«Βουτιά» στη Wall με τις αποδόσεις ομολόγων σε πολυετή υψηλά
Shutterstock
Shutterstock

«Βουτιά» στη Wall με τις αποδόσεις ομολόγων σε πολυετή υψηλά

Οι μετοχές στη Wall, καταποντίστηκαν την Πέμπτη, για τρίτη σερί μέρα, μεγαλώνοντας τις απώλειες για την εβδομάδα, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων σκαρφάλωσαν σε πολυετή υψηλά εν μέσω σχεδίου της Federal Reserve να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 1,08% στις 34.070 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,64% στις 4.330 μονάδες  και ο Nasdaq Composite έκλισε αρνητικά κατά 1,82% στις 13.223 μονάδες.

Ήταν η τρίτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών για τους τρεις δείκτες και η χειρότερη συνεδρίαση από τον Μάρτιο για τον S&P 500. Ο Dow και ο S&P 500 ετοιμάζονται να κλείσουν την εβδομάδα με απώλειες άνω του 1% και 2% αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq ήταν έτοιμος να υποχωρήσει περισσότερο από 3%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφτασε το 4,48%, το υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερα από 15 χρόνια, με τον τελευταίο καταλύτη να είναι τα στοιχεία εβδομαδιαίων αιτημάτων ανεργίας. Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 20.000 σε 201.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 16 Σεπτεμβρίου, πολύ χαμηλότερες από τις 225.000 αιτήσεις που αναμένονταν από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Ήταν ο χαμηλότερος όγκος νέων αιτήσεων ανεργίας από τον Ιανουάριο.

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 5,19% μετά τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας την Πέμπτη, επίσης τα υψηλότερα επίπεδα από το 2007.

Οι κινήσεις έρχονται μια ημέρα αφότου η Federal Reserve ανακοίνωσε ότι θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά προέβλεψε νέα αύξηση των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους. Η κεντρική τράπεζα ανέφερε επίσης λιγότερες μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος, λέγοντας ουσιαστικά ότι θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω του επίμονου πληθωρισμού.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σχολίασε μετά την απόφαση, ότι μια ήπια προσγείωση για την οικονομία ήταν ακόμα δυνατή, αλλά όχι το βασικό του σενάριο. 

Οι μετοχές της τεχνολογίας οδηγούν τις απώλειες αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές επανεξετάζουν την αγορά μετοχών που είναι προσανατολισμένες στην ανάπτυξη, εάν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά. Tesla, Meta Platforms και Nvidia είναι μεταξύ αυτών, που σημειώνουν απώλειες την Πέμπτη..