Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές
Shutterstock
Shutterstock

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά την πτώση του πληθωρισμού που καταγράφηκε στην ευρωζώνη. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώθηκε πάνω από 1,5%, σύμφωνα με τη Eurostat.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, για τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι στο 6,9% από 8,5% τον προηγούμενο μήνα. Εξετάζοντας τους κύριους τομείς του πληθωρισμού της ευρωζώνης, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν το υψηλότερο ρυθμό τον Μάρτιο (15,4%, έναντι 15,0% τον Φεβρουάριο), ακολουθούμενος από τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,6%, έναντι 6,8% τον Φεβρουάριο), τις υπηρεσίες (5,0%, έναντι 4,8% τον Φεβρουάριο) και την ενέργεια (-0,9%, έναντι 13,7% τον Φεβρουάριο).

Σε μηνιαίο επίπεδο, ωστόσο, οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη αυξήθηκαν με ρυθμό 0,9% που ξεπέρασε ελαφρώς την εκτίμηση των αναλυτών για 0,8%.

Σε επίπεδο έτους, οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα από ό,τι έδειξε η μέτρηση, συγκεκριμένα στο 7,1%.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Dax ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με κέρδη 0,69%, ο CAC 0,81%, o Stoxx 600 0,66% και ο FTSE 0,15%.

Παράλληλα αναμένονται στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ παρακολουθείται στενά από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και οι επενδυτές αναζητούν κατευθύνσεις για την πορεία των επιτοκίων μετά την πρόσφατη αναταραχή στην αγορά.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν το πρωί έδειξαν πτώση των γερμανικών λιανικών πωλήσεων- ενώ η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου κατέγραψε ανάπτυξη 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, αναθεωρημένη προς τα πάνω από την πρώτη εκτίμηση που έδειχνε μηδενική ανάπτυξη.