Τα πονταρίσματα στις αγορές για την ισοτιμία του δολαρίου με το ευρώ
Shutterstock
Shutterstock

Τα πονταρίσματα στις αγορές για την ισοτιμία του δολαρίου με το ευρώ

Επιστρέφει η συζήτηση για διολίσθηση του ευρώ προς την πλήρη ισοτιμία με το αμερικανικό δολάριο, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δείχνει έτοιμη να προβεί σε περισσότερες μειώσεις επιτοκίων φέτος απ' ό,τι η Fed στις ΗΠΑ. Η Βank of America βλέπει αδυναμία του ευρώ το επόμενο διάστημα εξαιτίας των πονταρισμάτων σε  διαφορετικούς ρυθμούς επιτοκιακών μειώσεων από ΕΚΤ και Fed.

Μέχρι σήμερα κανένας από τους strategist επενδυτικών οίκων που παρακολουθεί το Bloomberg δεν έχει προβλέψει υποχώρηση του ευρώ στο 1-προς-1 με το δολάριο ως το βασικό σενάριο.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πτώση 8% για το κοινό νόμισμα στα επίπεδα που πλησίασε στην κλιμάκωση του ενεργειακού πανικού μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο. Το δολάριο μπορεί να φτάσει στην πλήρη ισοτιμία με το ευρώ, όπως «ένα καυτό μαχαίρι θα έκοβε ένα κομμάτι βούτυρο», εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας LBBW. Προβλέπει την ισοτιμία του ευρώ να πέφτει στα $1,01 το 2025.

Το επιτελείο της ΕΚΤ έχει προϊδεάσει για μία πρώτη μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία της Ευρωζώνης υποχωρούν. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι το τι θα συμβεί μετά την πρώτη κίνηση. Η ΕΚΤ αφήνει να εννοηθεί ότι θα κριθεί με βάση τα μακροοικονομικά δεδομένα.

Για τους επενδυτές βέβαια η απόκλιση ανάμεσα στην οικονομία των ΗΠΑ και την Ευρωζώνη είναι ξεκάθαρη.

Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ έδειξαν τη μεγαλύτερη αύξηση θέσεων απασχόλησης σχεδόν σε ένα χρόνο και μείωση του ποσοστού ανεργίας. Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός αυξήθηκε όπως ανακοινώθηκε αυτήν την εβδομάδα. Στη ζώνη του ευρώ ο πληθωρισμός υποχωρεί ταχύτερα από τις προβλέψεις, ενώ στην οικονομία δεν έχει υπάρξει μεγέθυνση από το τρίτο τρίμηνο του 2022, όταν η ΕΚΤ ξεκίνησε να ανεβάζει το κόστος χρήματος.

Οι χρηματαγορές τιμολογούν μειώσεις επιτοκίων γύρω στις 85 μονάδες βάσης το 2024 από την ΕΚΤ και μόνο 60 μονάδες βάσης από τη Fed.

O strategist της BofA Αθανάσιος Βαμβακίδης ζυγίζει σενάρια όπου το ευρώ θα επιστρέψει στο 1-προς-1 με το δολάριο σε περίπτωση που η Fed δεν μειώσει τα επιτόκια φέτος και η ΕΚΤ προβεί σε τρεις μειώσεις της τάξης των 25 μονάδων βάσης έκαστη.

Το ευρώ δεν αποκλείεται να πέσει περισσότερο αν προκύψει νέο ενεργειακό σοκ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της JPMorgan, κάθε παραπάνω μείωση από την ΕΚΤ σε σχέση με τη Fed μπορεί να προκαλέσει κίνηση 1% στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος.

Μια ματιά στην αγορά παραγώγων δείχνει ότι τα δικαιώματα δίνουν μόνο 15% πιθανότητα κίνησης που θα έριχνε το ευρώ στο 1-προς-1 με το δολάριο το επόμενο 12μηνο. Τα options δεν εκπέμπουν υψηλή πιθανότητα ότι το ευρώ μπορεί να εξασθενήσει σημαντικά κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο του $1,05.

Πάντως, οι παρτιζάνοι του 1-προς-1 έχουν επιστρέψει. Για να δικαιωθούν θα πρέπει να υπάρξει εξασθένηση της αμερικανικής οικονομίας και πτωτική πορεία του πληθωρισμού με παράλληλη ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε πιο γρήγορα από τις προβλέψεις τον Μάρτιο με τον ετήσιο ρυθμό του να υποχωρεί στο 2,4% από 2,6% τον Φεβρουάριο. Οι οικονομολόγοι τον προέβλεπαν στο 2,5%.