Του Απόστολου Σκουμπούρη
Αντίδραση αυτοσυντήρησης και... επιβίωσης έβγαλε την Παρασκευή η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, διασώζοντας τη ζώνη των 700 μονάδων, ενώ εν μέσω πολύ αυξημένου trading κυρίως στις τράπεζες, αυξήθηκε σημαντικά και ο τζίρος της συνεδρίασης.
Μάλιστα, ο τραπεζικός κλάδος διακίνησε συνολικό όγκο 83,8 εκατ. τεμάχια που είναι ο μεγαλύτερος όγκος του τελευταίου ενάμιση μήνα, καθώς μεγαλύτερος είχε να γίνει από τις 28 Σεπτεμβρίου. Μετά λοιπόν από τα 64,2 εκατ. τεμάχια που διακινήθηκαν χθες, στο μεγάλο ξεφόρτωμα όπου ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 8,04%, σήμερα υπήρξε «σκούπισμα», με την Εθνική να διακινηθεί 61,65 εκατ. τεμάχια!
Είναι σαφές ότι υπάρχει επαναδραστηριοποίηση κάποιων ισχυρών χαρτοφυλακίων, που κάνουν «παιχνίδι» στις τράπεζες, οπότε μένει να δούμε αν αυτό οριοθετεί και... γύρισμα για τον κλάδο, μετά τα διαρκή χαμηλά 16 μηνών και τη βιβλική εξαΰλωση που έχει λάβει χώρα. Ρόλο πάντως έπαιξε και η λήξη παραγώγων, η προτελευταία της χρονιάς, καθώς μετά από αυτή την εξέλιξη πήρε ανάσες αντίδρασης η αγορά.
Η αγορά προέρχονταν από «τρελό» πτωτικό σερί, έχοντας κλείσει σε οκτώ συνεδριάσεις πτωτικά στις εννέα που είχαν γίνει με συνολικές απώλειες 8,15%, οπότε η σημερινή αντίδραση ήρθε μάλλον φυσιολογικά, δεδομένου ότι όλη η αγορά ήταν (και παραμένει) σε υπερπουλημένα επίπεδα.
Πάντως, έντονα πτωτική ήταν και αυτή η εβδομάδα του Νοεμβρίου, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 3,87%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης – παρά το σημερινό +4,44% - καταποντίστηκε σε ποσοστό 8,30% το 5ήμερο! Σε επίπεδο 11μήνου, ο Γ.Δ. ενισχύεται κατά 10,7% ενώ ο τραπεζικός δείκτης χάνει το έτος 23,45%!
O Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 712,46 μονάδες με άνοδο 1,58%, έχοντας ακουμπήσει ενδοσυνεδριακά στο χαμηλό ημέρας στις 700,11 μονάδες (-0,18%) ενώ είχε υψηλό στις 714,23 μονάδες (+1,84%). Η αξία συναλλαγών ήταν ενισχυμένη καθώς έφτασε στα 71,18 εκατ. ευρώ, με τα 33,4 εκατ. ευρώ να γίνονται από τις τράπεζες, ενώ ο όγκος εκτοξεύτηκε στα 91,5 εκατ. τεμάχια, με τα 83,8 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
O FTSE 25 έκλεισε στις 1.863,87 μονάδες με άνοδο 1,81%, ο Mid Cap στις 974,17 μονάδες με άνοδο 1,79%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 641,43 μονάδες με αντίδραση 4,44%, πήρε δηλαδή κάτι παραπάνω από το μισό των χθεσινών απωλειών.
Η πρωτοφανής εξαΰλωση του τραπεζικού δείκτη
Ασχέτως με την αντίδραση, ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ο μεγάλος ασθενής της αγοράς επηρεάζοντας καταλυτικά και τη συμπεριφορά όλου του FTSE 25 και όχι μόνο. Χθες ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 614,17 μονάδες, επίπεδα που είχε να βρεθεί από τις αρχές του Ιουλίου του 2016, ήτοι 16 μήνες πίσω! Σήμερα, ενδοσυνεδριακά έπιασε ακόμη και τις 604,79 μονάδες στο χαμηλό ημέρας!
Πρόκειται ασφαλώς για μια… ισοπέδωση του τραπεζικού κλάδου που έχει κυριολεκτικά εξαϋλωθεί, παρ' ότι έχει κάνει δύο reverse split – με απόφαση της διοίκησης του Χ.Α – για να μη μηδενίσει (εντελώς). Χωρίς τα reverse split, o τραπεζικός δείκτης θα βρίσκονταν... αισίως στις 6 μονάδες! Ιστορικά, κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει, ίσως και διεθνώς.
Μένει λοιπόν να δούμε από τη Δευτέρα και μετά την ποιότητα και την ανθεκτικότητα της σημερινής αντίδρασης που όπως προαναφέρθηκε ήρθε με αύξηση όγκων, ενώ το φίλτρο των τριών ημερών θα πιστοποιήσει πιο ξεκάθαρα την κατάσταση.
Το σίγουρο είναι ότι η αγορά για να δώσει αυτό το πτωτικό σερί είναι σαφές ότι προεξοφλεί δυσμενείς εξελίξεις, κάνοντας αρνητική... ανάγνωση για την κατάσταση στην οικονομία, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις, αλλά και την πολιτική κατάσταση στη χώρα.
Ασχέτως με τη σημερινή αντίδραση που ήρθε καθώς η αγορά ήταν σε υπερπουλημένα επίπεδα, στην αγορά κυκλοφορούν πολλά δυσμενή σενάρια, διαδόσεις περί «βροντερών» αρνητικών ειδήσεων, που ασφαλώς δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, καθώς κανείς δεν ξέρει αν είναι «προϊόν» παιχνιδιού των short ή κάτι πιο σοβαρό. Όπως και να ''χει, και εδώ την απάντηση θα τη δώσει η ίδια η αγορά.
Σε ότι αφορά τα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, μετά το μεσημέρι υπήρξε σημαντική βελτίωση της εικόνας του Large Cap όπου – τελικά – μόνο οι Motor Oil -1,55% και Μυτιληναίος -0,44% έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος.
Αντιθέτως, αντίδραση έβγαλαν τίτλοι όπως Εθνική +6,19% (είχε χάσει 6,61% χθες), Eurobank +5,26% (προέρχονταν από άδειασμα 7,48% χθες), Πειραιώς +3,96% (είχε χάσει 7,34% την Πέμπτη), ενώ η Alpha Bank ενισχύθηκε μόλις 2,99% παρ'' ότι στη χθεσινή συνεδρίαση είχε πτώση 9,46%!
Στο χώρο των blue chips νέα υψηλά δέκα ετών για τη Σαράντης που έκλεισε στα 13 ευρώ με άνοδο 3,92%, η Lamda Development +3,51%, EXAE +3,70%, Τιτάν +2,56%, Jumbo +2,52%, Folli Follie +2,55%, ΟΛΠ +2,03%, ΔΕΗ +1,55%, ΟΤΕ +1,50%, Viohalco +1,78%, Grivalia Properties +1,66% κ.ο.κ.
Στην ευρύτερη αγορά καλή εικόνα είχαν τίτλοι όπως MIG, Intracom, ΕΛΤΕΧ Άνεμος, Ικτίνος, Νηρέας, Πλαστικά Θράκης, Χαλκόρ, Ελτράκ, Κλ. Ναυπάκτου, Lavipharm, Κέκροψ, Σελόντα κ.α. Στο σύνολο της αγοράς 71 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 32 που έκλεισαν με απώλειες.