Πού επενδύει το «έξυπνο χρήμα» 6 τρισ. δολάρια

Πού επενδύει το «έξυπνο χρήμα» 6 τρισ. δολάρια

Η Wall Street έχει ξεκινήσει το έτος με την καλύτερη επίδοση από το 2019, οι παγκόσμιες μετοχές γράφουν νέα ρεκόρ και σε αυτή τη χρηματιστηριακή… πανδαισία δεν θα μπορούσε παρά να έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο το «έξυπνο χρήμα».

Θεσμικοί επενδυτές, αμοιβαία κεφάλαια, hedge funds και γενικότερα οι επενδυτές που κινούν τα νήματα των αγορών και επενδύουν συνολικά περί τα 6 τρισ. δολάρια, έχουν αυξήσει την έκθεσή τους στις μετοχές τους τελευταίους μήνες και το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Ο S&P 500 έγραψε αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, έσπασε ο φράγμα των 5.000 μονάδων και η Nvidia έτρεξε ένα αδιανόητο σερί για να ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση τις Netflix, Tesla, TSMC, Eli Lilly, Berkshire Hathaway, Meta, Alphabet και Amazon και να γίνει η τέταρτη πολυτιμότερη εταιρεία στη Γη.

Ποιες είναι όμως οι μετοχές που προτιμούν οι μεγαλύτεροι επενδυτές; Η Goldman Sachs έχει δημιουργήσει ένα καλάθι με τις δημοφιλέστερες επενδύσεις των hedge funds. Το καλάθι Hedge Fund VIP απέδωσε 39% το 2023 και 9% το 2024 (και έως τις 16 Φεβρουαρίου), ενώ έχει υπεραποδώσει του S&P 500 στο 59% των τριμήνων από το μακρινό 2001. Η πρώτη δεκάδα των μετοχών που προτιμούν οι μεγαλύτεροι επενδυτές του πλανήτη αποτελείται, κατά σειρά, από τις Amazon, Microsoft, Meta Platforms, Alphabet, NVIDIA, Uber Technologies, Apple, Pioneer Natural Resources, Salesforce και Visa. Στη δεύτερη δεκάδα των δημοφιλέστερων μετοχών βρίσκουμε τις Mastercard, Netflix, Splunk, Advanced Micro Devices, Berkshire Hathaway, Eli Lilly, Apollo Global Mgmt, Vertiv Holdings, CRH και Fiserv.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι Magnificent 7 βρίσκονται στις κορυφαίες επιλογές των μεγαλύτερων επενδυτών του κόσμου, καθώς οι επτά αυτές μετοχές σημείωσαν άνοδο της τάξης του 107% μέσα στο 2023. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, 722 hedge funds που έχουν συνολικά τοποθετήσει 2,6 τρισ. δολάρια σε μετοχές, δείχνουν σαφή προτίμηση στο κλειστό κλαμπ των «Magnificent 7». Οι μετοχές αυτές, με εξαίρεση μόνο την Tesla, κατέχουν τις έξι από τις πρώτες επτά θέσεις στο καλάθι VIP. Τα long χαρτοφυλάκια των hedge funds εμφανίζουν αυτή την περίοδο τη μεγαλύτερη έκθεση σε μετοχές που έχουν momentum και σε μετοχές ανάπτυξης από το 2016.

Οι Magnificent 7 αντιστοιχούν στο 13% των συνολικών long χαρτοφυλακίων των hedge funds, που είναι ιστορικό υψηλό. Αξίζει επίσης να σημειωθεί το εξής: Τόσο τα hedge funds, όσο και τα αμοιβαία κεφάλαια, μείωσαν τη συνολική καθαρή τους θέση στις Magnificent 7 κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2023. Εξαίρεση αποτέλεσε η Amazon, η οποία ήταν και στην κορυφή της VIP λίστας και επομένως η κορυφαία επιλογή των μεγαλύτερων επενδυτών του κόσμου. Όμως δεν θα μπορούσε να υπάρξει ράλι χωρίς τη συμμετοχή του «έξυπνου χρήματος». Γι’ αυτό παρατηρούμε ότι από τα τέλη Νοεμβρίου, όταν ξεκίνησε το ράλι που κρατάει μέχρι σήμερα, hedge funds και αμοιβαία κεφάλαια αύξησαν την έκθεσή τους στις μετοχές κατά 21%. Σημειώνεται ότι η μετοχή της Amazon ενισχύεται σχεδόν 15% μέσα στο 2024, όταν ο S&P 500 ενισχύεται κατά 6,4% και η Nvidia (που είναι η μετοχή που ξεχωρίζει) κερδίζει περίπου 60%.

Το έξυπνο χρήμα συνεχίζει και ποντάρει κατά κύριο λόγο σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες είναι οι δημοφιλέστερες στα χαρτοφυλάκιά τους, αλλά επίσης παρατηρείται ότι αυξάνεται η προτίμηση σε μετοχές που σχετίζονται με τη μεταποίηση. Αυτό ίσως συμβαίνει γιατί οι επενδυτές βλέπουν την παγκόσμια οικονομία να αποφεύγει την ανώμαλη προσγείωση, βλέπουν επίσης την οικονομία των ΗΠΑ να εμφανίζει εντυπωσιακή ανθεκτικότητα και ταυτόχρονα αναμένουν τις πρώτες μειώσεις επιτοκίων και την ανάκαμψη της Κίνας. Ο βιομηχανικός κλάδος αποτελεί πλέον το 18% του VIP καλαθιού, πίσω μόνο από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο (20%) και τον τεχνολογικό κλάδο (22%).

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι στο ράλι των δύο πρώτων μηνών του 2024, τρεις από τις Magnificent 7, οι Apple, Tesla και Google, δεν έχουν βοηθήσει, με αποτέλεσμα να σηκώνουν μεγάλο βάρος οι υπόλοιπες και να αναδεικνύονται και νέες μετοχές που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε επίπεδο επενδυτικού ενδιαφέροντος.