Το πετρέλαιο σημείωσε την Πέμπτη (15/05) πτώση ακόμη και άνω του 3% μέσα στη μέρα, καθώς μια πιθανή πυρηνική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν αύξησε την προοπτική αύξησης της παγκόσμιας προσφοράς αργού.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν πάνω από 2 δολάρια, στα 64 δολάρια το βαρέλι, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω περιοδείας στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην εξασφάλιση μιας συμφωνίας με το Ιράν και ότι η Τεχεράνη έχει «κατά κάποιο τρόπο» συμφωνήσει με τους όρους.
Ο Αλί Σαμχανί, σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο NBC ότι η χώρα θα δεσμευτεί να μην κατασκευάσει ποτέ πυρηνικά όπλα και να απαλλαγεί από τα αποθέματά της σε εξαιρετικά εμπλουτισμένο ουράνιο.
Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ. Αντλεί περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα (bpd), δηλαδή περίπου το 3% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής, αλλά βρίσκεται υπό αυστηρές κυρώσεις από τότε που ο Τραμπ εγκατέλειψε την προηγούμενη πυρηνική συμφωνία της Δύσης με την Τεχεράνη το 2015.
Δεν ήταν μόνο το Brent που επηρεάστηκε. Οι ευρωπαϊκές μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου έκαναν βουτιά σχεδόν 2% μέσα στη μέρα, ενώ τα κρατικά ομόλογα παραγωγών από την Αγκόλα έως τη Νιγηρία δέχθηκαν επίσης πλήγμα.
Ο οικονομολόγος της BNP Paribas Paul Hollingsworth δήλωσε ότι η πτώση του πετρελαίου επέτεινε τις αποπληθωριστικές πιέσεις που ήδη ασκούνται σε μέρη όπως η Ευρώπη, όπου παραμένουν οι ανησυχίες για τους δασμούς των ΗΠΑ.
«Όλοι δυσκολεύονται να διαχειριστούν την αστάθεια στις ανακοινώσεις», δήλωσε ο Hollingsworth. «Σαφώς βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση του κόσμου από ό,τι πριν από μερικές εβδομάδες, αλλά πιστεύουμε ότι έχει γίνει κάποια ζημιά», συμπλήρωσε.
Η βουτιά του αργού ωθούσε τόσο το δολάριο όσο και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αναφοράς, που αποτελούν υποκατάστατο του εθνικού κόστους δανεισμού, σε υποχώρηση.
Πηγή: investing