Πτώση μετά την πτώχευση της SVB - Έπεσε 380 μονάδες ο Dow
Wall Street

Πτώση μετά την πτώχευση της SVB - Έπεσε 380 μονάδες ο Dow

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street με τις πιέσεις στις περιφερειακές τράπεζες να συνεχίζονται μετά την αίτηση πτώχευσης της SVB Financial. «Βουτιά» πάνω από 20% για την First Republic.

«Η αγορά δείχνει να επηρεάζεται σημαντικά από τις εξελίξεις στις περιφερειακές τράπεζες και παράλληλα αναμένει τη συνεδρίαση της Fed την άλλη εβδομάδα. Οι περισσότεροι πλέον βλέπουν αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, από 50 προηγουμένως. Κάτι που δείχνει την αλλαγή στρατηγικής της Fed υπό την πίεση των περιφερειακών τραπεζών» αναφέρουν αναλυτές στο CNBC. 

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,19% και έκλεισε στις 31.861,98 μονάδες, μειωμένος κατά 384,57 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 11.630,51 μονάδες, με απώλειες 86,76 μονάδων ήτοι (0,74%). Ενώ ο δείκτης S&P 500 που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έχασε 43,64 μονάδες ή -1,10% και έκλεισε στις 3.916,64 μονάδες.

«Οι ρευστοποιήσεις είναι μάλλον υπερβολική αντίδραση» σχολίασε ο Όλιβερ Πάρσι, αντιπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Wealthspire Advisors στη Νέα Υόρκη. «Ωστόσο, υπάρχει κάποια βασιμότητα όσον αφορά τις ανησυχίες περί ρευστότητας και μια πιθανή κρίση ρευστότητας», πρόσθεσε.

Η SVB Financial Group ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι υπέβαλε αίτηση για αναδιάρθρωσης υπό δικαστική εποπτεία στο πλαίσιο του άρθρου 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ. Η κίνηση έρχεται λίγες μέρες μετά την υπαγωγή της πρώην μονάδας της Silicon Valley Bank στην προστασία των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ.

Το σχέδιο για την αναζήτηση προστασίας από την πτώχευση έρχεται αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε στις 13 Μαρτίου ότι σχεδιάζει να διερευνήσει στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις για τις επιχειρήσεις της, συμπεριλαμβανομένων των SVB Capital και SVB Securities.

Τα κεφάλαια και οι οντότητες των SVB Securities και SVB Capital δεν περιλαμβάνονται στην αίτηση του άρθρου 11. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει με τη διαδικασία αξιολόγησης εναλλακτικών λύσεων για τις επιχειρήσεις, καθώς και για τα άλλα περιουσιακά στοιχεία και τις επενδύσεις της.

Οι ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνια έκλεισαν τη Silicon Valley Bank την περασμένη Παρασκευή. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατάρρευση από τότε που η Washington Mutual χρεοκόπησε κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η κατάρρευση βύθισε τις τραπεζικές μετοχές και προκάλεσε ανησυχίες για μετάδοση σε όλες τις παγκόσμιες αγορές.