Black Box 5/6/2019

Black Box 5/6/2019

- Ενώ οι προσδοκίες είναι ότι η ανάπτυξη φέτος θα διαμορφωθεί στο 2,3%, τα προσωρινά στοιχεία πρώτου τριμήνου της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ρυθμό ανάπτυξης 1,3%. Επιπλέον σήμερα περιμένουμε από την Κομισιόν να δημοσιοποιηθεί η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία θα επισημάνει ότι φέτος λόγω των προεκλογικών παροχών είμαστε σημαντικά εκτός στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Όλες οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μια αυστηρή έκθεση.

- Με όλα αυτά κι εφόσον έχει προηγηθεί συνεχής άνοδος επί μια εβδομάδα του τραπεζικού δείκτη με αποτέλεσμα κέρδη πάνω από 30%, μια διόρθωση είναι καλοδεχούμενη και κυρίως αναγκαία. Η μετοχή της Πειραιώς μόνον κατά την προηγούμενη εβδομάδα ενισχύθηκε 60%, οπότε η χθεσινή πτώση κατά 11,19% είναι εύλογη και αναμενόμενη για να απορροφηθούν τα νέα επίπεδα. Αυτά όσον αφορά τη χρηματιστηριακή αγορά η οποία δεν εμπνέει ανησυχία.

- Όμως ένας επιπλέον λόγος για τη διόρθωση του ΧΑ όσον αφορά τις τραπεζικές μετοχές -εκτός από τις δημοσιονομικού χαρακτήρα παρατηρήσεις στην έκθεση της Κομισιόν- είναι το τμήμα της έκθεσης που αφορά τις τράπεζες. Διότι η έκθεση που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα θέτει ζήτημα των δανείων με εγγύηση του Δημοσίου που έχουν οι ελληνικές τράπεζες.

- Όπως τονίζεται στην έκθεση δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου κοκκινίζουν χωρίς οι τράπεζες να τα εκκαθαρίζουν με τους ρυθμούς που θα έπρεπε. Και πώς να το κάνουν άλλωστε, αφού πρέπει να στραφούν είτε κατά  αγροτών, σεισμοπαθών και γενικότερα ευπαθών ομάδων, είτε εναντίον ΔΕΚΟ και του ίδιου του Δημοσίου. Οι δανειστές επισημαίνουν στην έκθεση ότι από τα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου που καταπίπτουν, εκκαθαρίζεται εγκαίρως μόνον ένα ποσοστό της τάξης του 10%, με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται συνολικά οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στη μείωση των κόκκινων δανείων και να τίθεται σε αμφιβολία η αποτελεσματικότητα των ενεργειών και πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν.

- Συμβαίνουν  στο ελληνικό χρηματιστήριο: Μεγαλομέτοχος εισηγμένης εξοστρακίστηκε από το Δ.Σ. επειδή διαφωνούσε με αμοιβές που εγκρίνονταν.

- Σήμερα ανακοινώνει ο ΟΠΑΠ τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2019, ενώ επίσης σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι γενικές συνελεύσεις Μοtor Oil και ΤERNAΕnergy.

- Απλώς ζήτημα χρόνου είναι να ολοκληρωθεί με επιτυχία το deal εξαγοράς του ομίλου ΙΑΣΩ από το Οaktree. Μόλις αλλάξει χέρια ο όμιλος είναι ανοικτό το ενδεχόμενο –με αρκετές όπως φαίνεται πιθανότητες- να βγει στην αγορά προς πώληση η μονάδα αποκατάστασης Φιλοκτήτης.