Η ΔΕΗ κάνει το μεγάλο άλμα για την επόμενη μέρα της χώρας

Είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά την εισαγωγή της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο (12/12/2001) η πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας θα είναι σύντομα γεγονός.

Μιλάμε πια για μια -σχεδόν- καθαρή ιδιωτικοποίηση σε ό,τι αφορά στη ΔΕΗ, για την οποία ό,τι και να λένε η αντιπολίτευση και τα συνδικάτα, είναι σαν να μιλούν μπροστά στον ανεμιστήρα. Το δημόσιο μέσω ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείου που έχουν υπό τον έλεγχό τους σήμερα το 51%, θα κρατήσουν πιθανότατα την καταστατική μειοψηφία με ένα ποσοστό κοντά στο 34% που διασφαλίζει το μάνατζμεντ και τα δικαιώματα του blocking minority. Ακόμη κι αν βραχυπρόθεσμα η μετοχή της ΔΕΗ και συνολικά, το Χρηματιστήριο πιεστεί, έχουμε πια μπει σε νέα εποχή που σύντομα θα αναδείξει άλλα επίπεδα αξιών για τις εισηγμένες επιχειρήσεις.

Η ΔΕΗ θα βγει στην αγορά για να αντλήσει τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ, ίσως και περισσότερα. Αφενός για να καλύψει το χρονικό και πιθανό «χρηματοδοτικό κενό» μέχρι την ολοκλήρωση της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στο τέλος του 2021 ή αρχές 2022, που θα της αποφέρει 1,3 δισ. ευρώ στα ταμεία της και θα αφαιρέσει 800 εκατ. ευρώ από τα χρέη της, αφετέρου για να χρηματοδοτήσει το γιγαντιαίο επενδυτικό της πρόγραμμα.

Γράφαμε επίσης χθες -με μια σχετική επιφύλαξη - για επενδύσεις 5,5 δισ. ευρώ με στόχο να μειώσει το «βρώμικο» λιγιντικό της αποτύπωμα. Οι ανακοινώσεις μας διέψευσαν ευχάριστα. Η ΔΕΗ σχεδιάζει επενδύσεις 8,5 δισ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας με στόχο να πρασινίσει την παραγωγή της και να βγει εκτός συνόρων. Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα πραγματικό ηλεκτροσόκ για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και τους ξένους επενδυτές που επιδιώκουν να να πάρουν μέρος στη μετεξέλιξη της επιχείρησης ή να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ

Δεν γνωρίζουμε άλλη εισηγμένη ή άλλον εγχώριο και ξένο επενδυτή να έχει τέτοιο επενδυτικό πρόγραμμα.

Συνεπώς, δικαίως μιλάμε για τον μεγαλύτερο επενδυτή της χώρας, ακόμη κι αν μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που θα διοχετεύσει, θα αφορά σε ξένες αγορές, με την εταιρεία να παίρνει τη θέση των ελληνικών τραπεζών που κάποτε διέπρεπαν στα Βαλκάνια.

Ακόμη και αν η ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου -με παραίτηση των παλαιών μετόχων αλλά και με παράθυρο συμμετοχής τους έως του ποσοστού που θα διασφαλίζει τη σημερινή συμμετοχή τους- πυροδοτήσει βραχυπρόθεσμα ρευστοποιήσεις για τη μετοχή, η στήλη υιοθετεί τις εκτιμήσεις των πολύ καλών επαγγελματιών συνεργατών της ότι είναι το μεγάλο επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό success story της επόμενης ημέρας το οποίο θα φέρει σημαντικές υπεραξίες μεσοπρόθεσμα.

Ποια ; Η εταιρεία που προ λίγων ετών βρίσκονταν στο χείλος της χρεοκοπίας, είχε πέσει σε αποτίμηση στα 300 εκατ. ευρώ, και σύντομα θα γράφει 3 δισ. ευρώ στο ταμπλό. Και με ελάχιστο καθαρό δανεισμό κάτω από το 1 δισ. ευρώ, θα μπορεί να διαπραγματευτεί ανταγωνιστικά επιτόκια με τις τράπεζες και να αντλήσει νέα κεφάλαιςα, σε μια περίοδο που υποχρεώνεται να μειώσει το πελατολόγιό της, να βάλει λουκέτο στο μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής λιγνιτικής ενέργειας και να χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις με πράσινο προσανατολισμό.

---

Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να μάθουμε τι σημαίνει η δυνατότητα συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων στην ΑΜΚ της ΔΕΗ κατά τρόπο τέτοιο ώστε να μην υποστούν απίσχναση.

--

Να το θυμηθείτε πως σε λίγα χρόνια η «διάσωση»της ΔΕΗ από το 2019 και εντευθεν θα διδάσκεται στα πανεπιστήμια...

---

Την τελευταία φορά που διοίκηση τράπεζας διέψευδε μετ' επιτάσεως τα σενάρια για αύξηση κεφαλαίου ήταν η Alpha Bank. Λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωσε και λίγες ημέρες μετά την υλοποίησε.Ας κρατάμε λοιπόν μικρό καλάθι στα μισόλογα άλλων -πολύ- μεγάλων τραπεζών για τις οποίες οι αποφάσεις λαμβάνονται σε κορυφαίο -πολιτικό- επίπεδο.

---

Στη Νέα Υόρκη ο Αλέξης Πατέλης κάνει επαφές υψηλού επιπέδου με επενδυτές. Η επιστροφή στα πάτρια θα έχει ειδήσεις. Κυρίως για τις τράπεζες.

---

Μια σχετική παγωμάρα υπήρξε χθες σε όλα τα επίπεδα για την προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν σε ό,τι αφορά την πλημμελή υιοθέτηση της οδηγίας του 204 αναφορικά με το bail in (διάσωση εκ των έσω) για τις τράπεζες. Ψάχνονται στα αρμόδια υπουργεία και την ΤτΕ αν και τι έχουν κάνει «λάθος» από το 2014.

---

Δηλαδή έπρεπε να γίνει όλος αυτός ο θόρυβος για την efood για να τα μαζέψει όπως – όπως η εταιρεία και να πάρει πίσω τις αντιεργατικές πρακτικές της; Λίγο μυαλό δεν βλάπτει. Είπαμε, δεν είναι έτσι ο καπιταλισμός΄.

---

Δυναμική είσοδος κάνει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη διαχείριση απορριμμάτων, καθώς εκτιμάται πως η αγορά βρίσκεται σε ανάπτυξη. Η στήλη σας μεταφέρει την πληροφορία πως άμεσα θα ξεκινήσουν οι κατασκευές δύο ακόμη εργοστασίων (ΜΕΑ) στη Μεσσηνία και στη Λακωνία. Υπό κατασκευή βρίσκεται η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αρκαδίας και ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Άργους. Παράλληλα τρέχει το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα, το projet ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου, το οποίο όπως πληροφορούμαστε στόχος της εταιρείας είναι να είναι έτοιμο έως την άνοιξη του 2023. Πρόκειται για μία mega επένδυση 152 εκατ.ευρώ, η οποία θα δημιουργήσει πολλές άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Στα παραπάνω ήρθε και έδεσε η συμφωνία με την ΤΙΤΑΝ, με την κοινοπραξία να συμμετέχει στους διαγωνσιμούς ΣΔΙΤ Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία.

---

Εκτίναξη κερδών και κύκλου εργασιών κατέγραψε η ΕΛΑΣΤΡΟΝ το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ειδικότερα ο τζίρος σκαρφάλωσε 66% υψηλότερα στα 78,3 εκατ.ευρώ, ενώ τα κέρδη έφτασαν τα 12,4 εκατ.ευρώ. Τι οδήγησε τα αποτελέσματα σε τόσο θετικό έδαφος μετά από ένα δύσκολο 2020; Ο βασικότερος λόγος είναι η αυξημένη ζήτηση για τα χαλυβουργικά είδη, τα οποία χρησιμοποιούνται και σε ΑΠΕ. Επίσης οι εξαγωγές αυξήθηκαν 30%, ενώ και οι μεταλλικές κατασκευές συνέβαλαν στην ανάπτυξη της εταιρείας. Η κερδοφορία διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και το γ’τρίμηνο, ενώ για το σύνολο του έτους οι εκτιμήσεις της διοίκησης της εισηγμένης είναι θετικές.

---

Για τους λόγους που η Viohalco θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια το Liberal Markets έχει ρεπορτάζ. Ένας κλάδος που αναπτύσσεται όμως σημανικά είναι αυτός των ακινήτων. H Νoval Property βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και θα συνεχίσει να επιδιώκει την εξαγορά νέων ακινήτων, ενώ επίσης θα συνεχίσει να αναπτύσσει το χαρτοφυλάκιο ιδίων ακινήτων της. Παρά την πανδημική κρίση συνέχισε το επενδυτικό της πρόγραμμα, καθώς ολοκληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό η επέκταση του εμπορικού κέντρου River West, ενώ ανακηρύχθηκε πλειοδότης (για την εξαγορά ενός από τα πιο προνομιακά οικόπεδα στην Αθήνα, όπου θα αναπτυχθεί ένα μεγάλης κλίμακας, φιλικό προς το περιβάλλον, συγκρότημα γραφείων. Στα του πρώτου εξαμήνου, η εταιρεία κατέγραψε αύξηση 29% σε ετήσια βάση όσον αφορά στην εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της από 301,3 εκατ. ευρώ το εξάμηνο του 0220, σε 389,7 εκατ. ευρώ σήμερα.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.