Black Box: Τo «παριζάκι» μπαίνει στον τουρισμό, mega deal στην Κύπρο, οι πλαστοί πίνακες και ο εφοπλιστής

Επεκτείνονται οι δραστηριότητες της οικογένειας Υφαντή, της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας, στο χώρο του τουρισμού ,όπου κατά κοινή ομολογία αναμένεται μεγάλη αύξηση τα επόμενα χρόνια. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η οικογένεια έχει τοποθετηθεί στρατηγικά στο κέντρο της Αθήνας από νωρίς με το Fresh Hotel. Ωστόσο, πρόσφατα εγκρίθηκε από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού η νέα επένδυση της οικογένειας στο κέντρο της Αθήνας .Η έγκριση αφορά στην αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας στο χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο ως προς το κέλυφος κτίριο επί της οδού Παναγή Τσαλδάρη 12 (πρώην Πειραιώς), το οποίο είναι λειτουργικά συνενωμένο με νεότερη τριώροφη προσθήκη για τη μετατροπή του σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα – δωμάτια. 

Το ακίνητο είναι ιδιοκτησίας της  «ΑΘΗΝΑΪΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ Α.Ε.» συμφερόντων οικογενείας Υφαντή. Ωστόσο, η έγκριση δόθηκε υπό την προϋπόθεση ότι πριν την έναρξη των εργασιών θα ειδοποιηθεί εγκαίρως και εγγράφως η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης των Αθηνών, προκειμένου εντεταλμένος υπάλληλός της να επιβλέψει τη διεξαγωγή των τυχόν απαιτούμενων εκσκαφικών εργασιών όπως επίσης ότι όλες οι εργασίες συντήρησης θα πρέπει να πραγματοποιηθούν από συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης. Η οικογένεια Υφαντή διαθέτει στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και το 4 αστέρων «Fresh Hotel» του οποίου η επέκταση στο γειτονικό, επίσης διατηρητέο κτίριο «Πίνδαρος» (Αθηνάς και Σοφοκλέους) εντάχθηκε πρόσφατα στο καθεστώς ενισχύσεων του αναπτυξιακού νόμου με συνολικό επιλέξιμο κόστος 2,3 εκατ. ευρώ. Το 4 αστέρων Fresh Hotel, πρώτο ξενοδοχειακό εγχείρημα του ομίλου στο κέντρο της Αθήνας, βρίσκεται δίπλα στο Πίνδαρος επί της οδού Σοφοκλέους με δυναμικότητα 133 δωματίων και λειτούργησε έπειτα από την πλήρη ανακατασκευή του κτιρίου στο οποίο στεγαζόταν, παλαιότερα, το ξενοδοχείο Athens Center.

---

Με νέο deal στην κυπριακή αγορά φαίνεται ότι θα ανοίξει ο χρόνος για γνωστή ΑΕΕΑΠ, καθώς όπως πληροφορείται η στήλη μέσω κυπριακής θυγατρικής «ψήνεται» η αγορά πολυώροφου πύργου γραφείων άνω των 17.000 τ.μ. στη Λευκωσία. Ένα έργο που θα ανεγερθεί σε δύο οικόπεδα και θα παραδοθεί ,μέχρι τέλος του 2023. Πόσες είναι οι ΑΕΕΑΠ με εκτενή δραστηριότητα στην Κύπρο;

---

Το πρόγραμμα εξαγορών έθεσε σε ισχύ για το νέο χρόνο ήδη, όπως μαθαίνει η στήλη, η Epsilon Net. Η εταιρεία έχει καταφέρει  αυξήσεις μεγεθών στο εννεάμηνο και αναμένεται να συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς.  Η εισηγμένη υπέγραψε χθες σύμφωνα με ασφαλείς πηγές και ανακοινώνει σήμερα εξαγορά 100% εταιρείας πληροφορικής με εξειδίκευση σε κάθετη αγορά. Οι κάθετες αγορές, αποτελούν, σύμφωνα με τη στρατηγική της Epsilon Net, βασικό στόχο για την ανάπτυξή της και έχουν ήδη προηγηθεί σχετικές κινήσεις από το καλοκαίρι.

Η εξαγορά, το ύψος της οποίας κινείται πάνω από τα 2 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια και την κερδοφορία της. Οι πληροφορίες που συντείνουν με το στρατηγικό σχεδιασμό της διοίκησης, αναφέρουν ότι και η φετινή χρονιά θα είναι πλούσια σε κινήσεις από την Epsilon Net που φιλοδοξεί να αποτελέσει άρμα τεχνολογίας και να θέσει υπό την ομπρέλα της πλειάδα εταιρειών και λύσεων.

---

Η επιδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση στις ηλεκτρικές συσκευές έρχεται και η Quest και το Πλαίσιο τρίβουν τα χέρια τους. Ειδικά στα κλιματιστικά αναμένεται να γίνει ένας μικρός χαμός αφού η τεχνολογία εξοικονόμησης δεν αφορά μόνο την ψύξη, αλλά και την θέρμανση. Μάλιστα στα κλιματιστικά η επιδότηση μπορεί να φθάσει έως και τις τρεις συσκευές ανά νοικοκυριό…

---

Μέσα στη χρονιά επιδιώκουν στο υπουργείο Υποδομών να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου για την επέκταση της λεωφόρου Κύμης μέχρι την εθνική οδό. Τα σπουδαία για το σημαντικό αυτό έργο 434 εκατ. ευρώ θα είναι στις 22 Φεβρουαρίου οπότε θα κατατεθούν προσφορές, εάν κι εφόσον δεν δοθεί παράταση. Πρόκειται για το mega project της φετινής χρονιάς όπου αναμένεται να δούμε συμμετοχές από όλους τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους. Εκτός όμως, από τα οφέλη για τις επιχειρήσεις του κλάδου, το έργο θα ωφελήσει και τους κατοίκους των ευρύτερων περιοχών, των δήμων της βόρειας Αττικής για τους οποίους η πρόσβαση στην Εθνική Οδό θα διευκολυνθεί. Έτσι, θα ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία των τοπικών οδών που καταλήγουν στην Εθνική Οδό, αλλά και της Αττικής Οδού και συγκεκριμένα της εξόδου της που καταλήγει στην ΠΑΘΕ. Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστούν περί τα τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο.

---

Για τις 19 Ιανουαρίου μεταφέρθηκε η δίκη για  τη Folli Follie.  Όπως σας είχε ενημερώσει η στήλη οι Κουτσολιούτσοι «παίζουν» με το χρόνο.  «Δεν μπορεί το 18μηνο να θεωρείται εθνική καταστροφή», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εκ των συνηγόρων επισημαίνοντας πως μπορούν να επιβληθούν στους δύο, περιοριστικοί όροι μετά την έξοδό τους από τη φυλακή» …Υπενθυμίζεται πως η δίκη αν ολοκληρωθεί μετά τις 8 Μαρτίου, θα έχει λήξει το 18μηνο της κράτησης του ιδρυτή της FF Group Δημήτρη Κουτσολιούτσου. Το αυξημένο ενδιαφέρον πάντως φάνηκε από το γεγονός ότι υπήρχε συνωστισμός στην αίθουσα, κάτι που οδήγησε τη συνέχιση της δίκης σε άλλη…

---

Η στήλη σας είχε ενημερώσει έγκαιρα για την έκδοση ομολόγου από την Premia. Όπερ και εγένετο. Αυτό θα είναι έως 100 εκατ. ευρώ και από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί. Η εταιρεία έχει αλλάξει σελίδα, είναι από τις πιο ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες real estate και εντός του μήνα ολοκληρώνεται και η αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να γίνει ΑΕΕΑΠ. Κωνσταντίνος Μαρκάζος και Ηλίας Γεωργιάδης ετοιμάζονται για εκτόξευση της αξίας των ακινήτων της εταιρείας σε πάνω από 300 εκατ. ευρώ εντός του έτους…

---

Το Σάββατο βγήκε σε πλειστηριασμό από τον γαλλικό οίκο FauveParis ένα σχέδιο με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Παρθένη. Το γυναικείο κεφάλι βρήκε αγοραστή στην αρχική τιμή εκτίμησης. Στα στοιχεία που έδωσαν οι Γάλλοι, αναφέρεται ως προηγούμενος κάτοχος του έργου ο ζωγράφος Χάρης Βογιατζής, που διετέλεσε μαθητής του Παρθένη ,προτού συνεχίσει σπουδές στο Παρίσι και παραμείνει στη Γαλλία ως τον θάνατό του. Σημειώνεται ακόμη  ότι το σχέδιο είναι δώρο του «μετρ» προς τον μαθητή του.

---

Δύσκολα πάντως ξεχνιέται το «πάθημα» του εφοπλιστή με τα δύο πλαστά του Παρθένη από μεγάλο οίκο του εξωτερικού. Η ιστορία μπορεί να πηγαίνει πίσω στο χρόνο, αλλά είναι ακόμη σε δικαστική εκκρεμότητα. Το πρωτόδικο δικαστήριο ακύρωσε την αγοροπωλησία ενός έργου και επιδίκασε αποζημίωση στον αγοραστή 975.000 ευρώ. Ωστόσο, στο Εφετείο υπήρξε ανατροπή, καθώς κρίθηκε ότι δεν υπάρχει ελληνική δικαιοδοσία για καμία από τις δύο αγορές των πινάκων και ότι η αγωγή του Έλληνα εφοπλιστή έπρεπε να είχε κατατεθεί στα βρετανικά δικαστήρια. Πηγή που βρίσκεται κοντά στην υπόθεση είπε ότι η δίκη στο Λονδίνο αναβλήθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία και πως αναμένεται να προσδιοριστεί το επόμενο διάστημα.

---

Παρ’ όλα αυτά ο Παρθένης παραμένει ο διακαής πόθος αρκετών φιλότεχνων billionaires. Αυτό έδειξε «Η αποθέωση του Αθανάσιου Διάκου» που αναδείχθηκε μέσα στο ’21, κορυφαίο έργο στις δημοπρασίες ελληνικού ενδιαφέροντας, αλλάζοντας χέρια για 644.313 ευρώ. Ο αγοραστής του έργου μέχρι στιγμής τηρεί σιγήν ιχθύος. Παρόμοια με τους περισσότερους μεγαλοσυλλέκτες στις τελευταίες πωλήσεις που παραμένουν κυριολεκτικά άφαντοι. Τα deals πραγματοποιούνται μέσω εταιρειών, λες και πρόκειται για δαιδαλώδεις αγοραπωλησίες…

---

Βαρύς θα είναι ο λογαριασμός ενεργειακού κόστους που θα αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη μέχρι το 2023 λόγω της εκτόξευσης των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, εκτιμά η BofA. Οι προμηθευτές θα συνεχίσουν να μετακυλίουν τα αυξημένα κόστη στους βιομηχανικούς καταναλωτές και τα νοικοκυριά τη φετινή χρονιά. Η ενεργειακή καταιγίδα, αποτέλεσμα εν μέρει της χαμηλότερης προσφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία, επιδεινώνει την κατάσταση στην Ευρώπη λόγω των ήδη χαμηλών αποθεμάτων.

Στην αγορά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο φυσικό αέριο για παράδοση το 2022 έχουν εκτοξευτεί 450% από τις αρχές της περυσινής χρονιάς και οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κατά 300%. Σύμφωνα με τους αναλυτές της BofA, το μέσο ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 20% με 30% πέρυσι και με βάση τις τιμές των futures θα ακριβύνει περισσότερο, κατά 20% με 40% το 2022, που μεταφράζεται σε πρόσθετο βάρος γύρω στα 700 ευρώ ανά νοικοκυριό σε σχέση με τα επίπεδα του 2020.

Τα μέτρα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για ανακούφιση αντισταθμίζουν μόνο το ένα τέταρτο της ανόδου των τιμών, εκτιμά η BofA.

---

Την ώρα που οι χρηματιστηριακές αγορές και οι οπαδοί των κρυπτονομισμάτων ασχολούνται με την επίδραση των ταραχών στο Καζακστάν στην τιμή του Bitcoin αλλά και την πρόθεση του νέου δημάρχου της Νέας Υόρκης να πληρωθεί τους τρεις πρώτους μισθούς του σε Bitcoin αντί για δολάρια, ένας νέος όρος κάνει την εμφάνισή του και κάτι μας λέει πως δεν θα είναι η τελευταία φορά που θα μας απασχολήσει: Το bividend, που είναι ένα παιχνίδι με τις λέξεις Bitcoin και dividend (μέρισμα στα αγγλικά), είναι ο νεωτερισμός που ανακοίνωσε η εταιρεία BTCS, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονται στο NASDAQ.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την εβδομάδα που μας πέρασε πως θα δίνει την δυνατότητα στους μετόχους της να εισπράττουν το μέρισμά τους με τη μορφή Bitcoin. Ο νεωτερισμός είναι πιθανώς σημαδιακός, η εταιρεία όμως δεν είναι και πολύ μεγάλη, καθώς η χρηματιστηριακή της αξία μόλις ξεπερνά τα 45 εκατομμύρια δολάρια, μετά και την άνοδο που ακολούθησε την ανακοίνωσή της. Η δε αξία των περιουσιακών της στοιχείων, τα οποία είναι ένα μείγμα μετρητών και «κρυπτο-αξιών» ήταν 37,8 εκατομμύρια δολάρια. Το ενδιαφέρον, ίσως και εντυπωσιακό, είναι το γεγονός πως η BTCS προετοιμαζόταν εδώ και σχεδόν επτά χρόνια για αυτό το μεγάλο βήμα.

---

Όπως μάθαμε από την επίσημη ανακοίνωσή της, είχε αγοράσει την ιστοσελίδα με το όνομα bividend.com τον  Φεβρουάριο του 2015 προκειμένου να μπορέσει κάποια στιγμή να υποστηρίξει την διανομή μερίσματος σε μορφή Bitcoin. Ομολογουμένως πολύ διορατική η διοίκηση της εταιρείας, αλλά αυτό δεν φαίνεται να έχει βοηθήσει και πολύ τους μετόχους της, αφού η τιμή της όταν αγοράστηκε το bividend.com ήταν (σύμφωνα τουλάχιστον με το γράφημα που βρίσκουμε στο yahoo finance) πάνω από τα 300 δολάρια. Αν πάντως δεν καταφέρουν τελικά να γράψουν κέρδη, τουλάχιστον θα έχουν γράψει ιστορία.

---

Πάντως ,η τιμή του Bitcoin υποχώρησε τη Δευτέρα στο χαμηλότερο σημείο από τον Σεπτέμβριο του 2021.Η τιμή του κρυπτονομίσματος υποχώρησε στα 39.650 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Σεπτεμβρίου. Οι επενδυτές του Coinbase έκτοτε έχουν ανατρέψει μέρος αυτής της πτώσης και το απόγευμα της Δευτέρας διαπραγματευόταν στα 41.000 δολάρια. Να θυμίσουμε ότι το Coinbase είναι το ανταλλακτήριο που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης οι θεσμικοί επενδυτές. Μένει να δούμε εάν νέες εταιρείες θα τοποθετηθούν καθώς το χαμηλό επίπεδο των 40.000 αποτέλεσε στο παρελθόν σημείο στόχευσης για θεσμικούς επενδυτές.  Σε τρέχουσες τιμές, το bitcoin υποχωρεί 40% κάτω από το υψηλό του χρόνου των 69.000 δολαρίων, που πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου.

Η κίνηση των τιμών της Δευτέρας φαίνεται να είναι μια συνέχεια της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας, με παράγοντες όπως η προθυμία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αντιδράσει γρηγορότερα στις συνέπειες του πληθωρισμού.

---

Η πολύμηνη συσσώρευση του ΧΑ με χαμηλούς τζίρους, εκτός από μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και κάποιο εκνευρισμό στους συμμετέχοντες (δεν ήταν λίγο να βλέπεις τα ξένα να ανεβαίνουν και το δικό μας να σέρνεται), είχε και μία ακόμη συνέπεια. Να χάσουν βαθμίδα λόγω συναλλακτικής δραστηριότητας 12 μετοχές, εκ των οποίων οι 9 πέρασαν στη χαμηλή βαθμίδα.

Η συγκεκριμένη βαθμίδα έχει ως βασική διαφορά την αλλαγή των άνω και κάτω ορίων στη διαπραγμάτευση. Δηλαδή από 30% μέγιστο ή ελάχιστο, πηγαίνουν στο 10%. Alpha Αστικά Ακίνητα, Attica Group, Βιοκαρπέτ, Βογιατζόγλου, Reds, Κεπενού, Καραμολέγκος, Κτήμα Λαζαρίδη και Mevaco βρίσκονται πλέον στη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και συνολικά η κατηγορία έχει 21 εταιρείες. Η μεσαία έχει 71 και η υψηλή 32.  

 ---

Δύο μετοχές ξεχώρισαν στη χθεσινή συνεδρίαση, επειδή στο κλείσιμο έκαναν υψηλό όγκο συναλλαγών. Η μετοχή των Ευρωσυμβούλων έκανε όγκο 412 χιλ. τεμάχια με πάνω από 350 χιλ. τεμάχια να γίνονται στις τελικές δημοπρασίες. Ο όγκος αυτός αντιστοιχεί στο 3,7% του συνόλου των μετοχών. Η αγορά περιμένει τις λεπτομέρειες για την αύξηση κεφαλαίου που έχει ανακοινώσει. Η δεύτερη μετοχή είναι της Μοτοδυναμικής η οποία είχε συνολικό όγκο 254 χιλ. τεμάχια. Από νωρίς υπήρχαν μεγάλες εντολές πώλησης στα 2 ευρώ και πάνω αλλά στις τελικές δημοπρασίες περίπου 200 χιλ. τεμάχια και μάλιστα έμειναν και περίπου 50 χιλ. τεμάχια ανεκτέλεστα στην πλευρά των πωλητών. Ο όγκος αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από 1% του συνόλου.