Πώς η ομάδα αίματος μπορεί να επηρεάσει την υγεία

Πώς η ομάδα αίματος μπορεί να επηρεάσει την υγεία

Υπάρχουν ασθένειες που παρουσιάζονται ανάλογα με την ομάδα αίματος. Παρακάτω καταγράφονται διάφορες παθήσεις και οι πιθανότητες εμφάνισης βάση της ομάδας αίματος:

Καρδιακή ασθένεια

Υπάρχουν καλά νέα για τους τύπους αίματος O. Έρευνες δείχνουν ότι ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου τείνει να είναι χαμηλότερος. Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι γιατί. Μερικοί πιστεύουν ότι μπορεί να οφείλεται στο ότι άλλοι τύποι είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερη χοληστερόλη και υψηλότερες ποσότητες πρωτεΐνης που συνδέονται με την πήξη.

Καρκίνος στομάχου

Οι ομάδες αίματος Α, ΑΒ και Β διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον τύπο O. Συγκεκριμένα, άτομα με ομάδα αίματος Α έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του στομάχου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η μόλυνση από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι πιο συχνή σε άτομα με ομάδα αίματος Α. Αυτό είναι ένα βακτήριο που βρίσκεται συνήθως στο στομάχι. Μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και έλκη.

Μνήμη

Μια μικρή μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με προβλήματα μνήμης είχαν ομάδα αίματος ΑΒ περισσότερο από κάθε άλλο τύπο.

Καρκίνος στο πάγκρεας

Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος εάν κάποιο άτομο είναι τύπου Α, ΑΒ ή Β. Τα μόρια στα ερυθρά αιμοσφαίρια τύπου Α και Β βοηθούν ορισμένα βακτήρια που ονομάζονται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού να αναπτυχθούν στο έντερο. Μπορεί να κάνει πιο πιθανό να πάθει κάποιος καρκίνο του παγκρέατος.

Στρες

Το άγχος ενισχύει τα επίπεδα κορτιζόλης του σώματος, της ορμόνης του στρες. Τα άτομα με ομάδα αίματος Α τείνουν να έχουν περισσότερη κορτιζόλη, ούτως ή άλλως. Έτσι μπορεί να δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν αγχωτικές καταστάσεις.

Ελονοσία

Ο τύπος αίματος Ο μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή αυτής της ασθένειας. Μπορεί να κολλήσει ελονοσία κάποιος όταν τον τσιμπήσει ένα μολυσμένο κουνούπι. Το παράσιτο που το προκαλεί δυσκολεύεται να προσκολληθεί στα αιμοσφαίρια τύπου Ο.

Έλκη

Τα πεπτικά έλκη, επώδυνες ανοιχτές πληγές που εμφανίζονται στην επένδυση του στομάχου ή του άνω εντέρου, φαίνεται να συμβαίνουν συχνότερα με την ομάδα αίματος Ο.

Θρόμβοι αίματος

Η φλεβική θρομβοεμβολή (ΦΘΕ) είναι όταν το αίμα πήζει σε μια βαθιά φλέβα, όπως αυτές στα πόδια. Αυτοί οι θρόμβοι μετακινούνται μερικές φορές στους πνεύμονες. Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με αίμα τύπου Α, Β ή ΑΒ διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ΦΘΕ.

Διάρκεια ζωής

Οι πιθανότητες είναι μεγαλύτερες να ζήσει κάποιος περισσότερο εάν έχει ομάδα αίματος Ο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο μειωμένος κίνδυνος ασθένειας στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία (καρδιαγγειακή νόσο) μπορεί να είναι ένας λόγος για αυτό.

Γονιμότητα

Η ομάδα αίματος δεν μπορεί να προβλέψει εάν θα μείνει μια γυναίκα έγκυος, αλλά μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο. Σε μια μελέτη, οι γυναίκες με χαμηλό αριθμό υγιών ωαρίων είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ομάδα αίματος Ο από οποιονδήποτε άλλο τύπο. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί το γιατί.

Διαβήτης

Ο διαβήτης τύπου 2 φαίνεται να εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα με ομάδες αίματος Α και Β. Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι γιατί. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Εγκεφαλικό

Ο κίνδυνος για εγκεφαλικό αυξάνεται εάν κάποιος έχει ομάδα αίματος ΑΒ. Οι γιατροί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή είναι πιο πιθανό να πήξει από άλλους τύπους