Βαθαίνει το «κόκκινο» στις ευρωαγορές με το βλέμμα την Όμικρον

Βαθαίνει το «κόκκινο» στις ευρωαγορές με το βλέμμα την Όμικρον

Στο ρυθμό της μετάλλαξης Όμικρον κινούνται και σήμερα οι ευρωαγορές με τους επενδυτές να εμφανίζονται ανήσυχοι ως προς την πορεία της πανδημίας, ενώ οι απώλειες στα ταμπλό έχουν ξεπεράσει πλέον και το 2% κατά περιπτώσεις.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,6% και διαπραγματεύεται στις 463,67 μονάδες με τον κλάδο της τεχνολογίας να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις και να «βουλιάζει» άνω του 4,5% ενώ γενικότερα όλοι οι κλάδοι του δείκτη κινούνται σε αρνητικό έδαφος. 

Στους εγχώριους δείκτες ο γερμανικός DAX χάνει 1,7% κινούμενος στις 15.208 μονάδες, ο γαλλικός CAC υποχωρεί κατά 1,45% και κινείται στις 6.780 μονάδες, όπως και ο FTSE στη Βρετανία που χάνει 0,9% στις 7.103 μονάδες

Παρόμοια είναι η εικόνα και στην περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB καταγράφει πτώση 1,74% και βρίσκεται στις 25.913 μονάδες, ενώ με απώλειες άνω του 2% κινείται πλέον ο ισπανικός IBEX 35 που έχει υποχωρήσει στις 8.277 μονάδες.

Το κλίμα ήταν επιφυλακτικό από το ξεκίνημα των σημερινών συναλλαγών, ωστόσο επιβαρύνθηκε σημαντικά περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες ανακοίνωσαν τον εντοπισμό κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, ενώ έγινε γνωστό και ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) εκτιμά πως η παραλλαγή είναι πιθανόν να κυριαρχήσει στην Ευρώπη «τους προσεχείς μήνες».

«Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν σημαντικό πλεονέκτημα» της νέας παραλλαγής επί της παραλλαγής Δέλτα, η οποία είναι κυρίαρχη μέχρι στιγμής, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ECDC, η οποία όπως ήταν αναμενόμενο πυροδότησε νέο κύμα πωλήσεων στις αγορές. 

Η έντονη μεταβλητότητα συνιστά πάντως για μία εξέλιξη που είχε προεξοφληθεί από όταν έκανε την εμφάνισή της η νέα παραλλαγή και επιβεβαιώθηκε από τα απανωτά «σκαμπανεβάσματα» που ακολούθησαν για τους χρηματιστηριακούς δείκτες παγκοσμίως.

Όπως επισημαίνει άλλωστε ο αναλυτής αγοράς στην Equiti Capital Ντέηβιντ Μάντεν, «θα παραμείνουμε σε αυτό το μοτίβο ανόδου τη μια μέρα και πτώσης την επόμενη όσο η ιστορία της Όμικρον παραμένει άγνωστη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν θα ξαναδοκιμάσουμε τα υψηλά του Νοεμβρίου στην Ευρώπη έως ότου είμαστε σίγουροι για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η νέα παραλλαγή και μέχρι να γνωρίζουμε με βεβαιότητα κατά πόσο θα ακολουθήσουμε τον δρόμο των lockdown ή όχι».

Χτες, η ανακοίνωση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος της Όμικρον στις ΗΠΑ οδήγησε σε άμεση αντιστροφή κλίματος στην Wall Street με τους τρεις βασικούς της δείκτες να διαγράφουν τα αξιόλογα κέρδη που σημείωναν για να κλείσουν με σημαντικές απώλειες.

Για τον Μάντεν ωστόσο «υπήρξε μια αντανακλαστική αντίδραση στο πρώτο κρούσμα Όμικρον στις ΗΠΑ, αλλά το sell off αυτό δεν πρόκειται να έχει μεγάλη διάρκεια αν γίνει αντιληπτό ότι αυτό δεν πρόκειται να προκαλέσει πρόβλημα στην οικονομική ανάκαμψη».  

Σημειώνεται τέλος, ότι νωρίτερα σήμερα, με οριακές μεταβολές και μεικτές τάσεις έκλεισαν τις συναλλαγές οι ασιατικές αγορές με τον ιαπωνικό Nikkei να χάνει 0,65% στις 27.753 μονάδες.