Black Box 11/12/2019

Black Box 11/12/2019

- Όπως εξελίσσονται τα πράγματα για την Praxia Bank δεν βλέπω τους τραπεζίτες να γυρνούν από τη Νέα Υόρκη πριν το νέο έτος, από φόβο τους μην πιεστούν να βάλουν πλάτη. Για την Praxia Bank -λέει- εμφανίστηκε ένα fund (άνευ επωνυμίας) αλλά μετά τις 12 το βράδυ. Την ώρα δηλαδή που βγαίνουν τα φαντάσματα.

- Αν δεχθούμε λοιπόν πως έχουμε έναν υποψήφιο επενδυτή και όλα εξελιχθούν χωρίς απροσδόκητες εκπλήξεις, έχουμε μπροστά μας το εξής χρονοδιάγραμμα: Αν το fund είναι αποφασισμένο θα χρειαστεί 1,5-2 μήνες από τη στιγμή της συμφωνίας για να υπογραφεί το SPA. Χρόνος που θα αναλωθεί να γίνει due diligence, να συνταχθούν και συμφωνηθούν από τους δικηγόρους οι συμβάσεις  κλπ.

- Αμέσως μετά το SPA που κατοχυρώνει τον αγοραστή, το fund θα πάει στην Τράπεζα της Ελλάδος να λάβει έγκριση. Για να δοθεί έγκριση πρέπει να συνταχθεί νέο business plan για την Praxia Bank το οποίο θα εγκριθεί από την κεντρική τράπεζα, να υποβληθούν στοιχεία και να ερευνηθεί η ταυτότητα των αγοραστών, να  υποβληθεί η νέα εταιρική δομή, τα στοιχεία αφού εγκριθούν από την ΤτΕ να σταλούν στον SSM, να δώσει και αυτός το πράσινο φως και στη συνέχεια να δοθεί η έγκριση από το συμβούλιο της ΕΚΤ. Όλα αυτά -εφόσον δεν παρουσιαστούν απρόοπτα- απαιτούν χρόνο 5-6 μηνών.

- Επειδή επείγει, αν υποθέσουμε ότι για το SPA θα χρειαστεί ένας μήνας και για την έγκριση της κεντρικής τράπεζας πέντε μήνες, η Praxia Bank «καίει» 4 εκατ. το μήνα και συνεπώς μέχρι να αλλάξει χέρια χρειάζεται 24 εκατ. Επιπλέον το fund με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος  πρέπει να πληρώσει 10 εκατ. αποζημιώσεις στο management βάσει των συμβολαίων που έχει. Σύνολο 34 εκατ. Αν αφαιρέσουμε τα 12 εκατ. που έχει η τράπεζα, ο επενδυτής  πρέπει να βάλει 22 εκατ. πριν αντιμετωπίσει τα τυχόν άλλα χρηματοδοτικά ζητήματα που συνεπάγεται η αγορά μιας τράπεζας. Για αυτό η στήλη λέει ότι μετά τις 12 το βράδυ βγαίνουν τα φαντάσματα κι όχι τα fund.

- Κι αν η πώληση της Praxia Bank δεν δημιούργησε συνωστισμό, τα σπουδαία λαμβάνουν χώρα σήμερα στο γραφικό Λονδίνο, όπου η JP Morgan πρόκειται να δεχθεί μη δεσμευτικές προσφορές για την πώληση των μετοχών της Wind Hellas, που κατέχουν η Golden Tree Asset Management και η Cyrus Capital Partners.

- Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πέντε υποψηφίους που έδειξαν ενδιαφέρον αν και είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα καταθέσουν όλοι τους μη δεσμευτικές προσφορές. Τα βλέμματα είναι στραμμένα κυρίως στην BC Partners που κάνει μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στα Βαλκάνια.

- Πάντως κρατήστε ότι η φασαρία που έγινε τελευταία για τις υψηλές χρεώσεις στην κινητή τηλεφωνία και οι σχετικές πρωτοβουλίες, έχουν δημιουργήσει στους επενδυτές αβεβαιότητες για τις αποτιμήσεις.