Αναλυτές του Liberal εξηγούν: Γιατί το Ιράν οδηγεί χρυσό και ασήμι σε ιστορικά ρεκόρ – Πού θα φτάσουν οι τιμές

Αναλυτές του Liberal εξηγούν: Γιατί το Ιράν οδηγεί χρυσό και ασήμι σε ιστορικά ρεκόρ – Πού θα φτάσουν οι τιμές

Τη στιγμή που τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα παραμείνουν υψηλά και το δολάριο ισχυροποιείται θα περίμενε κανείς ο χρυσός να παραμένει στάσιμος ή να διορθώνει. Ωστόσο, το πολύτιμο μέταλλο κατέγραψε ράλι και νέο ιστορικό υψηλό πάνω από τα 2.434 δολάρια η ουγγιά, με φόντο την πιθανή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ενώ το ασήμι αγγίζει τα 30 δολάρια.  Η Μαίρη Βενέτη και ο Σπύρος Αλεξόπουλος εξηγούν το γιατί και δίνουν πιθανές τιμές στόχους των πολύτιμων μετάλλων.

Μαίρη Βενέτη, επενδυτική σύμβουλος και διαχειρίστρια

«Έχουμε αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων με πιθανή την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Επομένως, οι επενδυτές ψάχνουν καταφύγιο και επικεντρώνονται πλέον στις γεωπολιτικές εξελίξεις και όχι  στα επιτόκια που θα παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και στη συνεπακόλουθη ενδυνάμωση του δολαρίου.

Στην ουσία οι γεωπολιτικές εντάσεις απορρόφησαν τις αντιθετικές δυνάμεις πάνω στο χρυσό από το δολάριο και τα επιτόκια.

Τεχνικά η τιμή του χρυσού έφτασε τα 2.400 δολάρια και εφόσον πατήσει δυνατά στην τιμή αυτή είναι πιθανό να δούμε την τιμή στα 2.600 δολάρια η ουγγιά. Με τη ζώνη πλέον του 2.320 δολάρια η ουγγιά να είναι η σημαντική του πρώτη στήριξη.

Το ασήμι είναι ένα «νόμισμα» διπλής όψης . Πιστεύω θα φτάσει τα 33 δολάρια. Έχει το χαρακτήρα επενδυτικού καταφυγίου και ταυτόχρονα εκπροσωπεί τη δύναμη της βιομηχανικής παραγωγής. Η οποία ενισχύεται όπως αποδεικνύουν οι δείκτες PMI σε ΗΠΑ και Κίνα».

Σπύρος Αλεξόπουλος, χρηματιστής, σύμβουλος επενδύσεων, συνδεδεμένος αντιπρόσωπος Fast FinanceΑ.Ε.Π.Ε.Υ.

«Το γεγονός πως αναφέρουν πληροφορίες ότι επίκειται επίθεση του Ιράν ή των πληρεξουσίων του στο Ισραήλ οδηγούν σε νέα ιστορικά υψηλά τον χρυσό. Ισχυρή ένδειξη ότι αυτή είναι η αιτία της ανόδου είναι το γεγονός πως τα υπόλοιπα στοιχεία είναι εναντίον του χρυσού.

Όπως τα επιτόκια και το ισχυρό δολάριο, επομένως η γεωπολιτική ένταση δίνει τον τόνο και οδηγεί τους επενδυτές σε αγορές χρυσού. Οι περισσότεροι έβλεπαν ως πάνω όριο τα 2.300 δολάρια ανά ουγγιά, ποσό που ξεπεράστηκε. Σε περίπτωση που υπάρξει διόρθωση και δεν πέσει κάτω από αυτήν την τιμή, τότε η τιμή μπορεί να απογειωθεί.

Η ζήτηση παράλληλα για χρυσό εξακολουθεί να στηρίζεται από κεντρικές τράπεζες κυρίως εκτός δυτικών χωρών και από όσους κρίνουν πως η πλήρης εμπιστοσύνη στο δολάρια αποτελεί για αυτούς κίνδυνο μετά από όσα έχουν γίνει την τελευταία διετία».

Τι «βλέπουν» Goldman Sachs και Citi

H Goldman Sachs προβλέπει ότι η τιμή θα κινηθεί το 2024 πέριξ των 2.400 δολαρίων, χωρίς όμως να αποκλείει το πολύτιμο μέταλλο να σκαρφαλώσει περαιτέρω, ειδικά αν η κρίση στη Μέση Ανατολή ενταθεί.

Οι τιμές του χρυσού μπορούν να ανέβουν στα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά και του πετρελαίου στα 100 δολάρια ανά βαρέλι μέσα στους επόμενους 12 έως 18 μήνες σύμφωνα με έκθεση της Citi την οποία δημοσίευσε πρόσφατα το CNBC.

O χρυσός θα εκτιναχθεί, εάν οι κεντρικές τράπεζες αυξήσουν απότομα τις αγορές του, ενός πιθανού στασιμοπληθωρισμού, ή σε περίπτωση ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, δήλωσε στο CNBC ο Aakash Doshi, επικεφαλής της Citi για την έρευνα εμπορευμάτων στη Βόρεια Αμερική.

«Η πιο πιθανή πορεία προς τα 3.000 δολάρια/ουγγιά χρυσού είναι η ταχεία επιτάχυνση μιας υπάρχουσας αλλά αργά κινούμενης τάσης: η απο-δολαριοποίηση στις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών που με τη σειρά της οδηγεί σε κρίση εμπιστοσύνης στο δολάριο ΗΠΑ και οι γεωπολιτικές εντάσεις», έγραψαν οι αναλυτές της Citi.