Βαριά η «σκιά» του Ιράν στις αγορές: Ξέφρενο ράλι σε χρυσό, ασήμι και πετρέλαιο - Φόβοι για αναζωπύρωση πληθωρισμού

Βαριά η «σκιά» του Ιράν στις αγορές: Ξέφρενο ράλι σε χρυσό, ασήμι και πετρέλαιο - Φόβοι για αναζωπύρωση πληθωρισμού

Εντείνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για επικείμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, γεγονός που οδηγεί τον χρυσό και το ασήμι σε ιστορικά υψηλά. Το πολύτιμο μέταλλο έφτασε να κερδίζει 2,68% στα 2.436 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι ενισχύθηκε 4,87% στα 29,6 δολάρια η ουγγιά. Την ίδια στιγμή το πετρέλαιο τύπου brent βρέθηκε πάνω από τα 91 δολάρια.

Μεγάλοι οίκοι βλέπουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου για το πολύτιμο μέταλλο. Η JP Morgan ανέφερε πως ο χρυσός αποτελεί το «νούμερο 1 εμπόρευμα αυτήν την περίοδο» και «η τιμή του μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 2.500 δολάρια ανά ουγγιά», ενώ η Goldman Sachs κάνει και αυτή λόγο για 2.500 δολάρια, επισημαίνοντας τα οφέλη από ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων και το γεωπολιτικό ρίσκο.

Είναι πιθανό η τιμή του χρυσού να φτάσει τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά εάν ενισχυθεί η υπάρχουσα τάση αποδολαριοποίησης των κεντρικών τραπεζών των αναδυόμενων αγορών και υπάρξει γεωπολιτική αστάθεια, σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi. Στην περίπτωση αυτή θα υπήρχε και κρίση εμπιστοσύνης για το δολάριο, συμπλήρωσαν. 

Σημαντική άνοδο καταγράφει και το ασήμι το οποίο σήμερα ξεπέρασε τα 29,5 δολάρια. Το Silver Institute ανέφερε σε έκθεσή του ότι η παγκόσμια ζήτηση αργύρου αναμένεται να φθάσει τα 1,2 δισ. ουγγιές το 2024, αγγίζοντας το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Το Ινστιτούτο  δήλωσε στο CNBC τον περασμένο μήνα ότι αναμένει πως το ασήμι θα έχει μια «καταπληκτική χρονιά», ιδίως όσον αφορά τη ζήτηση. Ο άργυρος χρησιμοποιείται κυρίως για βιομηχανικούς σκοπούς και συνήθως στην κατασκευή αυτοκινήτων, ηλιακών συλλεκτών, κοσμημάτων και ηλεκτρονικών ειδών.

«Να τι συμβαίνει συνήθως με το ασήμι: Κινείται μαζί με τον χρυσό, αλλά αργότερα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Wheaton Precious Metals. «Πρώτα θα εκτιναχθεί ο χρυσός και στη συνέχεια θα δείτε το ασήμι να απογειώνεται γρήγορα. Και το ασήμι πάντα υπεραποδίδει, απλά με καθυστέρηση», κατέληξε.

Το ράλι στο πετρέλαιο

Την ίδια στιγμή σημαντική άνοδο καταγράφει και το πετρέλαιο υπό τον φόβο κλιμάκωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή και μιας ενδεχόμενης επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ. Οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς σε περίπτωση που ο μαύρος χρυσός συνεχίσει να κινείται ανοδικά, τότε είναι πολύ πιθανό ο πληθωρισμός να πάρει ξανά την ανιούσα.

Τη στιγμή μάλιστα που ΕΚΤ και Fed, με διαφορετικό σχεδιασμό η κάθε μία, ετοιμάζονται για τις πρώτες μειώσεις επιτοκίων το τρέχον έτος.

«Αν υπάρξει τελικά επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ τότε θα δούμε τιμές πετρελαίου άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι. Κάτι που θα δώσει ανοδική ώθηση στον πληθωρισμό. Κανείς δεν το θέλει αυτό» δήλωσε στο CNBC ο McNally, πρόεδρος της Rapidan Energy, προσθέτοντας πως σε αυτήν την περίπτωση ίσως στο τέλος του έτους δούμε τιμές άνω των 120 δολαρίων.

Άλλοι αναλυτές επισημαίνουν πως «τόσο το Ιράν όσο και η Ρωσία είναι σημαντικά μέλη του OPEC+ και ως εκ τούτου οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία ανεβάζουν κατακόρυφα τους κινδύνους για την προσφορά του πετρελαίου».

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως η Bank of America αύξησε τις προβλέψεις της για τις τιμές του πετρελαίου το 2024, αναφέροντας πως υπάρχει σοβαρή κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων. Ο οίκος περιμένει τώρα οι τιμές να φτάσουν έως τα 95 δολάρια το βαρέλι έως το τέλος του φετινού καλοκαιριού.  

Oι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν ότι το Brent θα φτάσει το πολύ στα 100 δολάρια το βαρέλι με την προϋπόθεση ότι η ζήτηση θα παραμείνει σταθερή και ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω γεωπολιτικές αναταράξεις στην προσφορά πετρελαίου.

Όπως αναφέρει ανάλυση του Bloomberg σε περίπτωση επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ και κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή η τιμή του πετρελαίου θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι. Και η UBS εκτιμά πως η τιμή του πετρελαίου μπορεί να ξεπεράσει τα 100 δολάρια σε περίπτωση κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.