Αλλαγμένη είναι η εικόνα της αγοράς, καθώς μετά από ενδοσυνεδριακή διόρθωση και «ουρά» κάποιων πωλήσεων από χθες, τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και οι περισσότερες μετοχές της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, γύρισαν σε θετικό έδαφος.
Πρόκειται για μια επιβεβαίωση ότι τόσο η χθεσινή, όσο και η σημερινή διόρθωση όχι μόνο δεν φόβισαν την αγορά, αλλά λειτουργούν ως μάζεμα δυνάμεων για την πειστική κατοχύρωση της ευρύτερης περιοχής των 720-725 μονάδων, σε πρώτη φάση.
Χθες η διόρθωση είχε θετικό τελικό στίγμα, εν μέσω αυξημένης κινητικότητας, εναλλαγών στους πρωταγωνιστές, σχετικά ικανοποιητικό τζίρο ενώ αφενός κρατήθηκαν οι 720 μονάδες, αφετέρου οι μετοχές που ενισχύθηκαν ήταν περισσότερες απ'' όσες υποχώρησαν.
Σήμερα, εξ αρχής η διόρθωση δεν είχε ένταση, ήταν «ρηχή», καθαρά τεχνικού χαρακτήρα, με την αγορά να δείχνει ότι μαζεύει δυνάμεις για μια πειστική και ουσιαστική κατοχύρωση της ευρύτερης περιοχής των 720-725 μονάδων.
Αυτό επιβεβαιώνει η εικόνα της αγοράς, καθώς ο Γενικός Δείκτης έφτασε έως το χαμηλό των 715,28 μονάδων, εν μέσω πιέσεων σε τράπεζες και κορυφαία blue chips, όμως σταδιακά ανακτήθηκαν δυνάμεις, και η αγορά γύρισε. Πλέον, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 724 μονάδες με κέρδη 0,66%, έχοντας την υποστήριξη τόσο των τραπεζών που γύρισαν θετικά, όσο και των περισσότερων blue chips.
Πάντως, πρόκειται για μια συνεδρίαση που – επαναλαμβάνουμε – είναι εξαιρετικά ρηχή, με το τζίρο πολύ μειωμένο έναντι των δύο προηγούμενων ημερών, οπότε, ακόμη και το θετικό γύρισμα θα πρέπει να κριθεί αναλόγως. Όμως, το γεγονός ότι οι πωλητές δεν ενισχύονται όταν η αγορά κατηφορίζει προς τη ζώνη των 715 – 710 μονάδες, είναι θετικό.
Βεβαίως, κεντρικό… αίνιγμα για την αγορά παραμένει η συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου που δύναται να ανατρέψει τα πάντα, και προς τις δύο κατευθύνσεις, όπως συχνά έχει γίνει. Μετά την αντίδραση περί του 8% που έκανε ο τραπεζικός δείκτης στις συνεδριάσεις Παρασκευής και Τρίτης, χθες διόρθωσε σε ποσοστό 2,71%, σήμερα έφτασε να υποχωρεί έως και 2,5% περίπου, όμως πλέον έχει γυρίσει σε άνοδο 1,80%!
Πλέον ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 660 μονάδες, ενώ στο χαμηλό ημέρας βρέθηκε στις 632,74 μονάδες.
Ο κλάδος παρά τις μικροαντιδράσεις παραμένει ο μεγάλος ασθενής της αγοράς, καθώς δεν αφήνει να διαμορφωθεί κανένα αξιόπιστο momentum, το οποίο θα μπορούσαν κάλλιστα να στηρίξουν τα μη τραπεζικά blue chips, τα οποία έτσι κι αλλιώς έχουν πολύ καλύτερη συμπεριφορά.
Όμως, το Χ.Α. είναι ακραία τραπεζοκεντρική αγορά, με ότι συνεπάγεται αυτό, ενώ εύλογα, οι τράπεζες είναι η «καρδιά» του οικονομικού και επιχειρηματικού συστήματος, οπότε κάθε εξέλιξη πέριξ αυτών, επηρεάζει καταλυτικά τα πάντα. Μέσα σ' αυτό το… μωσαϊκό, αξίζει να τονιστεί για ακόμη μια φορά ότι πολλά κορυφαία blue chips διαπραγματεύονται κοντά σε υψηλά πολλών ετών, σαν ο Γενικός Δείκτης να βρίσκεται στις 2.500 ή και στις 3.000 μονάδες.
Σήμερα η αξία συναλλαγών είναι πολύ μειωμένη καθώς διαμορφώνεται μόλις στα 18 εκατ. ευρώ, ενώ χθες στο σύνολο της ημέρας ήταν στα 51,76 εκατ. ευρώ και την Τρίτη στα 70 εκατ. ευρώ.
Η εικόνα των τραπεζών είναι πλέον θετική, με τη Eurobank στο +3,09%, την Εθνική +2,51%, την Πειραιώς +1,48% και την Alpha Bank +1,38%, ενώ στο χώρο του Large Cap πτωτικά κινούνται πλέον μόνο οι Coca Cola, Folli Follie (νέα χαμηλά 20 μηνών), ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ.
Στον αντίποδα, στήριξη με άνοδο άνω του 1% δίνουν τίτλοι όπως Viohalco, ΕΛΠΕ, Τιτάν, Ελλάκτωρ και Fourlis, ενώ ηπιότερη άνοδο σημειώνουν οι OTE, Jumbo, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Grivalia Properties κ.λπ.
Στο Mid Cap, βελτιώθηκε η εικόνα, ενώ σημαντικά κέρδη σημειώνουν τίτλοι όπως Υγεία (+8,36%), Cenergy Holdings, Intracom, Νηρέας, ΕΛΤΕΧ Άνεμος, MIG και J&P Άβαξ. Στο σύνολο της αγοράς, 50 μετοχές ενισχύονται έναντι 31 που κινούνται χαμηλότερα.
Η τεχνική εικόνα και η ζώνη των 720-725 μονάδων
Η αγορά έχει δείξει διάθεση απομάκρυνσης από τις 700 μονάδες και τα χαμηλά 7μήνου, ενώ επόμενο στοίχημα είναι η κατοχύρωση της ζώνης των 720 -730 μονάδων, ώστε να μπει πλώρη για υψηλότερα επίπεδα.
Σε ό,τι αφορά το Γενικό Δείκτη, η κατοχύρωση των 725 μονάδων θα άνοιγε το δρόμο για τις 740 μονάδες. Σε ενδεχόμενη πτωτική κατεύθυνση, οι πρώτες στηρίξεις συναντώνται στις 718 - 714 και 700 μονάδες.
Στον Large Cap, επόμενος… φραγμός είναι η ευρύτερη περιοχή των 1.900 μονάδων που θα εξοβέλιζε ένα τμήμα των short, με επόμενο στόχο τον έλεγχο της ζώνης των 1928 – 1930 μονάδων.
Στον αντίποδα και σε περίπτωση πτωτικής «διαδρομής», επόμενες στηρίξεις για τον Large Cap συναντώνται διαδοχικά στις 1878, 1874 και 1865 σε ότι αφορά τις βραχυχρόνιες, ενώ η κύρια στήριξη βρίσκεται στις 1852 μονάδες.