Black Box: Αυξήσεις Κεφαλαίου -Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία στη νέα εποχή του Χρηματιστηρίου

Με εξαίρεση την σκοτεινή περίοδο των αναγκαστικών ανακεφαλαιοποιήσεων στις τράπεζες, ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια δεν είχαμε στο χρηματιστήριο τόσες πολλές και τόσο σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου από τις εισηγμένες.

Το γεγονός ότι μέσα στο 2021 ξεπερνάμε τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε αυξήσεις κεφαλαίου, ενδεχομένως εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την υπο-απόδοση της ελληνικής αγοράς τους τελευταίους μήνες, λόγω της διαρκούς άντλησης ρευστότητας. Ωστόσο μας επιτρέπει να ανοίξουμε ένα παράθυρο στο μέλλον και να δούμε πως το εγχώριο επιχειρηματικό σκηνικό προετοιμάζεται για κάτι μεγάλο που έρχεται.

Η ανάπτυξη της οικονομίας δεν θα πυροδοτηθεί αυτόματα. Οι επιχειρήσεις που θα πρωταγωνιστήσουν την επόμενη ημέρα στην επενδυτική έκρηξη της οικονομίας έχουν κάθε λόγο αυτή την περίοδο της διεθνούς υπερπροσφοράς ρευστότητας να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους, να ενισχύσουν τα ίδια κεφάλαιά τους, και να ανοίξουν το μετοχολόγιό τους σε ισχυρά funds τα οποία είναι πρόθυμα να επενδύσουν μέσω συγκεκριμένων εισηγμένων στην 5ετία ισχυρής ανάπτυξης που έχει ξεκινήσει για την Ελλάδα.

Αυτή, είναι άλλωστε, και η πεμπτουσία του Χρηματιστηρίου το οποίο για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες διεκδικεί εκ νέου τον αναπτυξιακό του ρόλο καθώς γίνεται ξανά χώρος άντλησης κεφαλαίων και ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

Μπορεί όλη αυτή η διαδικασία να μας κρατήσει πίσω χρηματιστηριακά, σε ό,τι αφορά την άνοδο των δεικτών και των τιμών των μετοχών; Προσωρινά ίσως ναι. Αλλά προσωρινά.

Κοιτώντας μπροστά μόνο θετικές παρενέργειες μπορούμε να διακρίνουμε από την εισροή νέων κεφαλαίων στις τράπεζες και τις μεγάλες ή μικρότερες εισηγμένες επιχειρήσεις που βγήκαν ή θα βγουν στην αγορά προς άντληση κεφαλαίων.

Διότι ανάπτυξη με δανεικά (ομολογα, τραπεζικός δανεισμός κλπ) όπως συνέβαινε σχεδόν αποκλειστικά μέχρι σήμερα λόγω της πτώσης των επιτοκίων δεν μπορεί να είναι υγιής. Αφενός διότι αργά ή γρήγορα θα μπούμε σε περίοδο αύξησης του κόστους χρήματος, αφετέρου διότι είναι διαφορετικό πράγμα ο δανεισμός και διαφορετικό η απευθείας ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων μιας επιχείρησης.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου, δηλαδή η άντληση χρημάτων απευθείας από τους μικροεπενδυτές, τα funds, τα ασφαλιστικά ταμεία κλπ, με αντάλλαγμα μετοχές, είναι ο πλέον δόκιμος τρόπος ώστε ο επιπρόσθετος πλούτος των επιχειρήσεων και της οικονομίας να διαχυθεί τα επόμενα χρόνια σε μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων. Αν σκεφτεί κανείς πως βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου μακροχρόνιου αναπτυξιακού κύκλου, μπορεί να καταλάβει πως ανοίγεται η πρώτη μεγάλη ευκαιρία συμμετοχής ενός μεγαλύτερου αριθμού επενδυτών στην αναμενόμενη χρηματιστηριακή άνοδο.

Τώρα αν οι ΑΜΚ των μεγάλων επιχειρήσεων γίνονται με τον «σωστό» ή τον «λάθος» τρόπο (π.χ αποκλεισμός δικαιώματος συμμετοχής παλαιών μετόχων), αυτό είναι μια συζήτηση που χωρά πολύ ανάλυση.

H μάλλον προνομιακή μεταχείριση των διεθνών κεφαλαίων εξυπηρετεί τη λογική ότι εκεί είναι τα λεφτά, οι εκδόσεις υπερ-καλύπτονται με πολύ μεγαλύτερη ευκολία και σε πιο «δίκαιες» τιμές και παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα σε μεγάλα διεθνή χαρτοφυλάκια να αποκτήσουν σημαντικές επενδυτικές θέσεις στις ελληνικές εταιρείες χωρίς τον κίνδυνο να υπερθερμάνουν βραχυπρόθεσμα τις αποτιμήσεις μπαίνοντας αγεληδόν σε μια τόσο ρηχή αγορά.

Η πίεση, δε, που δημιουργείται βραχυπρόθεσμα στις τιμές συνολικά στην ελληνική αγορά λόγω του σημαντικού ύψους των αυξήσεων κεφαλαίου, δημιουργεί μια επιπλέον ευκαιρία εισόδου τόσο στα ξένα όσο και στα εγχώρια κεφάλαια να ενισχύσουν ή να χτίσουν θέσεις σε δελεαστικές τιμές και σε άλλες εταιρείες με σημαντικές προοπτικές.

Όπως και να έχει, από τον νέο αυτόν κύκλο άντλησης κεφαλαίων στο ελληνικό χρηματιστήριο, που δεν θα αργήσει να διευρυνθεί σε μεγαλύτερο αριθμό εισηγμένων, οφείλουμε να κρατήσουμε το συμπέρασμα ότι γίνεται στο όνομα της ανάπτυξης των εταιρειών και των μελλοντικών συμφερόντων των μετόχων τους.

---

Για όσους δεν μελέτησαν την παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ και τις προοπτικές που ανοίγονται για την εταιρεία, να εξηγήσουμε ότι τα 1,7 δισ. ευρώ EBITDA τα οποία προσδοκά η διοίκηση Στάσση για το 2026, συνεπάγονται μια χρηματιστηριακή αποτίμηση της τάξης των 8,5-9 δισ. ευρώ για την Επιχείρηση! Αυτό φυσικά υπό την προϋπόθεση πως το επενδυτικό πλάνο θα αποδώσει τα μέγιστα και η εταιρεία θα διπλασιάσει τα λειτουργικά κέρδη της την προσεχή πενταετία.

---

Η συζήτηση περί ενδεχόμενης διαρροής και εκμετάλλευσης εσωτερικών πληροφοριών για την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ έχει αρχίσει να σηκώνει αρκετή σκόνη λόγω της μεγάλης πτώσης (περίπου 20%) που προηγήθηκε των επίσημων ανακοινώσεων. Εξ ου και η ενεργοποίηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που καλείται να ελέγξει τις συναλλαγές αλλά και τις διαδρομές του χρήματος στη μετοχή της ΔΕΗ κατά τις δέκα προηγούμενες συνεδριάσεις, όταν η μετοχή υποχωρούσε καθημερινά με υψηλούς όγκους συναλλαγών. Η ίδια η ΔΕΗ έκανε γνωστό ότι πριν τις ανακοινώσεις είχε ενημερώσει σχετικά επενδυτές «μέσω μιας συνήθους εμπιστευτικής διαδικασίας βολιδοσκόπησης της αγοράς/wall crossing», όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις για να ζυγιστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον. Η πληροφόρηση αυτή είναι εμπιστευτική και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η ΔΕΗ διέρρευσε τις ευαίσθητες πληροφορίες χωρίς να λάβει τις δέουσες διασφαλίσεις. Είναι συνεπώς στο χέρι της Επιτροπής να ελέγξει αν υπήρξε εκμετάλλευση της εμπιστευτικής πληροφόρησης από επενδυτές στους οποίους απευθύνθηκε η εταιρεία και με ποιο τρόπο.

---

Είναι δεδομένο πια πως δεν τίθεται θέμα εισόδου στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ με την πώληση του 17% που είχε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ. Η εν λόγω συμφωνία με τους δανειστές έχει πάψει να υφίσταται. Τα ποσοστά του υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ που σήμερα δίνουν πλειοψηφία 51% στο Δημόσιο θα υποχωρήσουν σημαντικά στο 34% λόγω της μη συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου, οπότε είναι άτοπο να μιλάμε για πώληση μεριδίου εφόσον το Δημόσιο θα διατηρήσει την καταστατική μειοψηφία και το management.

---

-Μεγάλη εταιρεία του FTSE Large Cap για την οποία γράφτηκαν ανακριβείς πληροφορίες περί επικείμενης αύξησης κεφαλαίου, έχει ήδη δώσει εντολή προετοιμασίας νέας εξόδου στις αγορές με σκοπό την άντληση περίπου 500 εκατ. ευρώ μέσω ομολόγου, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το γιγαντιαίο επενδυτικό της πρόγραμμα. ΑΜΚ και ομόλογο δεν συνδυάζονται σε αυτή τη φάση, εξ ου και οι διαψεύσεις.

---

Εβδομάδα εξελίξεων για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τη μεγάλη δουλειά με το Καζίνο του Ελληνικού. Όχι μην περιμένετε άμεσα να ανακοινωθούν αντικαταστάσεις και νέες συνεργασίες. Προηγούνται οι αποφάσεις ανάληψης όλου του project από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και έπονται τα υπόλοιπα στο χρόνο τους. Ο όμιλος δημοσιεύει αυτή την εβδομάδα και τα αποτελέσματά του.

---
-Δυναμική είσοδο κάνει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη διαχείριση απορριμμάτων. Άμεσα θα ξεκινήσουν οι κατασκευές δύο ακόμη εργοστασίων (ΜΕΑ) στη Μεσσηνία και στη Λακωνία.  Υπό κατασκευή βρίσκεται η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αρκαδίας και ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Άργους. Παράλληλα τρέχει το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα, το project ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου, το οποίο όπως πληροφορούμαστε στόχος της εταιρείας είναι να είναι έτοιμο έως την άνοιξη του 2023. Πρόκειται για μία mega επένδυση 152 εκατ. ευρώ, η οποία θα δημιουργήσει πολλές άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.  Στα παραπάνω ήρθε και έδεσε η συμφωνία με την ΤΙΤΑΝ, με την κοινοπραξία να συμμετέχει στους διαγωνσιμούς ΣΔΙΤ Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία.

---

Εκτίναξη κερδών και κύκλου εργασιών κατέγραψε η ΕΛΑΣΤΡΟΝ το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ειδικότερα ο τζίρος σκαρφάλωσε 66% υψηλότερα στα 78,3 εκατ.ευρώ, ενώ τα κέρδη έφτασαν τα 12,4 εκατ.ευρώ. Τι οδήγησε τα αποτελέσματα σε τόσο θετικό έδαφος μετά από ένα δύσκολο 2020; Ο βασικότερος λόγος είναι η αυξημένη ζήτηση για τα χαλυβουργικά είδη,  τα οποία χρησιμοποιούνται και σε ΑΠΕ. Επίσης οι εξαγωγές αυξήθηκαν 30%, ενώ και οι μεταλλικές κατασκευές συνέβαλαν στην ανάπτυξη της εταιρείας. Η κερδοφορία διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και το γ’τρίμηνο, ενώ για το σύνολο του έτους οι εκτιμήσεις της διοίκησης της εισηγμένης είναι θετικές.

---

Για τους λόγους που η Viohalco θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια το Liberal Markets είχε ρεπορτάζ. Ένας κλάδος που αναπτύσσεται όμως σημαντικά είναι αυτός των ακινήτων. H Νoval Property βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και θα συνεχίσει να επιδιώκει την εξαγορά νέων ακινήτων, ενώ επίσης θα συνεχίσει να αναπτύσσει το χαρτοφυλάκιο ιδίων ακινήτων της. Παρά την πανδημική κρίση συνέχισε το επενδυτικό της πρόγραμμα, καθώς ολοκληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό η επέκταση του εμπορικού κέντρου River West, ενώ ανακηρύχθηκε πλειοδότης (για την εξαγορά ενός από τα πιο προνομιακά οικόπεδα στην Αθήνα, όπου θα αναπτυχθεί ένα μεγάλης κλίμακας, φιλικό προς το περιβάλλον, συγκρότημα γραφείων. Στα του πρώτου εξαμήνου, η εταιρεία κατέγραψε αύξηση 29% σε ετήσια βάση όσον αφορά στην εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της από 301,3 εκατ. ευρώ το εξάμηνο του 0220,  σε 389,7 εκατ. ευρώ  σήμερα.

---

Η Next E.Go ξεκινά την επέκτασή της στην ελληνική αγορά. Λανσάρει την 1η Οκτωβρίου το ηλεκτρικό της αυτοκίνητο. Η στήλη μαθαίνει πως έως τέλος του έτους θα υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με το που θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο. Στα κεντρικά στη Γερμανία, στην αρχή έπεσε η ιδέα να κατασκευαστεί κοντά σε λιμάνια, γιατί είναι εύκολο το εμπόριο και είναι εύκολα προσβάσιμο το εργοστάσιο. Δηλαδή, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Αλεξανδρούπολη. Μετά έπεσε στο τραπέζι η Καβάλα και η Πτολεμαϊδα.  Αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, με την εταιρεία να συντονίζει τις κινήσεις της, σε συννενόηση με το επιμελητήριο..

---

Ο ιός της Κίνας έχει χτυπήσει τους παιχνιδάδες. Μετά τον Απόστολο Βακάκη που διαμαρτύρεται διαρκώς για τα μεταφορικά κόστη και τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, έρχεται η AS Company να επιβεβαιώσει την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Στο εξάμηνο η εισηγμένη κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο των κερδών της πάνω από 175%, ωστόσο όπως σημειώνει στις οικονομικές καταστάσεις υπάρχουν κίνδυνοι που απορρέουν από την εξάρτηση των προμηθειών παιχνιδιών από την Κίνα και τις αυξήσεις στις τιμές και τα μεταφορικά κόστη. Σε άλλα νέα η διοίκηση της εταιρείας έχει να αντιμετωπίσει δικαστικές εξελίξεις. Παρακολουθεί την πτωχευτική διαδικασία της ΚΟΥΚΟΥ ΑΕ που της οφείλει 1,3 εκατ.ευρώ, παράλληλα κυνηγά οφειλές από τρίτους και υπάρχει και η εκκρεμοδικία στη Σουηδία κατά της εταιρείας. Οι Σουηδοί ζητούν να απαγορευθεί συγκεκριμένο προϊόν που εμπορεύεται η AS στην αγορά.

---

Εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ η βεβαίωση παραγωγού για τη λειτουργία θερμοκηπίων της Bellamia Farms. Αυτά θα λειτουργούν με τεχνολογία Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητα (ΣΗΘΥΑ), στη θέση Μαυρομάντηλα Λαμίας, σε ακίνητο της ΕΤΑΔ. Πρόκειται για την πρώτη επένδυση του αμερικάνικου fund, το οποίο η στήλη μαθαίνει πως «ψάχνεται» για εξαγορές...

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.