Μικρή άνοδος στις ευρωαγορές εν αναμονή μακροικονομικών στοιχείων
Shutterstock
Shutterstock

Μικρή άνοδος στις ευρωαγορές εν αναμονή μακροικονομικών στοιχείων

Εν αναμονή των προκαταρκτικών στοιχείων για τον δείκτη PMI στην ευρωζώνη αλλά και τα νέα από τη Βρετανία για τις εκλογές, οι ευρωαγορές έκλεισαν  ήπια ανοδικά την Πέμπτη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε οριακή  άνοδο 0,06%, ενώ οι κλάδοι ήταν μικτοί. Οι τεχνολογικές μετοχές σημείωσαν άλμα 1,08%, με τη βοήθεια του σημαιοφόρου της αγοράς Nvidia, ο οποίος δημοσίευσε ισχυρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του οικονομικού έτους μετά το κλείσιμο της Wall Street.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 έκλεισε με απώλειες 0,37% στις 8.339,23 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX τερμάτισε  τις συναλλαγές του με οριακά κέρδη 0,03% στις 18.686,63 μονάδες. Θετικό πρόσημο και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, όπου ο δείκτης CAC-40  έκλεισε με  κέρδη 0,13%, διαμορφούμενος στις 8.102,33 μονάδες.

Κατά τα λοιπά, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σημείωσαν πτώση 2,78%, καθώς η βρετανική εταιρεία ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου National Grid σημείωσε πτώση 11% μετά την ανακοίνωση επενδυτικού σχεδίου ύψους 60 δισ. στερλινών (76,3 δισ. δολαρίων) στα ετήσια αποτελέσματά της.

Οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου θα παρακολουθούνται στενά την Πέμπτη μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 4 Ιουλίου, τερματίζοντας μήνες κερδοσκοπίας σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής της εθνικής ψηφοφορίας. Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα αναμένεται να χάσει από το αντιπολιτευόμενο κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα.