Black Box 20/01/2020

- Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην Fitch και τον χρησμό που θα δώσει για την ελληνική οικονομία, αργά το απόγευμα της Παρασκευής. Με τους οίκους αξιολόγησης ποτέ δεν ξέρεις, αλλά τα στοιχήματα κλίνουν υπέρ του σεναρίου βελτίωσης της αξιολόγησης. Αυτό τουλάχιστον βλέπει η Societe Generale σε πρόσφατο report της, όπου έκανε λόγο για αναβάθμιση της αξιολόγησης ή τουλάχιστον αναβάθμιση του outlook από σταθερό σε θετικό. Στην ίδια πλευρά μπορούμε να κατατάξουμε και τους αναλυτές της Citi, οι οποίοι προσδοκούν τον φετινό χρόνο αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.

- Μέχρι τότε, εμείς έχουμε να ασχοληθούμε με πιο πεζά πράγματα. Για παράδειγμα η στήλη διάβασε στο χθεσινό Βήμα, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της κρατικής ΔΕΠΑ, λίγο πριν την ιδιωτικοποίηση, "αποφάσισε χωρίς τις απαραίτητες αποτιμήσεις και τους απαιτούμενους λογιστικούς ελέγχους να εξαγοράσει το 20% της επένδυσης στην Αλεξανδρούπολη, βασιζόμενη σε ένα προσύμφωνο συναντίληψης που είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο μερών πριν από ένα χρόνο"! Η εφημερίδα κάνει λόγο για "περίεργο deal μεταξύ της ΔΕΠΑ και της εταιρίας του ομίλου Κοπελούζου",  που "δεσμεύει και γεννά υποχρεώσεις τους υποψήφιους αγοραστές της ΔΕΠΑ και εξ αυτού του λόγου απομειώνει το τίμημα". Είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα;

- Η στήλη εντοπίζει σαφή στοιχεία αισιοδοξίας για την πορεία του ΧΑ στις εκτιμήσεις των ελλήνων χρηματιστών που είναι σε στενή επαφή με τους ξένους θεσμικούς. Όπως εξηγούν, placement  της τάξης των 100 και 200 εκατομμυρίων ευρώ, με 5,5% discount όπως αυτό που έκανε πρόσφατα η J.P. Morgan, δεν μπορούσε να γίνει στην ελληνική αγορά μέχρι πριν από λίγους μήνες. Οι χρηματιστές θεωρούν πολύ υγιείς τις κινήσεις αυτές -ακόμη κι αν ρευστοποιούν θέσεις σοβαροί long παίκτες-  γιατί πραγματοποιείται το απαραίτητο rotation στην χρηματιστηριακή αγορά, δίνοντας δυνατότητα δημιουργίας νέων βάσεων που θα οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα. Οι ίδιες πηγές μάλιστα, υποστηρίζουν πως μεγάλοι ξένοι παίκτες φτιάχνουν τώρα τα μοντέλα τους και σύντομα θα δούμε τη στρατηγική τους να μεταφράζεται σε συγκεκριμένες κινήσεις στο ΧΑ.

- Όσον αφορά τις εξελίξεις στη MIG, η στήλη τα έχει πει εγκαίρως. Τα χρονοδιαγράμματα είναι πολύ σφιχτά και οι αποφάσεις σχεδόν εκβιάζονται από τον SSM. Δεν υπάρχει συνωστισμός υποψηφίων για τη MIG, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα γίνει το deal ή έστω κάποιο από τα υπό συζήτηση deal. Όπως επίσης δεν σημαίνει πως δεν θα έχουμε μεγάλες εκπλήξεις που θα αιφνιδιάσουν την αγορά. Άλλωστε στη ζωή πολλές φορές, αλλά περιμένεις και άλλα συμβαίνουν.

- Ωραία, άνετα, πολυτελή γραφεία επί της οδού Πανεπιστημίου δημιουργεί ο πολυσυζητημένος επιχειρηματίας στην αγορά του real estate, Θεόδωρος Δουζόγλου, ο οποίος ταυτόχρονα βλέπει ως επόμενο επιχειρηματικό βήμα, την εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Κύπρου.