Ανασφάλιστα οχήματα: Τέλος στη μάστιγα βάζει η ΑΑΔΕ – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ανασφάλιστα οχήματα: Τέλος στη μάστιγα βάζει η ΑΑΔΕ – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Περίπου το 9% των οχημάτων που κυκλοφορούν στη χώρα είναι ανασφάλιστα. Το 2020 έγιναν 643,718 έλεγχοι-ερωτήματα από την Τροχαία-Λιμεναρχείο-ΑΑΔΕ και δεν βρέθηκαν ασφαλισμένα 56,757 δηλαδή ποσοστό 8.82%. Αν λάβουμε υπόψιν μας τα ασφαλισθέντα οχήματα που ήταν το 2019 6,261,993 και το 2020 6,299,174 τότε με βάση αυτό το ποσοστό προκύπτει μια εκτίμηση 555,402 ανασφάλιστων οχημάτων. Η νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ My Auto διασταυρώνει αυτόματα όσους προσπαθούν να γλιτώσουν το κόστος της ασφαλιστικής κάλυψης.

Η ηλεκτρονική υπηρεσία MyAuto  θα παρέχει σε πραγματικό χρόνο πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες όσον αφορά στα οχήματα, όπως στα βασικά στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας, στην εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας, στον τεχνικό έλεγχο (ΚΤΕΟ) και στην ασφάλιση του οχήματος. Στόχος είναι να μειωθούν τα ανασφάλιστα οχήματα και να βρεθούν οι παραβάτες, ενώ θα υπάρξει και αντίστοιχο ψηφιακό παρατηρητήριο που θα λέγεται «Audit-Car». Αστυνομία και ελεγκτές θα το έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να  μπορούν να διασταυρώσουν τα στοιχεία που αφορούν σε ένα όχημα.

Οι ποινές που προβλέπονται για τους ανασφάλιστους είναι η αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες. Η πρόκληση δε ατυχήματος από όχημα χωρίς το προαναφερόμενο ειδικό σήμα, επισύρει την αφαίρεση πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια και επί υποτροπής για τρία χρόνια.

Επίσης επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, βεβαιωθέντος με πράξη της Αστυνομικής Αρχής και εισπραττόμενο με τις οικείες διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και των 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Προβλέπονται δε και ποινικές κυρώσεις που περιλαμβάνουν φυλάκιση από 2 μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ.