field_kentriki_fotografia
Eurokinissi
Eurokinissi
Χρηματιστήριο: Οι δέκα λόγοι που είδαμε τις 1.000 μονάδες

Μετά από 2968 ημέρες η Ελληνική αγορά ξαναείδε τετραψήφιο νούμερο στο δείκτη αναφοράς και όσο να 'ναι τα τηλέφωνα στα χρηματιστηριακά γραφεία πήραν φωτιά. Ο Γενικός Δείκτης δεν έφθασε τυχαία σε αυτό το νούμερο, πέρασε διά πυρός και σιδήρου από επίπεδα ακραίας υποτιμητικής υπερβολής το 2016 για να ανεβάσει στροφές μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Εντοπίσαμε 10 σημαντικές αιτίες στις οποίες αποδίδεται αυτή η επίδοση. Θα μπορούσαν να είναι πολύ παραπάνω αλλά το 10 είναι ένα στρογγυλό νούμερο. Όπως και το 1.000:

 1. Η εταιρική κερδοφορία των εταιριών βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό όλων των εποχών. Με λιγότερες εταιρίες από ότι το 2008 η τελική γραμμή το 2022 θα ξεπεράσει τα 7 δις ευρώ. Δεν είναι και λίγο αν συνυπολογιστούν οι επιδράσεις του ενεργειακού κόστους αλλά και οι δυσκολίες που εμφανίστηκαν για υπολογίσιμο χρονικό διάστημα στην εφοδιαστική αλυσίδα. 
 2. Τα μερίσματα υποστηρίζουν την διακράτηση των μετοχών. Το 2022 μοιράστηκαν στο ΧΑ 2,4 δις ευρώ σε μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου, στην καλύτερη χρονιά μετά την χρήση του 2007. 
 3. Η δημοσιονομική προσπάθεια απέφερε καρπούς: Η μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ το 2022 αναμένεται να ξεπεράσει τις 20 ποσοστιαίες μονάδες. Την ίδια στιγμή η ανεργία καταγράφει χαμηλά από το 2010. 
 4. Οι τράπεζες μείωσαν τις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις τους σε μονοψήφιο ποσοστό μετά από 12 χρόνια.
 5. Οι επιχειρηματικές συμφωνίες οδήγησαν σε αναθεώρηση των αποτιμήσεων. Η κλίμακα και το εύρος των συμφωνιών δεν άφησαν ασυγκίνητο κανένα κλάδο αιχμής. 
 6. Το Ταμείο Ανάκαμψης αύξησε το δυνητικό μέγεθος των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν την ελληνική οικονομία. Η προσδοκία αυτών των επενδύσεων βελτίωσε και την προοπτική της μελλοντικής κερδοφορίας των εταιριών.
 7. Ο Τουρισμός αποδείχθηκε σημείο αναφοράς για την χώρα, όχι μόνο για την αύξηση των αφίξεων κατά την τουριστική σεζόν αλλά για την ανάπτυξη του real estate και τον υποδομών.
 8. Η ενεργειακή κρίση αντιμετωπίστηκε ως τώρα με επιτυχία. Το αυξημένο ενεργειακό κόστος δεν οδήγησε σε μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων ούτε σε ραγδαία αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών. 
 9. Το Χρηματιστήριο παρά τις αδυναμίες του διατήρησε την ποσοστιαία συμμετοχή των ξένων κεφαλαίων στην καθημερινότητα της αγοράς σε ανάλογα επίπεδα με το παρελθόν. Με αυτό τον τρόπο η ροή των κεφαλαίων ήταν αναλογική και το ενδιαφέρον σχετικά σταθερό.
 10. Η φορολογία των φυσικών προσώπων και των εταιριών μειώθηκε, το ίδιο συνέβη και στα μερίσματα.

… άλλοι 10 λόγοι για να πάει ψηλότερα η Αγορά

 1. Αν οι φετινές εκλογές αναδείξουν κεντροδεξιά κυβέρνηση με τετραετή ορίζοντα οι πιθανότητες είναι να συνεχιστεί το κυβερνητικό έργο με έμφαση στους τομείς που ευνοούν το χρηματιστήριο (αποκρατικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις, φορολογία κλπ).
 2. Οι συνεχείς θετικές αναθεωρήσεις έφεραν την Ελλάδα μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα. Η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα προσελκύσει διαφορετικής ποιότητας και μεγέθη κεφαλαίων και θα αλλάξει το προφίλ ρίσκου της χώρας με ότι αυτό συνεπάγεται για το κόστος δανεισμού.
 3. Ο τραπεζικός κλάδος θα εμφανίσει τα επόμενα χρόνια επαναλαμβανόμενα και αξιόλογα μεγέθη κερδοφορίας εκκινώντας τις διανομές μερισμάτων.
 4. Οι επιχειρηματικές συμφωνίες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Μεγάλες πολυεθνικές δημιουργούν βάση και οργανικές  μονάδες στην χώρα εκτιμώντας τα πλεονεκτήματα της συγκυρίας. 
 5. Το εγχώριο ενδιαφέρον για το χρηματιστήριο παραμένει χαμηλό, όπως διαπιστώνεται στις εισροές κεφαλαίων στα μετοχικά αμοιβαία και τους ενεργούς κωδικούς. Το δυνητικό περιθώριο αύξησης του ενδιαφέροντος είναι εξαιρετικά υψηλό. 
 6. Τα μερίσματα του ΧΑ είναι μακράν ανταγωνιστικότερα σε απόδοση από τις τραπεζικές καταθέσεις.
 7. Οι αποκρατικοποιήσεις και οι πωλήσεις των ποσοστών των τραπεζών που κατέχει το ΤΧΣ θα περάσει εν μέρει και από το ΧΑ. Η αναβάθμιση της αγοράς θα περάσει και μέσα από την ανάδειξη της ως εργαλείο μιας επιτυχημένης διαδικασίας πώλησης στρατηγικών ποσοστών σε εταιρίες που το Δημόσιο έχει συμμετοχή. 
 8. Το 2023 η Ελληνική οικονομία έχει ως βασικό σενάριο της αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2-1,7% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών οργανισμών.
 9. Ο φορολογικός συντελεστής των εταιρικών κερδών μειώνεται στο 15%
 10. Το ποσοστό της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ απέχει σχεδόν 20% από τον ιστορικό μέσο όρο της σχέσης με το ΑΕΠ και 70% από τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό λόγο ΑΕΠ/κεφαλαιοποίηση αγοράς.

… και 10 λόγοι για να πάει χαμηλότερα:

 1. Η εκλογική διαδικασία του 2023 οδηγεί σε σχήματα διακυβέρνησης λιγότερο φιλικά προς τις αγορές
 2. Η κλιμάκωση της γεωπολιτική έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας οδηγείται σε θερμό επεισόδιο. Οι τουριστικές ροές μειώνονται και το ισοζύγιο πληρωμών γίνεται βαθιά ελλειμματικό.
 3. Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί σε εμπλοκή και άλλων χωρών με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.
 4. H περίοδος της αύξησης των επιτοκίων και της πιστωτικής σύσφιξης επιμηκύνεται καθώς ο πληθωρισμός παραμένει ανθεκτικός.
 5. Έκτακτη φορολογία επιβάλλεται σε κερδοφόρες εταιρίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ειδικές συνθήκες που οδηγούν σε αύξηση των τιμών σε βασικά καθημερινά είδη.
 6. Η έξοδος των εταιριών από το ταμπλό δεν ακολουθείται από νέες εισαγωγές με αποτέλεσμα το ΧΑ να παρακμάζει έχοντας φτωχό περιεχόμενο
 7. Καθυστερήσεις και αστοχίες στην απορρόφηση κονδυλίων από το ταμείο Ανάκαμψης καθώς και γενικευμένη οικονομική ύφεση αναστέλλουν την υλοποίηση σημαντικών επιχειρηματικών πλάνων.
 8. Η απουσία ενδιαφέροντος για απόκτηση κόκκινων δανείων σε χαμηλές αποτιμήσεις επαναπροσδιορίζουν χαμηλότερα το ύψος των καλυμμάτων των τραπεζών. Τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών αυξάνουν και η φάση εξυγίανσης επεκτείνεται χρονικά επισείοντας το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων κεφαλαίου.
 9. Η χαμηλή εμπορευσιμότητα των εταιριών σχετικά με άλλες Ευρωπαϊκές Αγορές καθιστά απαγορευτική την παρουσία ξένων επενδυτών σημαντικού ειδικού βάρους παρά την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
 10. Τα εγχειρήματα των αποκρατικοποιήσεων και της πώλησης των τραπεζικών μπλοκ από το ΤΧΣ δεν βρίσκουν σημαντικό πλήθος ενδιαφερόμενων και είτε αναστέλλονται είτε κλείνουν με σχετικά χαμηλότερα τιμήματα από αυτά που αναμένει η αγορά.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.