7ος χρόνος, ημέρα 2155η
Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021

Black Box: Το επόμενο success story της Ευρώπης

Κάποτε το να υποστηρίζει μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Ελλάδα, κυρίως σε θέματα οικονομικής πολιτικής, ήταν κάτι σαν ταμπού. Η στήλη θυμάται πολύ καλά τα πρωτοσέλιδα μεγάλων – σοβαρών και… λιγότερο σοβαρών – ευρωπαϊκών μέσων που αναφέρονταν στους «lazy Greeks» («τεμπέληδες Έλληνες»). Ήταν τα χρόνια που η Ελλάδα ήταν το «poster boy» της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, το κακό παιδί, το μαύρο πρόβατο και ό,τι άλλο σε αρνητικής χροιάς χαρακτηρισμό μπορεί κανείς να φανταστεί.

Γιατί σας τα λέμε όλα αυτά; Επειδή τελευταία στα ευρωπαϊκά φόρα και στις διάφορες συναντήσεις στο κέντρο αποφάσεων των Βρυξελλών (διαδικτυακές και μη), το να υποστηρίζει κανείς την Ελλάδα έχει γίνει κάτι σαν μόδα. Μία οι τεράστιες θυσίες που έκαναν οι Έλληνες στα χρόνια των μνημονίων, μία η εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή, μία η ανάκαμψη της οικονομίας και η προώθηση μεταρρυθμίσεων πριν την πανδημία, έχουν γείρει την πλάστιγγα υπέρ της Ελλάδας.

Και αν νομίζετε ότι επειδή η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια, δεν υπάρχουν πλέον θέματα που την αφορούν και… διχάζουν τους Ευρωπαίους, πλανάστε πλάνην οικτράν. Η συμμετοχή της στο QE της ΕΚΤ είναι ένα «καυτό» ζήτημα γιατί από τον Μάρτιο του 2022 που θα τελειώσει το πρόγραμμα η Ελλάδα μένει εκτός στήριξης. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι Ευρωπαίοι συμφωνούν να δοθεί ξανά waiver στη χώρα μας μέχρι να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό είναι μια εξαιρετικά καλή εξέλιξη για τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές. 

Ένα άλλο ζήτημα ήταν η έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης. Εκεί και αν κερδίσαμε πόντους. Αξιόπιστη πηγή αναφέρει ότι στις Βρυξέλλες σχεδόν δεν πίστευαν ότι η Ελλάδα κατάρτισε τόσο γρήγορα ένα τόσο συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο.

Επίσης, η Ευρώπη ψάχνει το επόμενο success story που θα «πουλήσει» μετά την πανδημία. Και επειδή η Ιταλία που θα ήταν η ιδανική περίπτωση έχει αδυναμίες που ενδέχεται να λυγίσουν ακόμη και τον Μάριο Ντράγκι, η μεγάλη επιστροφή της Ελλάδας αρέσει πολύ.

Κάπως έτσι και σιγά  - σιγά, το brand Ελλάδα γίνεται μόδα. Και κάτι ακόμη. Μπορεί εκδηλώσεις όπως του Dior στο Καλλιμάρμαρο να διαφημίζουν τη χώρα μας σε ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά όπως χαρακτηριστικά μου έλεγε αξιωματούχος των Βρυξελλών, «η διαφήμιση της Ελλάδας από το άψογα οργανωμένο και εκτελεσμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη».

---

Ακούγοντας κανείς τον επιχειρηματία Γιώργο Περιστέρη στη χθεσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μπορεί να αισθάνεται πιο σίγουρος ότι ένας μελλοντικός εθνικός πρωταθλητής γεννιέται.

Και σήμερα, φυσικά, ο όμιλος αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους της χώρας στην ενέργεια, τις κατασκευές και στις παραχωρήσεις. Έτσι, όμως, όπως προδιαγράφεται το μέλλον της εταιρείας, σε λίγα χρόνια θα μιλάμε για έναν όμιλο άλλου επιπέδου. Και μόνο το γεγονός ότι βρίσκονται στα σκαριά επενδύσεις ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ με ορίζοντα την προσεχή 5ετία στην πράσινη ενέργεια, τις υποδομές, τη διαχείριση απορριμμάτων, τις παραχώρήσεις, κ.α, μπορεί κανείς να καταλάβει ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν γυρίζει απλώς σελίδα αλλά γράφει νέο κεφάλαιο ικανό να πολλαπλασιάσει την αξία της στο μέλλον.

---

Στην ενέργεια που είναι και το ισχυρό χαρτί του ομίλου, στόχος είναι εντός της προσεχούς πενταετίας να έχει χτιστεί ένα τεράστιο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο, ισχύος 4,5 GW από παλαιάς και νέας γενιάς επενδύσεις. Στην καθαρή ενέργεια, οι δρομολογούμενες επενδύσεις μεταφράζονται σε 3 GW εγκατεστημένης ισχύος, ενώ την ίδια στιγμή η θυγατρική ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή «τρέχει» μια σειρά έργων ΑΠΕ νέας γενιάς, ισχύος 7 GW, έχοντας ήδη εξασφαλίσει άδειες για τα πρώτα 5 GW. Στη συμβατική ενέργεια η κοινή επένδυση με τη Motor Oil για νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 870 MW στην Κομοτηνή, είναι το πιο εμβληματικό έργο.

---

Στο θέμα του IRC, της επένδυσης για το καζίνο του Ελληνικού που έχει αναλάβει η κοινοπραξία Inspire Athens των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Mohegan, το μήνυμα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν ξεκάθαρο. Ο όμιλος όχι μόνο θα υποστηρίξει το εμβληματικό έργο προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ που ανέλαβε, αλλά προτίθεται να αυξήσει το ποσοστό του (35% σήμερα έναντι 65% της Mohegan) σημαντικά.

---

Πολύωρη - σχεδόν τρεις ώρες- η ανάλυση του περιεχομένου του ενημερωτικού Δελτίου της Ελλάκτωρ για την αύξηση κεφαλαίου στη χθεσινή συζήτηση Μπουλούτα με τη διοίκηση και στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.Για να δούμε αν και τι κενά πρέπει να καλυφθούν. 

---

Με αρκετές τροποποιήσεις το πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων Ηρακλής ΙΙ που κατατέθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες στη Βουλή. Το πρόγραμμα παρατείνεται για δεκαοκτώ μήνες. Στις τιτλοποιήσεις απαιτήσεων» περιλαμβάνεται και η μεταβίβαση απαιτήσεων από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Τροποποιούνται: ί) οι όροι που Πρέπει να περιέχονται στα συμβατικά έγγραφα, ειδικά ως προς αναβολή πληρωμών που αφορούν αμοιβή του διαχειριστή από ΤΓΙ σύμβαση διαχείρισης των απαιτήσεων τις απαιτήσεις των ομολογιούχων μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας για καταβολή τόκου και σι προϋποθέσεις αντικατάστασης του διαχειριστή τιτλοποιημένων απαιτήσεων. (άρθρα 21 και 26)

Μετατίθεται η προθεσμία υποβολής αιτήματος για παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου από Απρίλιο του 2021 για Οκτώβριο του 2022. Σε περίπτωση κατάπτωσης εγγύησης, το Ελληνικό Δημόσιο υποκαθίσταται σε όλα τα δικαιώματα των ομολογιούχων υψηλής εξοφλητκιής προτεραιότητας και έχει δικαίωμα να εισπράξει τα καταβληθέντα στους ομολογιούχους ποσά, μαζί τους νόμιμους τόκους και έξοδα είσπραξης από αποκτώντα εφαρμογή αρχικής [από 10.10.20 19 (2019) 73091 απόφασης, όπως Ισχύει σήμερα, αλλά και απόφασης παράτασης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αποσαφηνίζεται ότι η παρασχεθείσα εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου παύει να ισχύει όταν οι όροι και οι προϋποθέσεις τιτλοποίησης απαιτήσεων τροποποιηθουν κατά τρόπο που έρχεται αντίθεση τις διατάξεις του ν.4649/2019 ή με τις μνημονευόμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυξάνεται ο προβλεπόμενος Αναλογικός Συντελεστής Επιτοκιακών Περιθωρίων, που διαμορφώνει την Προμήθεια προ Προσαρμογής που εισπράττει ως αποζημίωση Ελληνικό Δημόσιο, τό 50% σε 56,9% για νέα 18μηνη διάρκεια του Προγράμματος, σύμφωνα απόφαση παράτασης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

---

O Ιούλιος ξεκίνησε με ένα ρεκόρ, όχι από εκείνα τα οποία έχουν επιθυμητή επίδραση στις μετοχές. Τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων χτύπησαν νέο ιστορικό υψηλό χθες ξεπερνώντας ακόμα και τα 58 ευρώ τον τόνο ως αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται στην Ευρώπη (και όχι μόνο) και της αύξησης της ζήτησης σε ορυκτά καύσιμα. Δεν είναι καλό νέο για τις ενεργοβόρες βιομηχανικές μονάδες και μεταφορικές εταιρείες αφού ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση τους σε ένα πιο πράσινο περιβάλλον λειτουργίας και ως εκ τούτου αν οι τιμές παραμείνουν ψηλά για σημαντικό χρονικό διάστημα οι επιβαρύνσεις θα είναι ανάλογες στο γ’ τρίμηνο. Προς το παρόν.

---

Δυνατό το α’ εξάμηνο της Κλουκίνας Λάππας η οποία έσπασε το ρόδι των ανακοινώσεων εξαμήνου κυριολεκτικά με το καλημέρα. Ο όμιλος εμφανίζει στην λιανική αύξηση πωλήσεων 15% σε σχέση με πέρυσι αλλά και 7% σε σχέση με το καλό εξάμηνο του 2019. Η συνεισφορά του ηλεκτρονικού καταστήματος βρίσκεται πίσω από την αύξηση των εσόδων καθώς πραγματοποιεί πλέον το 15% του συνόλου των λιανικών πωλήσεων. Αν τα αποτελέσματα της λιανικής θεωρούνται ικανοποιητικά η έκπληξη αναμένεται να έρθει από το υδροηλεκτρικό που έχει ο όμιλος στην Ήπειρο: Ήδη έχει ξεπεράσει σε απόδοση ολόκληρη την περυσινή επίδοση λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν το α’ εξάμηνο. Η τακτική γενική συνέλευση αναμένεται να συνεχιστεί στις 14 Ιουλίου με θέμα μεταξύ άλλων τη διανομή επιστροφής κεφαλαίου ύψους 2 λεπτών ανά μετοχή.

---

Μέρος της πίεσης που παρατηρήθηκε στην μετοχή της Alpha Bank χθες αποδίδεται στο κλείδωμα των γρήγορων κερδών από υφιστάμενους μετόχους που είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα προτεραιότητας στην αύξηση κεφαλαίου. Πούλησαν «τις μάνες» μεταξύ 1,05 – 1,10 και αγόρασαν τις νέες μετοχές στο 1 ευρώ. Μικρή η απόδοση, αλλά και οι καιροί που διανύουμε δε φημίζονται για την «άπλα» τους, ειδικά σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις.

---

Η Prodea ετοιμάζεται για την έκδοση εταιρικού ομολόγου 400 εκατ. ευρώ. Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να πάρει έγκριση το δελτίο της Ελλάκτωρ για την ΑΜΚ των 120 εκατ. ευρώ. ΔΕΗ και Motor Oil, όπως η στήλη σας έχει ήδη ενημερώσει, ετοιμάζονται για πράσινο ευρωομόλογο. Η άντληση κεφαλαίων από ελληνικές εταιρείες συνεχίζεται και το παρήγορο είναι ότι το ενδιαφέρον παραμένει σχετικά υψηλό.

---

Ζημιές 216.875 ευρώ εμφάνισε η Cairo Mezz για την περίοδο 15 Ιανουαρίου με 31 Δεκεμβρίου 2020. Αυτό «μεταφράζεται» σε 0,13 σεντ ανά μετοχή ( 0,0013 ευρώ), ωστόσο η εταιρεία έχει λάβει υπόψη της τον μεσοσταθμικό αριθμό των 167.243.382 μετοχών που είχαν εκδοθεί εκείνη την περίοδο και όχι το σύνολο των 309.096.827 μετοχών.

Χθες έγινε γνωστό ότι η Fairfax Financial Holdings Limited αύξησε τη συμμετοχή της στην εταιρεία Cairo Mezz Plc υπερβαίνοντας το 33,33% των δικαιωμάτων ψήφου και ελέγχει πλέον 103.475.770 μετοχές της Cairo Mezz που αντιστοιχούν σε ποσοστό 33,48% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου.

---

Κλειστή η Wall Street την Δευτέρα λόγω της επετείου της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, αργία ανάλογη με τον ελληνικό δεκαπενταύγουστο. Λογικά από σήμερα θα πρέπει να περιμένουμε μια ήσυχη συνεδρίαση. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι από την Δευτέρα οι δεσμεύσεις χρημάτων για τα αδιάθετα της Alpha Bank θα αρθούν δίνοντας λίγο περισσότερο νεύρο στην Αγορά.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.