Κόκκινος συναγερμός για την πνευμονία που καλπάζει στην Κίνα
AP Photo/Mark Schiefelbein
AP Photo/Mark Schiefelbein

Κόκκινος συναγερμός για την πνευμονία που καλπάζει στην Κίνα

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη καθώς τα κρούσματα της πνευμονίας στην Κίνα αυξάνονται διαρκώς και την ιατρική κοινότητα να ζητάει διευκρινίσεις για τη νόσο -που στην Κίνα αποκαλείται «σύνδρομο του λευκού πνεύμονα»- και πλήττει κυρίως παιδιά και εφήβους. Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως πιθανότατα δεν πρόκειται για νέα πανδημία.

Αυξημένα κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία με τις υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε ετοιμότητα. 

Την ίδια ώρα, στην Κίνα, οι αρχές δίνουν πληροφορίες με το σταγονόμετρο σχετικά με την πραγματικές διαστάσεις της εξάπλωσης της μυστηριώδους πνευμονίας.

Ωστόσο, κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και ΜΜΕ αναφέρουν ότι σε πολλές επαρχίες έχουν επιστρέψει οι μάσκες όπως και οι «λευκοί άνδρες» - τα μέλη των σωστικών συνεργείων που επισκέπτονται κατ' οίκον ύποπτα κρούσματα φορώντας ειδικές στολές «hazmat» για να τα βάλουν σε καραντίνα. Ενώ σύμφωνα με αναφορές, νοσοκομεία στο Πεκίνο ξεχειλίζουν από εφήβους, που εμφάνισαν υψηλό πυρετό και βήχα και βρίσκονται ξαπλωμένοι στο πάτωμα με ορούς στο χέρι, καθώς δεν υπάρχουν κρεβάτια. 

Η εμπειρία εφήβου που χτυπήθηκε από την μυστηριώδη πνευμονία

Μια μητέρα από το Οχάιο περιέγραψε το πώς ο υγιής έφηβος γιος της βρέθηκε «λίγες ώρες μακριά από την εγκεφαλική βλάβη» αφού χτυπήθηκε από τη μυστηριώδη πνευμονία που προσβάλει παιδιά στην Κίνα.

Ο Γουίλιαμ Μακ Κάρεν, 14 ετών, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο την Τετάρτη αφού γύρισε σπίτι από το σχολείο «κλαίγοντας και πιάνοντας το στήθος του» λέγοντας ότι «με δυσκολία μπορούσε να αναπνεύσει».

«Ήταν πολύ χλωμός και μετά βίας μπορούσε να μείνει ξύπνιος, συμπεριφερόταν σαν να επρόκειτο να λιποθυμήσει», δήλωσε η μητέρα του, Μόλι Κάμπελ, στην βρετανική εφημερίδα «DailyMail».

Όταν έφτασαν στα επείγοντα οι γιατροί της είπαν ότι οι πνεύμονες του Γουίλιαμ ήταν τόσο γεμάτοι με υγρό που στερούσε οξυγόνο από το σώμα και τα όργανά του.

«Είπαν ότι αν το υγρό κατέβαινε πολύ πιο χαμηλά θα μπορούσε να είχε προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη με κάποιο τρόπο», είπε η Μόλι, συγκρατώντας τα δάκρυά της. «Ήταν εξαιρετικά φοβισμένος. Ήμασταν πραγματικά τυχεροί». Οι εξετάσεις έδειξαν ότι τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα του είχαν πέσει στο 75% περίπου. Στο 70 τοις εκατό, θεωρείται απειλητικό για τη ζωή.

Ο Γουίλιαμ διαγνώστηκε με μυκόπλασμα, τη βακτηριακή λοίμωξη που βρίσκεται στο επίκεντρο των επιδημιών πνευμονίας στην Κίνα και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ένα από τα περισσότερα από 140 παιδιά στην περιοχή Warren County του Οχάιο που έχουν νοσήσει από την πνευμονική πάθηση, όπου οι γιατροί λένε ότι τα κρούσματα είναι τόσο υψηλά που «πληρούν τον ορισμό της επιδημίας».

«Οι γιατροί είπαν ότι γεμάτοι με περιστατικά πνευμονίας τις τελευταίες δύο ή τρεις ημέρες, ότι αυτό ήταν το μόνο που κατέγραφαν και απλώς προσπαθούσαν να βεβαιωθούν ότι είχαν όλα τα φάρμακα που χρειάζονταν για όλα τα παιδιά. Είπαν ότι σχεδόν όλος ο όροφος ήταν γεμάτος παιδιά με πνευμονία».

Υγειονομικοί υπάλληλοι της κομητείας Γουόρεν δήλωσαν ότι έχει αντιμετωπιστεί ένας «εξαιρετικά υψηλός» αριθμός παιδιών με πνευμονία, 145 περιπτώσεις από τον Αύγουστο. Ο μέσος ασθενής είναι περίπου 8 ετών και δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι, αλλά ο όγκος των ασθενών είναι ασυνήθιστος.

Τι είναι το μυκόπλασμα

Το μυκόπλασμα, γράφει η «Daily Mail», είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλεί επιδημίες κάθε πέντε περίπου χρόνια – αλλά σπάνια γίνεται πρωτοσέλιδο επειδή τα κρούσματα είναι ήπια και οι θάνατοι εξαιρετικά σπάνιοι. Η διαφορά αυτή τη φορά, δήλωσαν οι ειδικοί στη DailyMail.com, είναι ότι η ανοσία των παιδιών είναι χαμηλή μετά τα lockdowns, το κλείσιμο των σχολείων και τις εντολές για μάσκες. Η βακτηριακή λοίμωξη πιστεύεται επίσης ότι είναι η αιτία της επιδημίας στην Κίνα που έχει κατακλύσει τα παιδιατρικά νοσοκομεία του Βορρά.

Επίσης, έχουν καταγραφεί κρούσματα σε χώρες της Ευρώπης, στην Ολλανδία και τη Δανία. Ωστόσο, οι γιατροί έχουν τονίσει ότι τα κρούσματα δεν είναι αποτέλεσμα της μεταφοράς λοιμώξεων από χώρα σε χώρα. Η μητέρα του Γουίλιαμ τώρα υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να είχε πάει τον γιο της δυο ημέρες νωρίτερα στο νοσοκομείο.

«Περιμέναμε περίπου μία ή δύο ημέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα, ενώ θα έπρεπε να το είχα πάρει νωρίτερα. Ήταν ένας εφιάλτης και μακάρι να τον είχα πάρει λίγο νωρίτερα από το να περιμένω μια μέρα, αλλά στις μέρες μας δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις με τα παιδιά. Αν το παιδί σας δεν αισθάνεται καλά, απλά επικοινωνήστε με κάποιον ειδικό».

Ο Γουίλιαμ πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο την Παρασκευή, αλλά οι γιατροί είπαν στη μητέρα του να τον παρακολουθεί στενά και να τον φέρει πίσω αν αρχίσει να δυσκολεύεται να αναπνεύσει ξανά.

Ε. Αγαπηδάκη: Δεν μας ανησυχούν τα στοιχεία για τη μυστηριώδη πνευμονία στην Κίνα

«Για να μιλήσουμε για μία πανδημία θα πρέπει να έχουμε συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα εξελισσόμενο φαινόμενο στην Κίνα και από τα έως τώρα στοιχεία δεν μας ανησυχεί κάτι», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στο Open την Κυριακή.

«Μετά τον Covid έχουμε μία αυξανόμενη εγρήγορση στα θέματα αυτά, αλλά δεν πρέπει να είμαστε μεταξύ πανικού και εφησυχασμού. Να έχουμε ενημέρωση, να προστατευόμαστε, χωρίς πανικό» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως «αν υπάρξει κάποιος λόγος να ενημερώσουμε περαιτέρω τους πολίτες, θα το κάνουμε αμέσως φυσικά».

Η αναπληρώτρια υπουργός σημείωσε ακόμη ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ούτε για την αύξηση των κρουσμάτων του ιού Κοξάκι, την οποία και χαρακτήρισε αναμενόμενη εξέλιξη.

Αναφερόμενη στο πώς αντιμετωπίζει η κοινή γνώμη τις πληροφορίες για νέα παθογόνα ή αύξηση κρουσμάτων σε γνωστές νόσους, είπε: «Ήταν κάτι πολύ τρομακτικό και σοβαρό αυτό που έζησε η ανθρωπότητα με τον Covid και για αυτό είναι λογικό να ανησυχούμε».

Προειδοποίησε ακόμη πως «θα έχουμε περισσότερες πανδημίες – αυτό δείχνουν τα στοιχεία για την κλιματική κρίση». Διαβεβαίωσε ωστόσο, πως «είμαστε και πιο έτοιμοι πλέον, θα έχουμε περισσότερα μέσα στη διάθεσή μας, για να επεμβαίνουμε στην πηγή του προβλήματος».

Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες στην Ελλάδα

Καθησυχαστικοί πάντως εμφανίζονται οι επιστήμονες στην Ελλάδα, με τον καθηγητή Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος στο ΔΣ του ΕΟΔΥ, Δημήτρη Παρασκευή, να δηλώνει το Σάββατο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην αφορά μία νέα πανδημία, η πνευμονία στην Κίνα και ο βασικός λόγος είναι ότι εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά.

Όπως είπε, αν επρόκειτο για ένα νέο παθογόνο, τότε θα αναμέναμε να εμφανίζεται σε όλο τον πληθυσμό και ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες, που συνήθως είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

«Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι. Όταν έχουμε οριστικά στοιχεία στα χέρια μας, θα έχουμε μία σαφέστερη εικόνα για το τι συμβαίνει εκεί», επισήμανε ο κ. Παρασκευής, ο οποίος εξήγησε τους λόγους που πιθανά προέκυψε η έξαρση των κρουσμάτων πνευμονίας σε παιδιατρικό πληθυσμό της Κίνας, και έχει θορυβήσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Ο καθηγητής, επικαλούμενος πάντα στοιχεία που έχουν αναφέρει οι αρχές της Κίνας στον ΠΟΥ, επισημαίνει ότι πρόκειται για λοιμώξεις του αναπνευστικού, που εντοπίζονται κυρίως σε παιδιά και αφορούν γνωστά παθογόνα, τα οποία κυκλοφορούν αυτή την περίοδο, όπως ο ιός της γρίπης, ο RSV, ή ο Sars- Cov2.

«Αυτό το οποίο μάλλον έχει συμβεί στην Κίνα είναι αυτό που συνέβη στον υπόλοιπο κόσμο το Φθινόπωρο του 2022», όπως διευκρίνισε.

«Λόγω της παύσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, είχαμε αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, με έμφαση στα παιδιά, τα οποία δεν είχαν εκτεθεί σε αυτά τα παθογόνα, τα προηγούμενα δύο έτη».

Ωστόσο, ο Δ. Παρασκευής τόνισε ότι οι ειδικοί, όπως έχει αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για πιο ασφαλή συμπεράσματα. «Θέλω παράλληλα να εκφράσω και την ελαφρά αμφιβολία ή επιφύλαξη, ελλείψει περισσότερων στοιχείων, αναφορικά με το ποια παθογόνα σχετίζονται με αυτές τις λοιμώξεις στον παιδιατρικό πληθυσμό της Κίνας, στην παρούσα φάση».

«Οι ιοί και τα παθογόνα είναι μέρος της ζωής μας, είναι κομμάτι της καθημερινότητας μας. Υπενθυμίζω ότι είχαμε επιδημίες του Έμπολα το 2014 και το 2015, του δάγκειου πυρετού στη Λατινική Αμερική το προηγούμενο διάστημα. Δηλαδή έχουμε πολύ συχνά επιδημίες και αυξημένη κυκλοφορία παθογόνων, λόγω της επαφής μας με ζώα και λόγω των συνθηκών που έχουν να κάνουν με τον σύγχρονο τρόπο ζωής», υπογράμμισε ο κ. Παρασκευής.

Τέλος, συμπλήρωσε ότι: «η εμφάνιση νέων παθογόνων δεν οφείλεται αποκλειστικά στην κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή δημιουργεί και θα δημιουργεί συνθήκες που αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση νέων παθογόνων, αλλά δεν είναι η μοναδική παράμετρος. Ως εκ τούτου θα πρέπει να εμπιστευόμαστε τους γιατρούς μας, την επιστήμη και να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς για μέτρα πρόληψης, θεραπείας, ή ενίσχυσης της ανοσίας μας».