Black Box 20/9/2019

Black Box 20/9/2019

- Nα ξεκινήσουμε από τα νέα του Λονδίνου για το ετήσιο road show του Χρηματιστηρίου. Σε γενικές γραμμές πήγε καλά και συγκέντρωσε ενδιαφέρον. Τη μεγαλύτερη ζήτηση από θεσμικούς είχαν οι τράπεζες, ο όμιλος Μυτιληναίου και ο ΟΠΑΠ. Πραγματοποιήθηκε στο Mayfair Hotel και είχε ένα cocktail στην ταράτσα του Hilton στην Park Lane.

- Η στήλη δεν γνωρίζει πότε θα εκδοθούν οι επίσημες ανακοινώσεις, αλλά η δουλειά μεταξύ MIG και Farallon-Oak  Hill έκλεισε. Τουλάχιστον στην ουσία της. Το due diligence ολοκληρώθηκε και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στα βασικά ζητήματα. Το περίγραμμα της συμφωνίας είναι Farallon-Oak Hill δανείζουν 300 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6%. Fortress και Πειραιώς παίρνουν τα χρήματα τους, ελευθερώνουν τις εγγυήσεις και Farallon-Oak Hill παίρνουν εγγύηση το 100% των μετοχών σε Vivartia και Attica Group. Οι ανακοινώσεις είναι ζήτημα ημερών.

- Η Εmma Capital όμως δεν δείχνει διατεθειμένη να καθίσει με δεμένα χέρια να παρακολουθεί τη Vivartia να απομακρύνεται. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε πρώτη φάση η Εmma Capital έστειλε επιστολές με την πρόταση της σε όλες τις αρχές και προφανώς έπεται συνέχεια.

- Στην Εθνική επιτέλους το πήραν απόφαση και τον Οκτώβριο ξεκινά η διαδικασία πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Μιλάμε για διεθνή διαγωνισμό που θα τρέξουν οι Goldman Sachs και Morgan Stanley.

- Ο πολυσυζητημένος - λόγω των αλλεπάλληλων επενδύσεων σε ακίνητα που παραμένουν αναξιοποίητα - επιχειρηματίας Θ. Δουζόγλου φαίνεται πως πράγματι αποφάσισε να ανοιχτεί και σε άλλους τομείς πέραν του real estate. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχέσεις του με τον κατασκευαστή και πρώην βασικό μέτοχο της ΔΙΕΚΑΤ, Ν. Τόλη, έχουν τελευταία αδρανήσει. Ο εκ Βενεζουέλας ομογενής επιχειρηματίας προσέλαβε τον γνωστό στην αγορά (από τη θητεία  του στις διάφορες επιχειρήσεις του Δ. Κοντομηνά) Λαυρέντη Αλβέρτη και με τη συμμαχία του Κ. Δομαζάκη έχει βάλει πλώρη για την Creta Farm.

- Παρεμπιπτόντως σήμερα λήγει και η προθεσμία για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για τους δυνητικούς επενδυτές της Creta Farm.

- Ξεκινά (και πάλι) η JP Morgan κάλυψη των ελληνικών τραπεζών. Είναι μια από τις ειδήσεις που δεν έχει κάποια πρακτική σημασία, αλλά ανήκει στην κατηγορία των εξελίξεων που δείχνουν ότι σταδιακά  κάτι αρχίζει να αλλάζει και η Ελλάδα επιστρέφει στα ραντάρ των διεθνών επενδυτών. Το πράσινο φως για τα ΑPS θα αποτελέσει τον καταλύτη για τον τραπεζικό κλάδο, καθώς θα δημιουργήσει  βάση και θα πείσει έμπρακτα πως επιταχύνεται η αποκλιμάκωση των NPLs. Με κάποιο τρόπο, αυτή η δυναμική θα πρέπει να  προεξοφληθεί και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.