Πτώση στις ευρωαγορές - Υποχωρεί 8% η μετοχή της Deutsche Bank

Πτώση στις ευρωαγορές - Υποχωρεί 8% η μετοχή της Deutsche Bank

Πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο άνοιγμα των συναλλαγών, καθώς δεν έχει κοπάσει η αναταραχή στον τραπεζικό κλάδο, ενώ οι αυξήσεις επιτοκίων εντείνουν περισσότερο τις ανησυχίες των επενδυτών.

Ο  DAX καταγράφει μείωση 1,22%  στις 15.028 μονάδες, ο CAC υποχωρεί 1,12% στις 7.053 μονάδες, ο FTSE πέφτει 1,21% στις 7.408 μονάδες και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 δείκτης καταγράφει πτώση 1,05%.

Όπως και την Πέμπτη, οι τράπεζες ηγούνται των απωλειών. Ο κλάδος σημείωνε πτώση 3,4%  κατά την έναρξη των συναλλαγών, παρά τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής ότι το σύστημα είναι σταθερό μετά την πρόσφατη μεταβλητότητα.

Η Citigroup αυτή την εβδομάδα υποβάθμισε τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα σε «ουδέτερο» από «overweight», επικαλούμενη τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Η Deutsche Bank σημείωσε πτώση 8%, επεκτείνοντας την πτώση κατά 3,2% της Πέμπτης, αφού τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης, μια μορφή ασφάλισης για τους κατόχους ομολόγων, ωθήθηκαν υψηλότερα.

Οι μετοχές χρηματοοικονομικών υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 1,3% και οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 0,9%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25% την Πέμπτη, σε μια κίνηση που είχε τιμολογηθεί από τις αγορές, αφού ο πληθωρισμός κατέγραψε αιφνιδιαστικό άλμα.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αύξησε το δικό της επιτόκιο αναφοράς κατά 50 μονάδες βάσης. Και οι δύο αποφάσεις έρχονται στη σκιά της αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης.