Αφομοιώνει τα υψηλά 28 μηνών το Χ.Α. εν μέσω κινητικότητας

Αφομοιώνει τα υψηλά 28 μηνών το Χ.Α. εν μέσω κινητικότητας

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με φόντο το έντονο παρασκήνιο και τα διαρκή σενάρια γύρω από το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές άμεσα από τη χώρα, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει τις «συμπαγείς» συνεδριάσεις όπου πρώτιστο χαρακτηριστικό είναι η απουσία σοβαρών πωλητών.

Οι long διατηρούν τον έλεγχο καθώς το timing της ειδησεογραφίας τους ευνοεί, έχοντας το γενικό πρόσταγμα του momentum, κάτι που φαίνεται σχεδόν σε καθημερινή βάση. Είναι σαφές ότι αυτά που «φορτίζουν» το κλίμα τις τελευταίες εβδομάδες στο Χ.Α. δεν υπήρχαν πριν από 3-4 μήνες ή πριν από ένα χρόνο

Η χώρα πέρασε – έστω και αδικαιολόγητα αργά – το βραχνά της δεύτερης αξιολόγησης, τα spreads πέφτουν, οι τιμές των ομολόγων είναι σε χαμηλά πολλών ετών και σε σχεδόν προ κρίσης επίπεδα, το country risk έχει μειωθεί καταλυτικά, η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει στις αγορές, ενώ σε εγχώριο επίπεδο, υπάρχει μπαράζ εκδόσεων ομολόγων και πολύ έντονη κινητικότητα σε πληθώρα κλάδων.

Πρόκειται για εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα όλες μαζί και συνδυαστικά «ευθύνονται» για τα διαρκή υψηλά της χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς επίσης και για το ξύπνημα δεκάδων μετοχών διαφόρων κλάδων, που έχουν δώσει σημαντικές αποδόσεις, ειδικά το τελευταίο τρίμηνο.

Παράλληλα, οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να «καθαρίσουν» μια κι έξω τους ισολογισμούς τους, τόσο από το κόκκινα δάνεια που λειτουργούν σαν βαρίδι προς το υγιές κομμάτι της αγοράς, όσο και από δουλειές που δεν ανήκουν στο core business τους, κάτι που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Τούτο, με τη σειρά του, δημιουργεί νέα κινητικότητα σε πληθώρα κλάδων και μετοχών (όπως Ιχθυοκαλλιέργειες, Υγεία κ.λπ.), κάτι που φαίνεται έντονα και στο ταμπλό τις τελευταίες πολλές εβδομάδες.

Επίσης, στο χώρο του Real Estate καταγράφεται τρομερό κρεσέντο επενδύσεων, είτε από εγχώριους «παίκτες», είτε από κορυφαία διεθνή χαρτοφυλάκια. Όλες οι εταιρείες του κλάδου βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση ευκαιριών, υπάρχουν μετοχικές ανακατατάξεις (βλέπε Grivalia Properties και την πώληση του 20% από τη Eurobank σε Fairfax και Pimco) και γενικώς πολύ έντονος και δημιουργικός αναβρασμός.

Όλα αυτά τα στοιχεία, οδήγησαν χθες σε νέα υψηλά 28 μηνών το Γενικό Δείκτη του Χ.Α. ενώ και σήμερα υπάρχουν θετικά πρόσημα. Χθες ο Γ.Δ. έκλεισε πάνω από τις 850 μονάδες για πρώτη φορά από τις 27 Μαΐου του 2015, ήτοι σχεδόν 25,5 μήνες πριν, στο κλείσιμο πέτυχε νέα υψηλά 28 μηνών (5 Μαρτίου 2015).

Σήμερα ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 856 μονάδες με μικρά κέρδη 0,39%, με τις περισσότερες μετοχές του FTSE 25 να κινούνται ήπια ανοδικά, χωρίς ακρότητες και χωρίς μεγάλες εξάρσεις.

Κύριο ποιοτικό στοιχείο αυτής της εβδομάδας είναι η προοδευτική ενίσχυση της ημερήσιας αξίας συναλλαγών που τις τελευταίες ημέρες αναρριχήθηκε ξανά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ. Ήταν ο κυρίαρχος καταλύτης που «εγγυήθηκε» την καλή στήριξη της αγοράς στις 840 μονάδες με στόχο τη συγκέντρωση δυνάμεων για την υπέρβαση της ζώνης ψυχολογίας των 850 μονάδων, όπως και έγινε.

Χθες ο τζίρος έφτασε στα 114,52 εκατ. ευρώ, με το 1/3 αυτού να γίνεται από την Alpha Bank, την Τετάρτη έφτασε στα 112,92 εκατ., την Τρίτη υπερέβη τα 101 εκατ. ευρώ ενώ τη Δευτέρα ήταν στα 45,86 εκατ. ευρώ.

Σήμερα Παρασκευή, είναι κάπως μειωμένο το τέμπο στην αξία συναλλαγών όπου διαμορφώνεται στα 16 εκατ. ευρώ, οπότε λογικά μάλλον δε θα «πιάσει» τα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ αλλά θα διαμορφωθεί πέριξ των 70-80 εκατ. ευρώ.

Σήμερα λοιπόν στις τράπεζες καταγράφονται ηπιότερες κινήσεις έναντι των προηγούμενων συνεδριάσεων, ενώ στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips ξεχωρίζουν με άνοδο άνω του 2% οι Μυτιληναίος και Crivalia Properties, άνω του 1% κερδίζουν οι Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Πειραιώς και ηπιότερα θετικά κινούνται οι Jumbo, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Lamda Development, ΟΛΠ, ΟΤΕ κ.λπ.

Στην ευρύτερη αγορά, για άλλη μια συνεδρίαση ξεχωρίζει ο όμιλος Intracom με τη μητρική να κερδίζει 5,77%, την Intrakat +3,39% και την Intralot +3,20%, ενώ κινητικότητα υπάρχει και σε τίτλους όπως Επίλεκτος, Δρομέας, Κορδέλλου, Inform Λύκος, Αλουμύλ, Χαλκόρ, Έλαστρον κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, κοντά στις 50 μετοχές ενισχύονται έναντι 23 που κινούνται χαμηλότερα.