Επιστροφή κάτω από τις 750 μονάδες το Χ.Α. με αύξηση τζίρου

Επιστροφή κάτω από τις 750 μονάδες το Χ.Α. με αύξηση τζίρου

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Παρ'' ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προσπάθησε να βγάλει άμυνες και αναχώματα, εντούτοις τελικώς το ελληνικό χρηματιστήριο «παραδόθηκε» στις πιέσεις που ασκήθηκαν σε σύσσωμες τις διεθνείς αγορές σήμερα, με φόντο τη σημαντική κλιμάκωση στην υπόθεση του εμπορικού πολέμου.

Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν η αύξηση του τζίρου που για πρώτη φορά εντός του Ιουλίου ξεπέρασε τα 30 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 37,67 εκατ. ευρώ, με τα 6 εκατ. ευρώ, ήτοι το 16% του συνόλου, να είναι πακέτα σε Εθνική, Eurobank και Grivalia Properties.

Σύσσωμες οι διεθνείς αγορές πιέστηκαν και μάλιστα σημαντικά με τις ευρωπαϊκές να υποχωρούν έως και 1,40% περίπου, με φόντο τη νέα «πολεμική» ρητορική επιβολής δασμών από την πλευρά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ.

Οι αμερικανική πλευρά κλιμακώνει την ένταση και τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, εκδίδοντας λίστα με χιλιάδες προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από αυτή τη χώρα, στα οποία θα επιβληθούν δασμοί αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Πρόκειται για απειλές που αν επιβεβαιωθούν είναι σαφές ότι θα αλλάξουν ολόκληρο το status quo του παγκοσμίου εμπορίου όπως το γνωρίζουμε έως τώρα. Πρόκειται για κοσμογονικές αλλαγές που θα διαφοροποιήσουν πολλά σε σχέση με την έως τώρα ελευθερία κινήσεων στο παγκόσμιο εμπόριο, κάτι που νομοτελειακά θα επηρεάσει την κερδοφορία των εταιρειών, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα χρηματιστήρια.

Κανείς ασφαλώς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις ακριβείς επιπτώσεις αυτού του όψιμου πολέμου και το πως θα κλιμακωθεί η κατάσταση, όπως και κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν υπάρξει κάποιου είδους συμβιβασμός, όπως γίνονται απόπειρες τους τελευταίους μήνες.

Μέσα σ'' αυτό το κλίμα που ασφαλώς δεν ευνοεί τις επενδύσεις και την ανάληψη νέου ρίσκου, το ελληνικό χρηματιστήριο επηρεάστηκε εν μέρει αρνητικά, στο βαθμό βεβαίως της μειωμένης εξάρτησης που έχει (πλέον) από το διεθνές momentum.
Άλλωστε, και σε εγχώριο επίπεδο, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν βρίσκει θετικούς καταλύτες, ούτε από την πορεία της οικονομίας, ούτε από τις τράπεζες, ούτε από την πολιτική κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο πως η αγορά παραμένει εγκλωβισμένη επί μακρόν κάτω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων που την έχει απονευρώσει εντελώς, ενώ στις οκτώ έως τώρα συνεδριάσεις του Ιουλίου, κλείνει κάτω από τις 750 μονάδες στις εφτά!

Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι ο Γενικός Δείκτης απέχει πλέον μόλις 45 μονάδες από τις 701 μονάδες που είναι τα χαμηλά 52 εβδομάδων!

Κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας σήμερα

Σ'' ότι αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γ.Δ. κινούμενος όλη την ημέρα σε αρνητική τροχιά τελικώς έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και στις 746,70 μονάδες με πτώση 1,14%, ενώ είχε υψηλό ημέρας στις 755,29 μονάδες, περίπου μια ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.971,19 μονάδες με πτώση 1,32%, ο Mid Cap στις 1.257,81 μονάδες με οριακή άνοδο 0,13%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, συνεχίζει να απογοητεύει, κλείνοντας στις 830,54 μονάδες με πτώση 1,18%.

Σύσσωμος σχεδόν ο Large Cap έκλεισε πτωτικά, καθώς μόνο η Jumbo (+1,03%) διασώθηκε σε θετικό έδαφος, ενώ αμετάβλητες έκλεισαν οι Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα και Σαράντης. Αντιθέτως, πιέσεις κοντά στο 3% είχαν οι Eurobank και Viohalco, άνω του 2% υποχώρησαν οι ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και Fourlis, ενώ άνω του 1% έχασαν οι Coca Cola HBC, OTE, ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΕΧΑΕ, Grivalia Properties και Lamda Development.

Στο χώρο του Mid Cap, πιέσεις πιέστηκαν μετοχές όπως MIG, Attica Bank, Νηρέας και Ικτίνος, ενώ κέρδη άνω του 1% είχαν οι ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Ελλάκτωρ, Πλαίσιο, Intracom Holdings και Intracom Κατασκευές.

Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα και θετικό πρόσημο είχαν μετοχές όπως ΑΝΕΚ, Quality & Reliability, Φιερατέξ, Κέκροπας, CPI, Κανάκης, και Ελινόιλ, ενώ πιέστηκαν οι Ιντερτέκ, Εικόνα Ήχος, Pasal Development, Κρέτα Φαρμ, Επίλεκτος, Centric και Profile. Στο σύνολο της αγοράς, 33 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 56 που είχαν απώλειες.