Νέο φάρμακο παρέχει πλήρη προστασία από τον HIV - Δοκιμή σε νεαρές γυναίκες
shutterstock
shutterstock

Νέο φάρμακο παρέχει πλήρη προστασία από τον HIV - Δοκιμή σε νεαρές γυναίκες

Οι ερευνητές και οι ακτιβιστές κατά του HIV έλαβαν μια συναρπαστική είδηση αυτή την εβδομάδα: Τα αποτελέσματα μιας μεγάλης κλινικής δοκιμής στην Αφρική, έδειξαν ότι η δύο φορές τον χρόνο, η χορηγούμενη ένεση ενός νέου αντιιικού φαρμάκου παρείχε σε νεαρές γυναίκες πλήρη προστασία από τον ιό, σύμφωνα με τους The New York Times.

«Ανατρίχιασα», δήλωσε η δρ. Λίντα-Γκέιλ Μπέκερ, ερευνήτρια στη δοκιμή του φαρμάκου, της λενακαπαβίρης, «μετά από όλα τα χρόνια της θλίψης μας, ιδίως για τα εμβόλια, αυτό είναι πραγματικά σουρεαλιστικό».

Η τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, με την ονομασία Purpose 1, διεξήχθη στην Ουγκάντα και τη Νότια Αφρική. Εξετάστηκε κατά πόσον η ένεση λενακαπαβίρης, που παρασκευάζεται από τη Gilead Sciences, θα παρείχε καλύτερη προστασία από τη μόλυνση από τον ιό HIV από ό,τι δύο άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως.

Τα αποτελέσματα ήταν τόσο πειστικά που η δοκιμή διακόπηκε πρόωρα μετά από σύσταση της ανεξάρτητης επιτροπής αξιολόγησης δεδομένων, η οποία δήλωσε ότι σε όλους τους συμμετέχοντες, που τους προσφέρθηκε η εξαμηνιαία ένεση, τους παρείχε μια σαφώς ανώτερη προστασία κατά του ιού του HIV.

Καμία από τις 2.134 γυναίκες στο σκέλος της δοκιμής που έλαβαν λενακαπαβίρη δεν προσβλήθηκε από τον ιό HIV. Συγκριτικά, 16 από τις 1.068 γυναίκες (ή 1,5%) που έλαβαν Truvada, ένα καθημερινό χάπι που είναι διαθέσιμο για περισσότερο από μια δεκαετία, και 39 από τις 2.136 γυναίκες (1,8%) που έλαβαν ένα νεότερο καθημερινό χάπι που ονομάζεται Descovy μολύνθηκαν.

Τα ευρήματα ανακοινώθηκαν από την Gilead. Τα δεδομένα δεν έχουν ακόμη υποβληθεί σε αξιολόγηση από τρίτους. 

Ενώ το Truvada, που λαμβάνεται καθημερινά, παρέχει υψηλά επίπεδα προστασίας από τη μόλυνση από τον ιό HIV, δεν έχει αποδειχθεί ισχυρό εργαλείο πρόληψης στην Αφρική, όπου η υιοθέτηση του ήταν χαμηλή, ιδίως μεταξύ των νεαρών αφρικανών γυναικών, της ομάδας με τα υψηλότερα ποσοστά νέων λοιμώξεων. Η ελπίδα είναι ότι μια ένεση δύο φορές το χρόνο, την οποία οι γυναίκες μπορούν να βάλουν στο ημερολόγιό τους και στη συνέχεια να μην τη σκέφτονται για μήνες, θα αποδειχθεί πιο αποτελεσματική.

«Για μια νεαρή γυναίκα που δεν μπορεί να πάει σε ραντεβού σε μια κλινική σε μια πόλη, μια νεαρή γυναίκα που δεν μπορεί να κρατήσει χάπια χωρίς να αντιμετωπίσει το στίγμα ή τη βία, μια ένεση μόλις δύο φορές το χρόνο είναι η επιλογή που θα μπορούσε να την κρατήσει ελεύθερη από τον HIV», δήλωσε η Λίλιαν Μουορέκο, η οποία ηγείται μιας ομάδας που ονομάζεται Διεθνής Κοινότητα Γυναικών που ζουν με τον HIV, στην Ανατολική Αφρική.

Το εκκρεμές ζήτημα είναι η πρόσβαση: Η Gilead χρεώνει 39491,50 ευρώ ανά ασθενή ετησίως για τη λενακαπαβίρη στις Ηνωμένες Πολιτείες.