Πώς θα προστατευτούμε από την αφρικανική σκόνη
Eurokinissi
Eurokinissi

Πώς θα προστατευτούμε από την αφρικανική σκόνη

Μια πορτοκαλί ομίχλη έχει πέσει πάνω από την Αθήνα τις τελευταίες μέρες, καθώς σύννεφα σκόνης πνέουν από την έρημο Σαχάρα. Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα παρόμοια επεισόδια που έχουν πλήξει την Ελλάδα από το 2018, σύμφωνα με τους υπεύθυνους.

Η Ελλάδα είχε ήδη χτυπηθεί από παρόμοια σύννεφα στα τέλη Μαρτίου και αρχές Απριλίου, τα οποία κάλυψαν επίσης περιοχές της Ελβετίας και της νότιας Γαλλίας.

Η ποιότητα του αέρα έχει επιδεινωθεί σε πολλές περιοχές της χώρας και το πρωί της Τετάρτης η Ακρόπολη στην Αθήνα δεν ήταν πλέον ορατή λόγω της σκόνης. Η νέφωση έχει φτάσει βόρεια ως τη Θεσσαλονίκη.

Οι πολίτες με αναπνευστικές παθήσεις καλούνται να περιορίσουν τον χρόνο που περνούν σε εξωτερικούς χώρους, να φορούν προστατευτικές μάσκες και να αποφεύγουν τη σωματική άσκηση μέχρι να καθαρίσουν τα σύννεφα σκόνης.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως όσοι πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα (ΧΑΠ, άσθμα, κ.λπ.) και εμφανίσουν έντονα συμπτώματα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα ιατρό τους για πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.

Γενικά, τα συμπτώματα έκθεσης στην αφρικανική σκόνη μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αναπνευστικά προβλήματα: Βήχας, δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, πονόλαιμος, συριγμός.

Δερματικές επιπλοκές: δερματίτιδα, κνησμός, φαγούρα, ξηρότητα.

Ρινικά προβλήματα: Ρινική συμφόρηση, καταρροή, φτέρνισμα.

Ερεθισμός των ματιών: Κόκκινα μάτια, φαγούρα, δακρύρροια.

Άλλα συμπτώματα: Πονοκέφαλος, κόπωση, ναυτία.

Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για την προστασία από το φαινόμενο

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σωματιδίων αφρικανικής σκόνης και αυτό το γεγονός μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών.

Το υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης ενημέρωσης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (τελευταία ενημέρωση χθες στις 8:00) στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της δημόσιας υγείας, συστήνει τις ακόλουθες οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης ως εξής:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

  • Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
  • Καρδιοπαθείς
  • παιδιά καθώς και
  • τα άτομα άνω των 65 ετών

,θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

  • Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.