Black Box 19/9/2019

Black Box 19/9/2019

- Ο Μητσοτάκης έχει μπροστά του ένα στοίχημα: Να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για να μεγαλώσει η πίτα. Η πολιτική του είναι απλή. Όποιος είναι πρόθυμος να διαθέσει κεφάλαια και να αναλάβει πρωτοβουλίες με όρους διαφάνειας και σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς είναι ευπρόσδεκτος. Όποιος δεν επιθυμεί, ας συνεχίσει να παρακολουθεί. Κάπως σαν επιχειρηματικό πόκερ. Όλα πάνω στο τραπέζι, τα βλέπουν όλοι οι παίκτες κι όποιος έχει χρήμα και διάθεση μιλάει.

- Υπάρχουν όμως διάφοροι οι οποίοι θεωρούν ότι υπάρχει επετηρίδα. Βάζουν τον εαυτό στους στην πρώτη θέση και είτε επειδή δεν θέλουν, είτε επειδή δεν μπορούν, δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη να κάνουν κάποια δουλειά. Έχουν συνηθίσει το σύστημα να κινείται κεντρικά. Δηλαδή να υπάρχει «τροχονόμος» που κάνει σινιάλα ποιος μπορεί να προχωρήσει και ποιος πρέπει να περιμένει.

- Στην αγορά κυκλοφορεί ότι οι εξελίξεις του Ελληνικού και κυρίως των Ελληνικών Πετρελαίων, επειδή ο όμιλος Λάτση θα διατηρήσει το μετοχικό ποσοστό του αλώβητο -αντίθετα από τη συμφωνία για τα ΕΛΠΕ επί ΣΥΡΙΖΑ- έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του ομίλου Βαρδινογιάννη.

- Δυσαρεστημένος από τις επιχειρηματικές εξελίξεις στο μέτωπο της Forthnet φέρεται να είναι και ο Θ. Κυριακού. Βέβαια όταν οι τράπεζες του είχαν δώσει δικαίωμα αποκλειστικής διαπραγμάτευσης, στο τέλος είχε καταθέσει μη δεσμευτική οικονομική προσφορά.

- Από χθες ξέρουμε ότι το έργο στο Ελληνικό, τουλάχιστον στην πρώτη φάση του θα γίνει. Η αύξηση της LAMDA στα 650 εκατ. είναι μεγαλύτερη από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας που χθες ήταν στα 638 εκατ. Η οικογένεια Λάτση δεσμεύθηκε να ασκήσει στο σύνολό τους τα δικαιώματα προτίμησης που της αντιστοιχούν και να καλύψει τις τυχόν αδιάθετες μετοχές. Δέσμευση συμμετοχής στην αύξηση ανέλαβε και ο δεύτερος βασικός μέτοχος της Εταιρείας, VOXCOVE Κοινοπραξία Π. Γερμανού και Β. Κάτσου.

- Θα μου πείτε αυτά τα ξέρουμε. Να προσθέσουμε λοιπόν ότι στην αγορά κυκλοφορεί πως οι τράπεζες ανοίγουν μεγάλες γραμμές χρηματοδότησης για να χρησιμοποιηθούν στο έργο του Ελληνικού. Μιλάμε για γραμμές - μαμούθ. Σύμφωνα με τα όσα φημολογούνται στην αγορά 900 εκατ. είναι η γραμμή της Εurobank, 500 εκατ. της Εθνικής και μικρότερα ποσά από τις άλλες δύο τράπεζες.

- Με την ευκαιρία σημειώστε ότι στην αγορά κυκλοφορεί πως η προθυμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν το έργο του Ελληνικού έχει ενοχλήσει τον πρόεδρο Α. Τσίπρα.