 17,3% και 18,5% αντίστοιχα υποστηριζόμενος από την ολοκλήρωση του προγράμματος Frontier για τα ΜΕΑ την ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και την πώληση 51% των POS. Αυτά λέει η Citi, καλύπτουν τις ρυθμιστικές απαιτήσεις για δείκτες κεφαλαίων CET1 9,4% και 14,25% για τα συνολικά κεφάλαια.

Η διοίκηση της τράπεζας περιμένει μικρή επίπτωση από τις απαιτήσεις εφαρμογής των κανόνων της Βασιλείας 4. Αυτά μαζί με τη μείωση των ΜΕΑ σε 6% επιτρέπουν διανομή  κερδών το 2022.