Με απώλειες που ξεπερνούν πλέον και το 5% διαπραγματεύονται τα συμβόλαια του πετρελαίου, καθώς η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού τόσο σε ΗΠΑ όσο και Ευρώπη υπό τη νέα παραλλαγή Όμικρον έχουν πυροδοτήσει νέες ανησυχίες για το ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών μέτρων, που θα επιφέρουν πλήγμα στη ζήτηση του αργού.
Ειδικότερα, το αμερικανικό WTI βλέπει το πλέον ενεργό συμβόλαιο παραδόσεως Ιανουαρίου να κινείται με απώλειες 6,2% ή 4,2 δολαρίων και την τιμή του να διαμορφώνεται στα 66,42 δολάρια ανά βαρέλι.
Παρομοίως το ευρωπαϊκό αργό τύπου Brent παραδόσεως Φεβρουαρίου διαπραγματεύεται με απώλειες 5,2% ή 3,86 δολαρίων στα 69,66 δολάρια ανά βαρέλι.
«Η αρνητική διάθεση απέναντι στο αργό δείχνει να είναι εναρμονισμένη με την πορεία που είδαμε στα futures της Wall Street», επισημαίνει ο αναλυτής της CMC Markets Κέλβιν Γουόνγκ.
«Βασική αιτία είναι οι φόβοι για επικείμενους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, κάτι που πιθανόν θα οδηγήσει σε πτώση της ζήτησης παγκοσμίως», εξηγεί ο ίδιος.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ευρώπη η Ολλανδία ανακοίνωσε ήδη lockdown το Σάββατο, ενώ είναι αυξημένες οι πιθανότητες να ακολουθήσουν και άλλες χώρες στον ίδιο δρόμο ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Παράλληλα, στις ΗΠΑ οι υγειονομικές αρχές προειδοποίησαν για την ανάγκη ενισχυτικών δόσεων εμβολίων καθώς και τη χρήση μάσκας, ενώ ζήτησαν να είναι προσεκτικοί όλοι όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν στις γιορτές, καθώς η Όμικρον εξαπλώνεται ραγδαία και αναμένεται να καταστεί κυρίαρχη παραλλαγή στη χώρα το επόμενο διάστημα.
Όπως αναφέρει από την πλευρά του ο Στίβεν Μπρένοκ, αναλυτής τη PVM σε σημείωμα προς τους πελάτες της, «για να το πούμε απλά, δεν είναι το εάν θα υιοθετήσουν οι κυβερνήσεις περιοριστικά μέτρα, αλλά το πότε».
«Και οι δύο αγορές αργού προχωρούν σε μια έντονη βουτιά καθώς η εβδομάδα ξεκινά εν μέσω πιθανότητας μεγαλύτερης των εκτιμήσεων εκτίναξης των κρουσμάτων, λόγω Όμικρον», προσθέτει.
Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε ο αριθμός των πλατφορμών εξορύξεως πετρελαίου αλλά και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ κατά 3 στις 579, ο υψηλότερος από τις 20 Απριλίου του 2020, σύμφωνα με την Baker Hughes.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνεχίζουν ακάθεκτες στην ανοδική τους πορεία, με τα futures να καταγράφουν ράλι σχεδόν 5,5% που έχει οδηγήσει στο υψηλό έτους των 145,76 δολαρίων.