Black Box: Στον σκουπιδοντενεκέ τα σενάρια για αλλαγές στις τράπεζες

- Δεδομένης της κατάστασης που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ρευστότητα και ιδιαίτερα χαμηλή ορατότητα, όλα τα σενάρια περί αλλαγής προσώπων στο τραπεζικό σύστημα έχουν καταλήξει στον σκουπιδοτενεκέ. Η στήλη με θλίψη -γιατί είναι λάτρης του παρασκηνίου- σας ενημερώνει ότι δεν πρέπει να περιμένουμε αλλαγές στην τραπεζική σκακιέρα. Πάμε ως έχουμε μέχρι τις αρχές του 2021, μετράμε τις ζημιές του κορονοϊού και βλέπουμε.

- Σε μαρτύριο ρευστότητας εξελίσσεται -για ορισμένες τουλάχιστον- εταιρίες η δανειοδότηση με το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ με επιδότηση επιτοκίου. Οι τράπεζες έχουν ελέγξει τους φακέλους, οι εταιρίες έχουν υπογράψει συμβάσεις και ενόψει της δανειοδότησης δεσμεύτηκαν καταθέσεις που είχαν οι επιχειρήσεις.

- Τα χρήματα παραμένουν δεσμευμένα αλλά τα δάνεια δεν εκταμιεύονται, καθώς οι τράπεζες ενημερώνονται  ότι χρειάζονται να ζητήσουν από τους πελάτες (για τις ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις) και άλλα δικαιολογητικά. Αρχικά προστέθηκε και ζητήθηκε η βεβαίωση από το ΓΕΜΗ ή το Πρωτοδικείο μη πτώχευσης. Τώρα ζητούν από τους δανειολήπτες να προσκομίσουν και υπεύθυνες  δηλώσεις ότι δεν συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που ορίζουν τις  προβληματικές εταιρίες.

- Τα συμπληρωματικά έγγραφα στέλνονται στις τράπεζες από τα λογιστήρια, αλλά οι δεσμεύσεις παραμένουν και ο εκταμιεύσεις των δανείων αργούν. Στις  δυο περιπτώσεις ΑΕ που έχει υπόψη της η στήλη, παραμένουν δεσμευμένες εδώ και ένα μήνα καταθέσεις ύψους 50.000 και 170.000 ευρώ. Καλά ξεμπερδέματα. 

- Παρά τη δύσκολη συγκυρία και τις μεγάλες αβεβαιότητες που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατάφερε να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών με την επιτυχημένη έκδοση του 7ετούς ομολόγου. Το σημαντικό με τη συγκεκριμένη έκδοση δεν είναι το χαμηλό κόστους δανεισμού που διαμορφώνει η  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά το γεγονός ότι είναι από τους λίγους ομίλους όπου οι επενδυτές γνωρίζουν ότι τα κεφάλαια   θα αξιοποιηθούν  για συγκεκριμένα projects (νέο διεθνές αεροδρόμιο Ηρακλείου, ΣΔΙΤ, καζίνο Ελληνικού κα)  όπως και τις πηγές εσόδων από τις οποίες θα αποπληρωθούν.  

- Σήμερα οι επικεφαλής των τραπεζών έχουν τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς. Τα καυτά θέματα είναι τρία και συγκεκριμένα: πτωχευτικό, μορατόρια, ΝΡΕ. Η συνάντηση  σε κάποιο βαθμό έστω, βάζει θέματα στην ατζέντα των επαφών  που ξεκινούν από τη Δευτέρα μεταξύ Κυβερνητικών στελεχών και θεσμών.

- Όχι ότι δεν ήταν λίγο πολύ μια αναμενόμενη εξέλιξη, αλλά χθες ήταν μια δύσκολη ημέρα για τη μετοχή της Intralot ειδικά -και για τον άλλοτε κραταιό όμιλο Κόκκαλη γενικότερα- λόγω της υπαγωγής της μετοχής στην κατηγορία της επιτήρησης. Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά και η μετοχή να συνεχίσει να διαπραγματεύεται σαν να μην τρέχει τίποτε, όταν η αρνητική καθαρή θέση της Intralot στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2020 αυξήθηκε στα 119,6 εκατ.  και ταυτόχρονα  είμαστε εν αναμονή των προτάσεων προς τους ομολογιούχους, δηλαδή του κουρέματος. Για την ιστορία, η κεφαλαιοποίηση της  Intralot χθες υποχώρησε στα 17 εκατ. ευρώ, ενώ στον γενικό δείκτη την αντικατέστησε η Κλουκίνας-Λάππας. Όπως έγραψε και ο Βάρναλης «Αχ που ΄σαι νιότη που δείχνες πως θα γινόμουν άλλος».