Γρίπη των πτηνών: Η εξάπλωση σε όλο και περισσότερα είδη αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης των ανθρώπων
Shutterstock
Shutterstock

Γρίπη των πτηνών: Η εξάπλωση σε όλο και περισσότερα είδη αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης των ανθρώπων

Με την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών σε όλο και περισσότερα είδη αλλά και τη διεύρυνση της γεωγραφικής της εμβέλειας αυξήθηκαν οι κίνδυνοι μόλυνσης του ανθρώπου από τον ιό, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΠΟΑΖ).

Τα σχόλια της Μονίκ Ελουά έγιναν μετά την αναφορά από την αμερικανική κυβέρνηση για κρούσματα της νόσου σε γαλακτοπαραγωγές αγελάδες σε διάφορες πολιτείες και σε ένα άτομο στο Τέξας, τα οποία, όπως είπε, θα προκαλούσαν έντονη ανησυχία, μόνο αν υπήρχε μετάδοση μεταξύ αγελάδων, κάτι που οι αμερικανικές αρχές εξακολουθούν να ερευνούν.

Η γρίπη των πτηνών έχει οδηγήσει στη σφαγή εκατοντάδων εκατομμυρίων πουλερικών σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, με τον ιό να μεταφέρεται κυρίως από μεταναστευτικά άγρια πτηνά.

Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν μικρότερος αυτή την εποχή, ο ιός έχει εξαπλωθεί σε νέες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αμερικής και της Ανταρκτικής, και έχει πλήξει μεγαλύτερο αριθμό ζώων, αποδεκατίζοντας αποικίες σπάνιων ειδών.

Οι αλεπούδες ήταν το είδος θηλαστικού που επλήγη περισσότερο από τη γρίπη των πτηνών, αλλά ο ιός μόλυνε επίσης δεκάδες άλλα είδη, όπως γάτες, τίγρεις, φώκιες, δελφίνια και αρκούδες.

«Είναι ανησυχητικό να βλέπουμε αυτή την επέκταση και σε άλλα είδη», δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης που εδρεύει στο Παρίσι σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Τελικά, βρισκόμαστε με όλο και περισσότερα είδη και περισσότερα ζώα που έχουν μολυνθεί, επομένως είναι αναγκαστικά υψηλότερο το ιικό φορτίο με κίνδυνο μόλυνσης των ανθρώπων», είπε.

Ορισμένα κρούσματα της γρίπης των πτηνών έχουν προκαλέσει σοβαρές ή θανατηφόρες λοιμώξεις σε ανθρώπους που έχουν στενή επαφή με άγρια πτηνά ή πουλερικά, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει παρατηρηθεί διαρκής μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Για τους περισσότερους ανθρώπους που δεν εκτίθενται σε μολυσμένα ζώα, ο κίνδυνος να κολλήσουν τη νόσο είναι πολύ χαμηλός, λένε οι επιστήμονες.

Οι ιοί της γρίπης των ζώων και του ανθρώπου τείνουν να μεταλλάσσονται, γεγονός που προκαλεί ανησυχία ότι ένας από αυτούς θα μετατραπεί σε έναν που μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) προειδοποίησε την Τετάρτη για μια μεγάλης κλίμακας πανδημία γρίπης των πτηνών εάν ο ιός γίνει μεταδοτικός μεταξύ των ανθρώπων, καθώς οι άνθρωποι δεν έχουν ανοσία έναντι του ιού.