«Ριμπάουντ» στη Wall Street με φόντο τη Fed

«Ριμπάουντ» στη Wall Street με φόντο τη Fed

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street μετά τη χθεσινή νέα αύξηση των επιτοκίων που ανακοίνωσε η Fed και την ομιλία του Τζερόμ Πάουελ. Υπενθυμίζεται πως χθες η Wall ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με σημαντικές απώλειες.

Στη σημερινή συνεδρίαση, οι δείκτες, που νωρίτερα ενισχύονταν άνω του 1%, έκλεισαν με μικρότερη άνοδο και τον Dow να κερδίζει 0,23%, τον Nasdaq 1,01% και τον S&P 500 0,30%.

«Οι αγορές αξιολογούν την ομιλία του Πάουελ και τη χθεσινή αύξηση των επιτοκίων από την Fed. H Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα πρέπει να ζυγίσει τα προβλήματα που δημιουργούν οι αυξήσεις των επιτοκίων στο τραπεζικό σύστημα και από την άλλη τον αυξημένο πληθωρισμό» δηλώνει στο CNBC ο CEO της AXS Investments, Greg Bassuk.  

Ο ίδιος προσθέτει πως από τη χθεσινή ανακοίνωση της Fed και την ομιλία Πάουελ βγαίνει το συμπέρασμα για τους επενδυτές πως η κορύφωση των επιτοκίων βρίσκεται κοντά, άρα και το τέλος της νομισματικής πολιτικής.  H Fed χθες αύξησε το επιτόκιό της κατά 0,25 μονάδες βάσης. Στον απόηχο της πρόσφατης κρίσης με τις περιφερειακές τράπεζες, ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ διαβεβαίωσε ότι η Fed θα χρησιμοποιήσει «όλα τα εργαλεία» για να διατηρήσει το τραπεζικό σύστημα ασφαλές.«Οι ροές καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα έχουν σταθεροποιηθεί την τελευταία εβδομάδα», δήλωσε.

Ο Πάουελ τόνισε ότι οι ισχυρές ενέργειες που έγιναν από τη Fed, το Υπουργείο Οικονομικών και την FDIC αποδεικνύουν ότι οι αποταμιεύσεις των καταθετών και το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλή.Η  κεντρική τράπεζα προβαίνει τώρα σε ενδελεχή εσωτερική επανεξέταση για να δει πού μπορεί να ενισχύσει την εποπτεία και τη ρύθμιση. «Η διαδικασία επαναφοράς του πληθωρισμού στο 2% έχει πολύ δρόμο μπροστά της και είναι πιθανό να είναι ανώμαλη», δήλωσε ο επικεφαλής της Fed στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση.

Σημείωσε κάποια πρόοδο και δήλωσε επίσης ότι η Fed θα αξιολογήσει τα δεδομένα και τον αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων της για να αποφασίσει πώς θα συνεχίσει την πολιτική της. «Ο πληθωρισμός έχει μετριάσει κάπως από τα μέσα του περασμένου έτους, αλλά η ισχύς αυτών των πρόσφατων μετρήσεων δείχνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να είναι υψηλές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάουελ.