Η Γερουσία παρέδωσε το δικό της κείμενο για τη μεταρρύθμιση με την ψήφισή του να σχεδιάζεται μέσα στις επόμενες 10 μέρες. Το βασικό κομμάτι του αφορά φοροαπαλλαγές κάτι που εξηγεί το πολύ γρήγορο της αναμενόμενης διαδικασίας, ενώ αντίστοιχα ο νόμος της τότε κυβέρνησης Ομπάμα για την υγεία βρισκόταν σε διαβουλεύσεις 6 μήνες. Αν η Γερουσία εγκρίνει το τελικό σχέδιο τότε θα πρέπει να συμπυκνωθούν οι διαφορές με το σχέδιο του κοινοβουλίου και η τελική μορφή να πάει στον Πρόεδρο για υπογραφή.
Όπως αναφέρει το Bloomberg σύμφωνα με έκθεση από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, οι αλλαγές θα κοστίσουν 1,3 με 1,5 τρις. Χαμένα έσοδα για την οικονομία των ΗΠΑ τα οποία δεν αναμένει να αναπληρωθούν από την επακόλουθη οικονομική ανάπτυξη, αντικρούοντας τους υποστηρικτές της πρότασης.
Κάποιες βασικές διαφορές περιλαμβάνουν την πρόταση για επαναπατρισμό κεφαλαίων με τη Βουλή να προτείνει 14% φόρο για τα μετρητά και τη Γερουσία 10%, προτείνει σαν όριο για την φοροελάφρυνση τόκων στεγαστικού δανείου το ποσό των 500 χιλ. η Βουλή ενώ η Γερουσία διατηρεί το όριο του 1 εκατ. ενώ και οι δύο συμφωνούν στη μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% με τη Γερουσία να θέλει να θέσει το μέτρο από το 2019 και τη Βουλή μέσα στο 2018.
Κωστής Μονογιός