Είναι «φούσκα» το ράλι στην Τεχνητή Νοημοσύνη ή όχι;

Είναι «φούσκα» το ράλι στην Τεχνητή Νοημοσύνη ή όχι;

Η πρόσφατη απογείωση των τιμών των μετοχών της Nvidia κα άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, είτε αυτή χαρακτηρίζεται ως generative, για δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου, είτε ως παραγωγική, είναι απόλυτα δικαιολογημένη καθώς δεν έχει καμμία σχέση με την πρώτη εποχή του Internet και dot.com

Σύμφωνα με τον David Godes, κοσμήτορα και καθηγητή μάρκετινγκ του ΜΙΤ, την άνοιξη του 1999 ένας στους 12 αμερικανούς πολίτες είχε δημιουργήσει ή βρισκόταν στο στάδιο της δημιουργίας μιας επιχείρησης dot.com. Η «φούσκα»  των εταιρειών αυτών άρχισε να μεγαλώνει από την εποχή αυτή και προκάλεσε και μεγάλη εισροή κεφαλαίων όταν πολλές από τις dot.com άρχισαν να εισαγάγουν τις μετοχές τους στη Wall Street. 

Έτσι είχαμε εταιρείες, όπως η Priceleine, η pets.com και η eToys, οι οποίες μπαίνοντας στο χρημστιστήριο είδαν τις τιμές των μετοχών τους να εκτοξεύοντα. Ήταν μια εποχή όπου δεν υπήρχαν προβλήματα ρευστότητας μιας και η Fed τύπωνε αρκετό χρήμα, ενώ το ίδιο φθινόπωρο η Morgan Stanley υπολόγσε την χρηματιστηριακή αξία 199 εταιρειών dot.coms στα 450 δισ.δολάρια, παρά το γεγονός ότι έχασαν ένα ποσό 6,2 δισ.δολαρίων από τις δραστηριότητές τους. 

Έτσι, είδαμε πολλές εταιρείες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την pets.com να χρεοκοπούν σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο. Και δικαιολογημένα, αναφέρει ο David Godes. Υπήρχαν εταιρείες με ιστοσελίδες που δεν είχαν κανένα απολύτως νόημα και δεν υπήρχε και τίποτα πολύπλοκο ή σοφιστικέ αναφορικά με την παραγωγική χρήση της τεχνολογίας.  Αντίθετα οι νεοφυείς εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης διαθέτουν αρκετά πολύπλοκη τεχνολογία.

Ο Gil Luria, κορυφαίος αναλυτής της D.A. Davidson συνιστά ότι η λέξη «φούσκα» δεν ταιριάζει στην ραγδαία άνοδο των εταιρειών AI. Όπως όλες οι νέες τεχνολογίες, έτσι και η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βρίσκεται σε μια φάση «υπερδιέγερσης». όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι αξίες όλων των εταιρειών του κλάδου είναι υπερτιμημένες.

Υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ του ράλι των μετοχών των εταιρειών AI hardware και αυτών των παραγωγών AI λογισμικού. Οι τιμές των μετοχών κάποιων εταιρειών όπως η Microsoft έχουν δεχθεί μεγάλη ώθηση από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Και αυτό γιατί το λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης έχει μεγαλώσει σημαντικά τα κέρδη τους. Κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε με τις dot.coms. Επιπρόσθετα, σήμερα, οι μετοχές των εταιρειών λογισμικού είναι διαπραγματεύσιμες σε λογικό πλαίσιο τιμών.

Με άλλα λόγια ενώ οι μετοχές των Big Tech είναι αρκετά υψηλότερα απ' ό΄,τι ήταν συνήθως, η τιμή προς τα κέρδη , οι πωλήσεις και ο ρυθμός εισροής ρευστόητας δεν είναι πολύ διαφορετικοί. Επιπρόσθετα, το λογισμικό των εταιρειών αυτών θα συνεχίσει να ωθεί τις πωλήσεις για αρκετά χρόνια. 

Ακόμα και μεταξύ των ειδικών που υποστηρίζουν ότι σχηματίζεται μια φούσκα AI, πολλοί λένε ότι ακόμη και αν «σκάσει», δεν θα καταλήξει τόσο άσχημα όσο η έκρηξη των dot-coms. Ο Richard Windsor, ιδρυτής της εταιρείας ερευνών Radio Free Mobile, δήλωσε ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν «περίπλοκες και μη δοκιμασμένες μεθόδους για να δικαιολογήσουν πολύ υψηλές αποτιμήσεις για τις εταιρείες AI», όπως έκαναν κατά την εποχή της dot-com.

Αλλά, όπως πρόσθεσε «το σκάσιμο της φούσκας του διαδικτύου ήταν χειρότερο από το σκάσιμο της φούσκας της τεχνητής νοημοσύνης», αν τελικά θα συμβεί.. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ακόμη και στην «ανώριμη μορφή» της σήμερα, η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ικανή να παράγει σημαντικά μεγαλύτερα έσοδα απ' ό,τι το διαδίκτυο τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Το διαδίκτυο τη δεκαετία του 1990 ήταν «εξαιρετικά αργό», είπε, «και χρειάστηκε πολύς χρόνος για να συνειδητοποιηθούν οι πλήρεις δυνατότητές του». Εν τω μεταξύ, ο Windsor δήλωσε ότι βλέπει τις πλήρεις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης ως τελικά περιορισμένες.

Ακόμη και αν η φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης σκάσει, «αυτό που έγινε το διαδίκτυο θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα γίνει η τεχνητή νοημοσύνη στην τρέχουσα μορφή της», δήλωσε ο Windsor. Ο Windsor ανέφερε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους βλέπει τα μοντέλα ΤΝ ως τελικά περιορισμένα είναι ότι οι μηχανές δεν μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ αιτιότητας και συσχέτισης.«Εξαιτίας αυτού, δεν θα φτάσουν ποτέ πραγματικά στο σημείο να γίνουν σούπερ έξυπνες, επειδή δεν μπορούν να σκεφτούν», δήλωσε ο Windsor.

Ο Windsor ανέφερε, ακόμη,  ότι δεν γνωρίζει αν και πότε θα σκάσει η φούσκα της Tεχνητής Nοημοσύνης. Πάντως υπάρχουν «σημάδια» που πρέπει να προσέξει κανείς, όπως η απαξίωση. Δηλαδή  όταν η τιμή ενός προϊόντος πέφτει με την πάροδο του χρόνου λόγω της ζήτησης των πελατών και του ανταγωνισμού.

Ο Windsor δήλωσε ότι βλέπει ήδη ενδείξεις απαξίωσης  που αρχίζουν να εδραιώνονται. Αυτά τα σημάδια περιλαμβάνουν την OpenAI που αφήνει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα προϊόντα της χωρίς λογαριασμό, κάτι που σύμφωνα με τον Windsor μοιάζει με την προσπάθεια της εταιρείας να αποκτήσει περισσότερους χρήστες, και τη μηχανή αναζήτησης Perplexity AI που αρχίζει να πουλάει διαφημίσεις παρά το γεγονός ότι προηγουμένως έλεγε ότι η αναζήτηση πρέπει να είναι «ελεύθερη από την επιρροή των μοντέλων που βασίζονται στη διαφήμιση», κάτι που ο Windsor θεωρεί ως σημάδι ότι η νομισματοποίησή της δεν πήγε καλά. 

Ο ίδιος έκανε αναφορά και σε έρευνες που δείχνουν ότι οι μεγάλες εταιρείες είναι επιφυλακτικές όσον αφορά την ανάπτυξη της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, κυρίως λόγω φόβων για την ασφάλεια και την προστασία.

Σε ότι αφορά ττη διαμόρφωση των τιμών, ο Gil  Luria βλέπει τη μετοχή της Nvidia να επιστρέφει στο συνηθισμενο της εύρος σε 12 έως 18 μήνες.