Black Box: «Τελειώνει» το deal της Vivartia

Θέμα χρόνου να μάθουμε επίσημα τα καλά νέα από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων της MIG με την CVC Capital Partners σχετικά με το ενδιαφέρον του fund για την Vivartia. Οι πληροφορίες μας λένε ότι οι Αμερικάνοι της CVC έχουν ήδη ενημερώσει τη διοίκηση της MΙG για την δεσμευτική προσφορά εξαγοράς του 100% της Vivartia έναντι τιμήματος που θα φτάνει τα 175 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία αναμένεται να επιταχυνθεί τις επόμενες ημέρες με στόχο την εξέταση των όρων της πρότασης από το διοικητικό συμβούλιο της MIG και την ολοκλήρωση της συναλλαγής το αμέσως προσεχές διάστημα.

-----

Είναι γεγονός ότι αν τα φορτηγά με τα υλικά και τα μπάζα από το έργο επέκτασης του προβλήτα της κρουαζιέρας περάσουν μέσα από τα στενά του Πειραιά, τότε η πόλη θα υποφέρει. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί ένας χριστιανός, μουσουλμάνος ή ινδουϊστής για να πάρει το μέρος των Κινέζων. Όλοι οι βουλευτές, όλα τα κόμματα στον Πειραιά είναι απέναντί τους. Για να πούμε την αλήθεια, δεν πρόκειται δα και να χρεοκοπήσουν αν πάνε δια θαλάσσης και όχι δια της ξηράς. Αλλά εκεί ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα, οι Κινέζοι τα προσέχουν αυτά. Όταν πρόκειται, δηλαδή, να πληρώσουν…

----

Ακούω πολλά δισεκατομμύρια να είναι έτοιμα να πέσουν για τον Σκαραμαγκά και κουμπώνομαι. Μου συμβαίνει κάθε φορά που ακούω για δισεκατομμύρια.

----

Δεν τα πάει καλά το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου. Άσκοπες διαρροές, έλλειψη στρατηγικής σκέψης, κακή χρήση της εξουσίας. Ο ένας πιστεύει ότι επειδή έχει υπάρξει υπηρέτης σε πολλούς ακόμη αφεντάδες είναι κάτι σαν την μαύρη οχιά στην πασίγνωστη αγγλική τηλεοπτική σειρά. Ο άλλος ένας απλός δημοσιογράφος μέχρι χτες, νομίζει ότι είναι ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού και στέλνει τελεσίγραφα εξ ονόματός του! Ίσως δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι η δόξα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εφήμερη. Για τον υπουργό να μην τα συζητάμε. Ουδεμία σχέση με το αντικείμενο. Θα χαθεί περισσότερο η μπάλα. Θέμα χρόνου είναι. Και ποιότητας.

----

Σε ναυτιλία και κόκκινα δάνεια μπαίνει η Τεχνική Ολυμπιακή. Εν τω μεταξύ  σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες το 2021 αναμένεται τελικά να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του Πόρτο Καρράς από την Τεχνική Ολυμπιακή και να πέσουν οι επιταγές του Ιβάν. Οι πληροφορίες μας λένε πως η Τεχνική Ολυμπιακή έχει συστήσει δύο θυγατρικές στην Κύπρο. Η μια δραστηριοποιείται στη ναυτιλία και η άλλη στα… κόκκινα δάνεια! Πάντοτε οι Στέγγοι είχαν φήμη αεικίνητων επιχειρηματιών. Ο Λούκι Λουκ πυροβολούσε πιο γρήγορα από την σκιά του. Οι Στέγγοι επενδύουν πριν εισπράξουν τα μελλοντικά τους κέρδη!

 ---

Δεν θέλω να πιστέψω ότι η MLS φλερτάρει (sic) με την ιδέα να μην πληρώσει ούτε τη δόση για το ομόλογο που λήγει στις 30 Νοεμβρίου αξίας 83 χιλ. ευρώ. Αν αυτό συμβεί οι ομολογιούχοι θα προχωρήσουν σε αγωγές. Η πιθανή μη πληρωμή του ομολόγου θα είναι η τρίτη αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας, η οποία έχει στεγνώσει από ρευστότητα. Αν έχω μία απορία είναι για ποιόν λόγο δεν έχουν συνδράμει οι παλαιοί φίλοι του επιχειρηματία από την εποχή των πολλών Κ. Αν η συζήτηση πάει στις πραγματικές δυνατότητες των συνοδοιπόρων στον κόσμο των επενδύσεων, μιλάμε για ψίχουλα.

----

Η Trastor προχωρά σε έκδοση ομολογιακού δανείου 84,3 εκατ. ευρώ με διαχειριστή την Τράπεζα Πειραιώς. Επισήμως η εταιρεία λέγεται πως προέβη σε αυτή την κίνηση εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων. Ωστόσο η αγορά λέει πως το ομόλογο εκδίδεται τώρα για να ικανοποιηθεί ο τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας και να ενισχυθεί η ρευστότητά της λόγω Covid-19. Μάλλον και τα δύο συμβαίνουν.

----

Θέλετε να δείτε τι σημαίνει στην πράξη η ρήση μεγάλα καράβια μεγάλες, φουρτούνες; Ιδού: Η Κίνα χαρακτήρισε τον εισαγόμενο από την Αυστραλία άνθρακα ως κακής ποιότητας με αποτέλεσμα 66 μεγάλα φορτηγά πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου, πολλά εκ των οποίων ελληνικά, και περισσότεροι από 1.000 ναυτικοί να μείνουν στα… αζήτητα. Αυστραλιανός άνθρακας αξίας άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων βρίσκεται έτσι σε πλοία αγκυροβολημένα έξω από κινεζικά λιμάνια, ειδικά στο Jingtang και στο Caofeidian. Η Καμπέρα και το Πεκίνο είδαν τις σχέσεις τους φέτος να δοκιμάζονται με την Αυστραλία να ηγείται των εκκλήσεων και των ενεργειών για τη διερεύνηση της ευθύνη προέλευσης του κορονοϊού. Η Κίνα επέβαλε απαγορεύσεις σε πολλά αυστραλιανά προϊόντα σε προφανή αντίποινα. Καταλάβατε τώρα γιατί λένε «μεγάλα καράβια – μεγάλες φουρτούνες»; Άντε τώρα να έχεις τα καράβια σου παγιδευμένα σε ένα κινέζικο λιμάνι και να σκέφτεσαι τι να κάνεις το αυστραλέζικο κάρβουνο!

----

Ένα πολύ γεμάτο ημερολόγιο έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα κρατώντας ζεστή την Αγορά. Σήμερα το πρωί η Τέρνα Ενεργειακή ανακοινώνει γ’ τρίμηνο ενώ το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η σχετική τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Στο τρίμηνο αναμένεται να δούμε την αύξηση κεφαλαίου των 68 εκατ. ευρώ, το έσοδο της πώλησης του αιολικού πάρκου Mountain Air Wind στις ΗΠΑ με παράλληλη μείωση των 215 εκατ. δολαρίων των δανειακών υποχρεώσεων. Η μετοχή διαπραγματεύεται σε ιστορικά υψηλά, έχει ανακοινώσει διανομή μερίσματος 17 λεπτών και οι μέτοχοι της χαμογελάνε λίγο περισσότερο από τους υπόλοιπους αφού από την αρχή έτους έχει γράψει απόδοση κοντά στο 70%.

----

Το απόγευμα είναι η σειρά της Ελλάκτωρ να ανακοινώσει αποτελέσματα τα οποία πιθανόν να περάσουν σε δεύτερη μοίρα λόγω της φημολογούμενης κινητικότητας που υπάρχει σε επίπεδο μετοχικών ανακατατάξεων. Οι δύο τηλεδιασκέψεις που θα ακολουθήσουν στις 6 και 7 το απόγευμα για μετόχους και ομολογιούχους αναμένονται με ενδιαφέρον.

----

Η Δευτέρα είναι η τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου και του εννεαμήνου. Ένα πιθανό window dressing να το περιμένουμε, προς το τέλος της συνεδρίασης οι συναλλαγές αναμένονται ζωηρότερες λόγω της προγραμματισμένης εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI. Η κυριότερη αλλαγή είναι η διαγραφή της Motor oil από τον βασικό δείκτη η οποία εκτιμάται ότι θα προκαλέσει εκροές 3 εκατ. μετοχών. Μετά την λήξη της συνεδρίασης τα ΕΧΑΕ και η Εθνική Τράπεζα θα ανακοινώσουν αποτελέσματα γ’ τριμήνου. Εκτός από τις τάσεις στα βασικά οργανικά μεγέθη το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και την τιτλοποίηση Frontier των 6,3 δις ευρώ με την οποία θα μειωθούν τα 2/3 των κόκκινων δανείων. Το απόγευμα της Δευτέρας είναι προγραμματισμένο Eurogroup με ελληνικό ενδιαφέρον καθώς αναμένεται να αποδεσμευτούν περί τα 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών.

----

Την Τρίτη είναι η σειρά της ΔΕΗ να ανακοινώσει αποτελέσματα. Την Τετάρτη το απόγευμα είναι προγραμματισμένη επενδυτική ημερίδα με θέμα την παρουσίαση του επικαιροποιημένου επιχειρηματικού πλάνου της εταιρείας στο οποίο θα συμμετέχει το σύνολο των βασικών διοικητικών στελεχών του ομίλου. Την ίδια ημέρα ανακοινώνει αποτελέσματα ο ΑΔΜΗΕ.

----

Χωρίς το έκτακτο μέρισμα των 38 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται η μετοχή της Jumbo την ερχόμενη Παρασκευή. Στις 12:00 είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση του ΑΕΠ του γ’ τριμήνου από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.