«Βουτιά» 5,24% για τη μετοχή της Alibaba στο Χονγκ Κονγκ: Η είδηση που οδήγησε σε μαζικές ρευστοποιήσεις
Shutterstock
Shutterstock

«Βουτιά» 5,24% για τη μετοχή της Alibaba στο Χονγκ Κονγκ: Η είδηση που οδήγησε σε μαζικές ρευστοποιήσεις

Οι μετοχές της Alibaba που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν πάνω από 5% την Πέμπτη, έπειτα από ένα δημοσίευμα που ανέφερε ότι ο κινεζικός τεχνολογικός «κολοσσός»εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει μετατρέψιμα ομόλογα, για να αντλήσει 5 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το CNBC, οι μετοχές ολοκλήρωσαν τη διαπραγμάτευσή τους με πτώση 5,24%, αφού προηγουμένως είχαν υποχωρήσει περισσότερο από 6% μετά την έκθεση του Bloomberg.

Στην προαγορά της Νέας Υόρκης, οι εισηγμένες στο NYSE μετοχές της Alibaba σημείωναν πτώση 2,03% στις 08:44 ώρα Ελλάδας.

Η εταιρεία εμφάνισε την τρίτη χειρότερη επίδοση στο δείκτη Hang Seng κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι μια προσφορά ομολόγων θα μπορούσε να προκύψει ήδη από αυτή την εβδομάδα. Το CNBC δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα την αναφορά και η Alibaba δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η Alibaba αντιμετώπισε ένα θυελλώδες 2023 που περιελάμβανε μια εκτεταμένη αναμόρφωση της εταιρικής δομής και κορυφώθηκε με μια πτώση 86% στα καθαρά κέρδη του τέταρτου τριμήνου.

Σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τους επενδυτές στο πλευρό της, η εταιρεία ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι ενισχύει το μέγεθος του προγράμματος επαναγοράς μετοχών της κατά 25 δισ. δολάρια.

Νωρίτερα φέτος, ο διευθύνων σύμβουλος της Alibaba Έντι Γου δεσμεύτηκε να «αναθερμάνει» την ανάπτυξη της εταιρείας με περαιτέρω επενδύσεις. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η στρατηγική αυτή θα πιάσει τόπο το τρίμηνο του Μαρτίου.

Η Alibaba διατηρεί επίσης τις φιλοδοξίες της να κατακτήσει περαιτέρω μερίδιο αγοράς στην αγορά hotspot της Τεχνητής Νοημοσύνης και των υπηρεσιών cloud. Η εταιρεία κυκλοφόρησε την τελευταία έκδοση του μεγάλου γλωσσικού μοντέλου Tongyi Qianwen - ένα λογισμικό που μπορεί να τροφοδοτήσει εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης - νωρίτερα αυτό το μήνα, μετά την κυκλοφορία της πρώτης επανάληψης της τεχνολογίας τον Απρίλιο του 2023.