Είναι το ασήμι top pick στα πολύτιμα μέταλλα;

Είναι το ασήμι top pick στα πολύτιμα μέταλλα;

Μπορεί διαχρονικά ο χρυσός να θεωρείται, μάλλον δικαίως, ως ο βασιλιάς των πολύτιμων μετάλλων αλλά μερικές φορές επισκιάζεται από τις επιδόσεις του ασημιού. Η περίοδος που διανύουμε τώρα είναι μία από αυτές και, υπό συνθήκες, μπορεί να κρατήσει για αρκετούς μήνες ακόμα.

Η υπεραπόδοση του ασημιού απέναντι στον χρυσό ξεκίνησε κάποια στιγμή προς το τέλος του καλοκαιριού, καθώς ξεκίνησε πρώτο την ανάκαμψη του από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου. Η περιοχή των 17,5 δολαρίων/ουγγιά συγκράτησε την τιμή του και έδωσε τέλος στην πτώση που είχε ξεκινήσει από τα 27 δολάρια/ουγγιά, λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και την προσωρινή ενίσχυση της τιμής όλων των πολύτιμων μετάλλων.

Από το τέλος του Σεπτεμβρίου μέχρι την αρχή της χρονιάς η άνοδος του ήταν εξαιρετικά δυνατή, περίπου 37%, αφού στα μέσα Ιανουαρίου ξεπέρασε και τα 24 δολάρια/ουγγιά. Η αντίστοιχη άνοδος του χρυσού κατά την ίδια περίοδο ήταν της τάξης του 18,5% (από το χαμηλό των 1.625 δολαρίων/ουγγιά μέχρι τα 1.930 δολάρια/ουγγιά). Με μία απλή σύγκριση αντιλαμβανόμαστε πως η άνοδος του ασημιού είναι διπλάσια από αυτήν του χρυσού. 

Η απόδοση αυτή είναι πολύ εντυπωσιακή αλλά ανήκει στο παρελθόν. Αυτό που απασχολεί όσους ασχολούνται με τα πολύτιμα μέταλλα είτε ως επενδυτές είτε ως παρατηρητές, είναι το τι θα γίνει στη συνέχεια. Θα συνεχίσει το ασήμι να αφήνει πίσω του τον χρυσό; 

Η απάντηση σε ερωτήματα τέτοιου τύπου δεν είναι ποτέ εύκολη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι χρήσιμο να ξεκινήσουμε προσπαθώντας να εντοπίσουμε τους λόγους για τους οποίους η ανάκαμψη του ασημιού ήταν πιο ισχυρή από αυτή του χρυσού. Κατ’ αρχάς, καλό είναι να μην ξεχνάμε πως γενικά οι κινήσεις του ασημιού είναι συνήθως πιο ακραίες από αυτές του χρυσού.

Η πτώση του χρυσού από τα ψηλά αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου μέχρι τον Σεπτέμβριο έφθασε κοντά στο 20% ενώ αυτή του ασημιού ήταν σχεδόν 35%. Η αλήθεια είναι πως η ανάκαμψη και των δύο από τα χαμηλά τα έφερε αρκετά κοντά στις τιμές του Μαρτίου 2022. Κάποιος θα μπορούσε λοιπόν να υποστηρίξει πως η κίνηση των δύο πολύτιμων μετάλλων από τον περσινό Σεπτέμβριο μέχρι τη νέα χρονιά ήταν στην ουσία η επιστροφή τους στα προηγούμενα επίπεδα ισορροπίας.

Αρκετά λογική σκέψη αν λάβουμε υπόψη μας και τη σημαντικότατη υποχώρηση του δολαρίου ΗΠΑ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Κάτι που επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως το ισχυρό δολάριο και τα ανοδικά επιτόκια πολύ σπάνια αφήνουν αλώβητα τα πολύτιμα μέταλλα.

Η βασική κινητήρια δύναμη της ανόδου των πολύτιμων μετάλλων ήταν η πτώση του δολαρίου, η οποία οφείλεται κατά βάση στην εκτίμηση των επενδυτών πως η κύρια φάση της ανόδου των επιτοκίων αναφοράς από τις κεντρικές τράπεζες έχει ήδη περάσει.

Πέρα όμως από αυτό, η καλή πορεία του ασημιού έχει και μία άλλη βασική αιτία. Το γεγονός πως η σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας την οποία περίμενε μεγάλο μέρος των οικονομικών και χρηματιστηριακών αναλυτών δεν φαίνεται τελικά τόσο πιθανή. Η δισυπόστατη φύση του ασημιού του δίνει μεγάλη ευαισθησία στην κατάσταση της οικονομίας και στις προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη.

Λέμε δισυπόστατη γιατί, σε αντίθεση με τον χρυσό, ένα σημαντικότατο μέρος της ζήτησης για ασήμι (κοντά στο 50% για την ακρίβεια) προέρχεται από τη βιομηχανία. Η ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ, η σχεδόν ριζική αλλαγή των εκτιμήσεων για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας και η σταδιακή επαναφορά της κινεζικής οικονομίας σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς λειτουργίας μετά την εγκατάλειψη της πολιτικής Zero Covid λειτουργούν υποστηρικτικά για τις τιμές των περισσότερων βιομηχανικών μετάλλων. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τον χαλκό που από τα χαμηλά του καλοκαιριού του 2022 έχει ανακάμψει κατά 30% τουλάχιστον αλλά και για το ασήμι. 

Το ασήμι θα συνεχίσει να αποδίδει καλύτερα από τον χρυσό αν συνεχίσουν να φυσούν οι δύο ούριοι άνεμοι. Αυτός του αδύναμου δολαρίου και των προσδοκιών για την επικείμενη ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανόδου των επιτοκίων αναφοράς και αυτός των θετικών προοπτικών για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, με τον πρώτο να είναι (κατά την άποψή μας τουλάχιστον) αρκετά πιο σημαντικός από τον δεύτερο.

Όσο εξακολουθεί να υφίσταται αυτός ο συνδυασμός, το ασήμι θα έχει κατά πάσα πιθανότητα το πάνω χέρι στον κόσμο των πολύτιμων μετάλλων. Αν μάλιστα καταφέρει κάποια στιγμή να ξεπεράσει το σημείο στο οποίο είχε βρεθεί την εποχή της ρωσικής εισβολής, δηλαδή τα 27 δολάρια, μπορούμε να δούμε την επιτάχυνση της ανοδικής κίνησης προς την περιοχή των 30 δολαρίων/ουγγιά που ήταν το υψηλό των αρχών του 2021.

Εδώ όμως πρέπει να τονίσουμε πως δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα πως το υποστηρικτικό περιβάλλον για το ασήμι και τα πολύτιμα μέταλλα θα εξακολουθεί να υφίσταται. Η σημαντική πτώση του ασημιού και του χρυσού στην χρηματιστηριακή συνεδρίαση της Παρασκευής είναι μία υπενθύμιση του πόσο ευαίσθητη είναι η αγορά πολύτιμων μετάλλων στις εξελίξεις στον τομέα των επιτοκίων.

Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ για τον αριθμό των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν μέσα στον Ιανουάριο και για το ποσοστό ανεργίας, έδειξαν πως η αγορά εργασίας των ΗΠΑ βρίσκεται σε πολύ πιο ισχυρή θέση από αυτήν που θα ήθελε η Fed, πράγμα που σημαίνει πως το τέλος της διαδικασίας αύξησης των επιτοκίων και η έναρξη της αντίστροφης πορείας ίσως να μην είναι τόσο κοντά όσο νομίζουν οι επενδυτές. Αν ο βασικός ούριος άνεμος στον οποίον αναφερθήκαμε παραπάνω γίνει αντίθετος, τότε μάλλον δεν θα μιλάμε για το ποιο πολύτιμο μέταλλο ανεβαίνει περισσότερο, γιατί όλα θα πέφτουν.